Kultúra

Az otthonápolás és Nagybánya fal mögötti élete a 38. Magyar Sajtófotó nagydíjasainak képein

Kihirdették a 38. Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíjainak győzteseit. A szervezők úgy döntöttek, hogy a megnyitó eredetileg tervezett napján, április 16-án, délelőtt 11 órakor a Magyar Sajtófotó Pályázat portálján és a Capa Központ honlapján nyilvánosságra hozza a pályázat két nagydíjának nyertesét, bemutatja munkáikat és a velük készített videóbeszélgetést is.

Idén az André Kertész Nagydíjat Kovács Bea Éber kóma című fotósorozatával, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Nagydíját pedig Hajdú D András A fal, amit mi kerítésnek hívunk című pályaművével nyerte el.

Kovács Bea: Éber kóma

Balkovics Sándor és felesége, Márti, 2017 júniusától ápolják otthon lányukat, Sárit, akit 2016. július 4-én gázolt el a zebrán egy autó. A lány azóta éber kómában van, ami állandósult vegetatív állapotot jelent stabil keringéssel. A szeme nyitva van, de kapcsolat nem teremthető vele. Az életfunkciók fenntartását szolgáló kezeléseket Sári rosszul viseli. A szülőknek mindennap meg kell küzdeniük a reménytelenséggel, de mindkettőjüknek sikerült olyan kreatív tevékenységet találniuk, amelynek során kikapcsolódhatnak, feltöltődhetnek.

Magyarországon tizenkétezer ember ápolja otthon tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos családtagját. Az ápolt sorsát erősen befolyásolja az ágyát körülvevők érzelmi gazdagsága, fizikai és lelki teherbíró képessége.

Galéria
Naponta többször, akár hosszú órákon át kell leszívni a Sári torkában összegyűlt váladékot, hogy a légút szabad legyen Fotó: Kovács Bea

Hajdú D András: A fal, amit mi kerítésnek hívunk

Nyolc évvel ezelőtt robbant a sajtóban a hír, hogy a festői környezetben fekvő Nagybányán a cigányságot fallal választotta el a helyi önkormányzat a város többi részétől. Az alpolgármester szerint sok a bűncselekmény a környéken és egészségtelen a hely, jogvédők szerint azonban a város elkülöníti a lakókat, ami miatt a román állam is vizsgálatot indított. A polgármester szerint a fal – amit ők kommunikációs szempontból csak kerítésnek hívnak – a megoldás az eldurvult helyzetre. Emellett a családok helyzetének végleges megoldását és jobbá tételét 2013-ra ígérte. Azóta eltelt hét év, így a fotográfus újra visszament, tovább fotózni a sorozatot, amelyből kiderül, hogy a fal és a városvezetés törekvései zsákutcának bizonyultak.

Galéria
Portré egy romániai cigány kislányról a hírhedt Craicán, 2012 Fotó: Hajdú D András

Amikor az egészségügyi helyzet engedi, és életünk visszatér a normális kerékvágásba, ünnepélyes keretek között, a kiállítás megnyitóján átadják minden díjazottnak az elismerést. Mindezek előtt, április 23-án, délelőtt 11 órakor a Capa Központ – online felületein – bejelentik a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának szakmai partnerségével alapított Fotóriporteri Életműdíj 2020 kitüntetettjét.

A bejelentésről készült videót itt nézhetik meg:

 

Olvasói sztorik