Kultúra

Házimozi: Trump kedvenc filmjében Harrison Ford megmutatja, milyen egy tökös elnök

Filmajánló sorozatunk mai darabja sokak szerint igazi klasszikus, így van ezzel az Amerikai Egyesült Államok elnöke is. Ez pedig Az elnök különgépe.

A kilencvenes években Harrison Ford gyakorlatilag akcióhőssé vált: szerepelt két Tom Clancy-regényen alapuló filmben, Az elnök különgépe című moziban pedig jóformán egész Amerikát megmentette a filmtörténelem talán legtipikusabban ábrázolt terroristacsapatától. A filmet Wolfgang Petersen hozta össze, akinek nevéről az általa rendezett A tengeralattjáró vagy a Trója ugorhat be először.

Pedig Az elnök különgépe nem egy könnyen felejthető film, hiszen jól szórakoztat: Ford James Marshall amerikai elnököt alakítja, aki Moszkvába utazik egy konferenciára, miután sikeresen lekapcsolják Ivan Radeket, Kazahsztán zsarnoki vezetőjét. Itt beszédet tart az elnök, ahol a világ vezetői előtt leszögezi: nem hajlandóak a jövőben terroristákkal tárgyalni. Indulnak is haza ezt követően az elnöki géppel, az Air Force One-nal, ám egy terroristacsapat – élükön a zseniális Gary Oldmannel – orosz tévéstábnak adja ki magát, hogy feljuthasson a fedélzetre. A hazaúton túszul ejtenek minden gépen utazót, azt követelve, hogy engedjék szabadon a már említett Radeket a börtönből. Egyedül Marshall elnök nincs meg, aki sikeresen elzárkózik a gép csomagterében, majd elindul, hogy egyesével levadássza Oldmanéket.

A film erényei közé tartozik, hogy izgalmas, nagy sebességgel pörög, Fordról pedig elhisszük, hogy ő a világ legtökösebb elnöke, aki nem fél AK-47-est ragadni hazája védelmében.

Ezt az amerikaiak is elhitték, mert akkori sajtóhírek szerint a lakosság imádta Fordot az elnök szerepben, így Bill Clinton helyén is szívesen látták volna.

Fotó: COLUMBIA PICTURES / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP

Ha őszinték akarunk lenni, simán lehet, hogy Ford nélkül ez a film elmaradt volna attól a népszerűségtől, amit megjelenésekor kapott. A történet tele van ordítóan együgyű részekkel, a patriotizmusnak nagyon szépen alárendeltek mindent, kis túlzással végig halljuk, ahogy az amerikai himnuszt dúdolja valaki a háttérben. Donald Trump például arról beszélt évekkel ezelőtt (mikor még csak elnökjelölt volt), hogy ilyen jó filmet még nem látott, és lenyűgözte Ford példás viselkedése elnökként (a filmben látottak nagy része nem történhetne meg a való életben Clinton szerint sem):

A kedvencem Harrison Ford azon a repülőn. Imádom őt, és nemcsak azért, mert bérli az ingatlanjaimat, hanem mert bátran kiállt Amerikáért.

Eztán Fordot is szembesítették Trump nyilatkozatával, amire annyit felelt egy tévéműsorban:

Az imádott Donald Trump ezt mondta? Aki az elnöki székért elindult? Donald, ez egy film volt! Az életben nem így működik!

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ebben a filmben hangzik el talán a legmenőbb mondat amerikai elnöktől filmvásznon: „Szálljon le a gépemről!” – üvölti Ford az egyik klasszikussá vált jelenetben, ami aztán számos popkulturális termék közkedvelt mondata lett a későbbiekben, gondoljunk csak a Family Guyra.

Mindenesetre Az elnök különgépe a hibáival együtt is egy látványos, szórakoztató mozifilm, ami remekül kelti a feszültséget, és a tizedik alkalommal is tudunk izgulni a végkifejleten. Ebben pedig kétségtelenül óriási szerepe van a főszereplőknek, elvégre manapság nagyítóval kell keresni az olyan filmeket, ahol Ford- és Oldman-szintű színészóriások feszülnek egymásnak.

Kiemelt kép: COLUMBIA PICTURES / COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik