Kultúra

A Színház- és Filmművészeti Egyetem nem érti a sietséget a modellváltással

Közleményben reagált a Színház- és Filmművészeti Egyetem a Semjén Zsolt által május 26-án benyújtott törvénytervezetre, amely az egyetem modellváltásáról rendelkezett, és amely a Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány létrehozásáról is döntött, hogy a jövőben gyakorolja az egyetem alapítói, fenntartói jogait. Az SZFE közleményében kitér arra, hogy a sajtóból értesültek a döntésről, és meglepetésükre az alapítványi modellváltás határideje még a korábban kijelöltnél is közelebb került: 2020. szeptember 1.

A közlemény szerint „az átállás részleteinek kidolgozásához és gondos lebonyolításához ez az idő ijesztően kevésnek tűnik, a sietség oka nehezen érthető”. Az SZFE nem érti azt sem, miért beszélt a Hír TV-ben, a törvénytervezettel foglalkozó interjúban Dr. Bódis József államtitkár arról, hogy az egyetemnek vannak a „vezetéssel, vezetőváltással kapcsolatos megoldandó feladatai”. Az egyetem megítélése szerint ugyanis elvégezte a vezetőváltással kapcsolatos feladatát: „A szenátus 2019. november 29-én nyílt pályázat után, jogszerűen rektorjelöltnek állította Upor László egyetemi tanárt, akit a mai napig nem neveztek ki. Ennek ellenére, az egyetemi közösség bizalmát élvező vezetés irányításával, az oktatás, a vizsgáztatás és a felvételik továbbra is zavartalanul folynak.”

Upor László: Azért beszélnek rólunk ostobaságokat, hátha kifut valami nagyon csúnya a szánkon – de nem fog
A kormány jövő januártól a Színház- és Filmművészeti Egyetemet is alapítványi fenntartásúvá kívánja tenni – nyilatkozta lapunknak Upor László, az SZFE rektorhelyettese, aki szerint az egyetem nem egy liberális csúcsintézmény, de ettől még nem hívnák meg tanítani Kálomista Gábort.

Félrevezetőnek és sajnálatosnak tartják továbbá, hogy a modellváltásról szóló riportban elhangozhatott az a szakszerűtlen és sokszor ismételt állítás is, hogy „az egyetem balliberális intézmény”:

Egyetemünkön szakmát és a világra érzékeny, árnyalt gondolkodást tanítunk. Meggyőződésünk, hogy a művészeti képzés természeténél fogva kizár mindennemű ideológiát, világnézeti befolyásolást. Az SZFE-n végzett hallgatók szakmájuk kiváló és sokszor díjazott képviselői, Magyarország kulturális és művészeti életének megkerülhetetlen résztvevői. Bízunk oktatóink szaktudásában, akkreditált mintatanterveinkben, hallgatóink tehetségében.

A közleményben az SZFE hangsúlyozza, bízik abban, hogy a fenntartó minisztérium ígéretéhez híven valóban az egyetemi autonómia erősítésére törekszik, és az intézmény számára ideális működési formát az egyetemmel együttműködésben alakítják majd ki.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi/Róka László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik