Kultúra

A színművészeti autonómiáját féltik a diákok

Megalapozatlannak tartják az egyetemre ragasztott „balliberális” címkét.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói önkormányzata is reagált a közelmúlt eseményeire (Upor László rektorhelyettes ki-nem-nevezésére, az alapítványi fenntartásúvá alakításra és az ezekkel kapcsolatos sajtómegjelenésekre. A HÖK Facebook-oldalán közzétett nyilatkozat aláírói nehezményezik a kommunikáció hiányát a fenntartó minisztérium részéről.

Méltatlannak tartják, hogy az egyetem vezetősége a sajtóból értesül egy olyan fontos információról, mint az alapítványi fenntartásúvá válás előrehozott időpontja, szeretnék jelezni, hogy számítanak a minisztérium együttműködésére, amelynek része az egyeztetés és a folyamatos, átlátható kommunikáció.

A hallgatók nem értik, hogy a minisztérium miért nem válaszolt tételesen az egyetem vezetőségének modellváltással kapcsolatos kérdéseire. Kérik, hogy ezt mielőbb pótolja a fenntartó. Arra is választ várnak, a minisztérium miért sürgeti a modellváltást, amelynek előkészítésére más egyetemek több időt kaptak. A rendelkezésükre álló információk alapján a hallgatók

nem érzik magukat biztosítva afelől, hogy az egyetem a jövőben is megmaradhat olyan autonóm intézménynek, ahol az oktatásban a művészeti értékek állnak mindenek felett, ahol a tanárok és diákok a szabad, kreatív gondolkodás jegyében dolgoznak továbbra is, politikai befolyásoltságtól mentesen.

Szeretnék, ha a minisztérium írásos garanciát adna arra, hogy az oktatásban ilyen tekintetben nem történik változás.

Elfogadhatatlannak tartják, hogy a minisztérium hónapokig nem reagált a tavaly december 2-án továbbított rektorjelölésről szóló jogszerű határozatra. Upor Lászlót demokratikusan választotta meg az egyetem rektorjelöltnek, a hallgatók a Szenátus hallgatói képviseletén keresztül részt vehettek a jelölt megválasztásában, továbbra is támogatásukat fejezik ki Upor László rektorjelölt felé.

A hallgatók elutasítják azokat a rágalmakat, amelyek szerint az egyetemen ideológiák mentén folyik a képzés.

Kijelentik, az egyetemen az oktatást kizárólag művészeti és szakmai értékek határozzák meg, melyek színvonala itthon és nemzetközileg is megkérdőjelezhetetlen. Megalapozatlannak tartják az egyetemre ragasztott „balliberális” címkét.

A hallgatók szerint oktatóik lehetővé teszik számukra, hogy színházi és filmes munkáikban saját vízióik szerint, szabadon gondolkodhassanak, politikai beállítottságtól függetlenül. Az egyetemi közösségnek a művészeti munka fontos, mindenek felett álló érték.

A hallgatók nyitottak a kommunikációra, Hallgatói Önkormányzatuk segítségével élnek egyetemi polgári jogaikkal, örömmel fogadják, ha a minisztérium partnerként tekint rájuk,

hiszen az egyetem nem csak egy intézmény, hanem egy közösség, melynek dolgozói és tanári kara mellett hallgatói is felelős polgárságát alkotják.

Az aláírók külön hangsúlyozzák, hogy nem az oktatók, illetve a vezetőség kezdeményezésére született a nyilatkozat, amelynek  megfogalmazásában csak hallgatók vettek részt, a nyilatkozat tartalma alulírott hallgatók saját felelőssége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik