Kultúra ismeretlen budapest

Így is átalakulhat a műemléki védettségét részben elvesztett Heinrich udvar

A két éve született, de akkor még a kerület vezetése által nem elfogadott látványtervek előrevetítik, hogy mivé válhat egy védendő érték, ha az álmok kellő hátszelet kapnak.

Május elején a teljes magyar médián végigszáguldott a hír, miszerint az Üllői út és a Mária utca találkozásánál fekvő, a századforduló egyik legfontosabb vaskereskedő családja által raktárként és bérházként épített Heinrich udvar középső traktusa hirtelen elveszítette állandó műemléki védettségét, hiszen az összes bérlőjétől 2019-ben megszabadított épület új tulajdonosa, a kormányközeli szálakat ápoló Heinrich Passage Ingatlanfejlesztő Zrt. 117 hotelszobával, és 218, döntően airbnb-re alkalmas lakással zsúfolná tele a területet.

Megpecsételődött a belváros egyik legérdekesebb épületének sorsa?
Visszavont műemléki védelem, nemzetgazdasági szempontból kiemelt státusz, kormányközeli szálakat ápoló befektető cég. Nemsokára teljesen átalakulhat a Heinrich udvar.

Az épület történetét három évvel ezelőtt hosszú cikkben mutattuk be, egy hónappal ezelőtt, a projekt nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánításakor pedig a rendszerváltás óta felbukkant tulajdonosokról is megemlékeztünk.

Ismeretlen Budapest: Évszázados kereskedőudvar az Iparművészeti Múzeum árnyékában
A város szívét egykor raktárak és gyárak borították el. Bemutatjuk az egyik nagy túlélőt.

Látványtervek ekkor még nem álltak rendelkezésre, a Józsefváros újság honlapján azóta azonban felbukkantak az előző tulajdonos által 2018-ban készíttetett látványtervek, amelyek jól mutatják, hogy már akkor is a középső szakasz védettségének eltüntetésével számoltak, sőt, a rövid írásból az is kiderül, hogy az álmokat az akkori polgármester, Sára Botond által kinevezett főépítész, Iványi Gyöngyvér, illetve a döntést hozó Tervtanácsban ülő MMA-tag, Tima Zoltán sem támogatta.

A jelenlegi, és a 2018-ban vágyott állapot. Fotó: Józsefváros.hu

A helyzet azóta jókorát változott, hiszen Sára a Kormányhivatal vezetőjeként a beruházás felelősévé vált, míg Iványi az ilyen projektek koordinációját végző állami főépítész pozícióját kapta meg, a nemzetgazdasági szempontból való kiemelés, illetve a részlegesen semmivé lett műemléki státusz pedig lehetővé teszi, hogy egy hasonló méretű terv – vagy épp pontosan ez – valósuljon meg, mégpedig úgy, hogy a kiemelésnek köszönhetően egyetlen pillanatra sem kell alkalmazkodnia a hatályos településrendezési előírásokhoz.

A jelenlegi, és a 2018-ban vágyott állapot, a kép alján az eltüntetni vágyott középső traktussal. Fotó: Józsefváros.hu

A képeken jól látszik, hogy az Üllői út felé néző egykori bérház tetőtérbeépítést kapott volna, és üvegtetős udvarral kívánták a vele egyező magasságúnak látszó új épülethez kapcsolni. A nagy változást azonban a Mária utca felől látható vöröstéglás raktárépület sem úszta volna meg, hiszen amellett, hogy zöldtetőt terveztek rá, egy azonos magasságú hotelszárnyat építettek volna mögé.

A szintén a Józsefváros által közölt, az átriumról készült kép kisebb meglepetést is tartogatott, hiszen a tervek itt még a most védtelenné vált alacsony raktárak főfalainak megtartásával számoltak:

Ezek a tervek ma természetesen már nem mérvadók, viszonyítási pontként azonban tökéletesek ahhoz, hogy kellő asszisztálás és pénzmag esetén mivé válhat egy védendő fővárosi érték.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.