Kultúra

Az EJI-elnök szerint objektív és áttekinthető feltételrendszer alapján osztottak támogatást az előadóknak

Múlt héten tört ki a botrány az Artisjustól rendkívüli szociális támogatást kapott zenészek névsora miatt. Mi is beszámoltunk róla, hogy  az Artisjus 160 ezer forintos egyszeri támogatását mintegy négyszáz zenész kapta meg, köztük igazán ismert, sokat foglalkoztatott, tévében is szerepeltetett előadók is, például Pély BarnaTolvai Reni, Zságer BalázsPajor Tamás vagy Varga Líviusz.

Az Artisjus elnöke, Madarász Iván pénteken közzétett nyilatkozatában elismerte, hogy „a pályázatok elbírálásában a legfőbb szempont, hogy olyanok részesüljenek támogatásban, akik korábbi sikereik révén maguk is gyarapították az Alapítvány kasszáját, aktív szerzők, számos bejelentett és „közszájon-közkézen” forgó dal fűződik a nevükhöz”.

Artisjus-elnök: Azok kapnak leginkább támogatást, akik gyarapították az alapítvány kasszáját
Azok járnak jól elsősorban, akik maguk is gyarapították az Alapítvány kasszáját.

Dr. Gyimesi László, az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület elnöke egy vele készült interjúban azt nyilatkozta nemrég, hogy egy teljesen objektív és áttekinthető feltételrendszert alakítottak ki a támogatás elnyerésének folyamatára, ami négy meghatározó elemből állt.

Az első kikötés az volt, hogy csak az EJI-nél regisztrált előadóművész kaphat támogatást. Az EJI által képviselt művészek száma egyébként meghaladja a 11 000 főt. A következő feltétel volt, hogy a saját nyilatkozata szerint megjelöljön 4 olyan fellépést, ami elmarad az ismert okok miatt. A harmadik már egy összetettebb rendszer volt, arra vonatkozott, hogy a kérelmező művésznek nyilatkoznia kell arról, hogy van-e egyéb jövedelme, vagyona, hiszen most csak azokat kívántuk támogatni, akik teljesen bevétel nélkül maradtak. A nyilatkozatok valóságtartalmát nem tudtuk és nem is szándékoztuk vizsgálni, se jogunk, se apparátusunk nincs ehhez, az aláírónak magának kell helytállni ezekért. A negyedik pedig a klasszikus szociális szempont volt, ami a családi állapotra és az eltartottak számára vonatkozott.

– mondta.

Dr. Gyimesi László szerint nagyon fontos szempont volt, hogy azonnal próbáljanak segíteni, hiszen az előadóművészek egyik napról a másikra hosszabb időszakra elvesztették a bevételi forrásaikat. Arra a kérdésre, hányan részesülnek összesen a támogatásból, az EJI elnöke azt válaszolta, hogy a több részben zajló folyamat első  részében, mely két hónapos támogatást jelent, 391 főt érintett.

Egyébként körülbelül 530 kérelem érkezett be hozzánk, de az előbb említett szempontrendszer alapján 150 ember nem tudott részt venni a programban. Április 30-ig lehetett május hónapra segítséget kérni. Ezeket a kérelmeket most dolgozzuk fel, körülbelül 100-110 fővel fog gyarapodni a lista. Összesen körülbelül 500 kollégának a megsegítéséről van szó ebben a menetben, amelynek első, áprilisi szakaszát már a nyilvánosság is megismerhette

– fogalmazott.

Dr. Gyimesi László elmondása szerint az elutasítottaknak is megpróbáltak segítséget nyújtani. A zenész és színész jogdíjbizottság is indított egy olyan támogatást, ami szerényebb összegekkel, de mégiscsak szinte mindenkinek, aki kérelmet nyújtott be, összesen további 400 embernek tudott segítséget nyújtani – tette hozzá.

Kiemelt kép: Író Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik