Kultúra

Nyílik a World Press Photo 2010 a Millenárison

A 101 960 sajtófotó közül legjobbnak ítélt darabokat láthatja a budapesti közönség.

2010 október 1. és 30. között mindennap 10-től este 20 óráig várja látogatóit a Millenáris Fogadó, ahol a 2010. évi World Press Photo nyertes képeiből nyílik kiállítás.

Az idei megmérettetésre 128 ország 5847 fotóriportere 101 960 pályaművet küldött be. “A zsűri minden tagja pontosan érzékelte, hogy a világban átélt fájdalomnak csak a töredékét vagyunk képesek befogadni. A dráma intenzitása valósággal bénító vizuális hatást gyakorolt ránk, annyira sűrűn ismétlődött… Ez a válogatás nem a leltár a világ eseményeiről, hanem képi utazás…” – mondta az idei képekről Ayperi Karabuda Ecer, a zsűri elnöke.

A kiállításon sűrítve láthatjuk az elmúlt év hétköznapjait, politikáját, sportját, művészetét, temészeti változásait, a tudomány vívmányait, és mindazt, aki/ami a hírekben szerepelt. A kiállítás magyar vonatkozása, hogy a Természet kategória (egyedi) első díját dr. Szentpéteri L. József (Joe Petersburger) nyerte Vadászó jégmadár című képével.

Az Európai Bizottság magyarországi képviseletének együttműködésével Árnyékban címmel kísérő kiállítás is nyílik a Millenárison, témája a szegénység és kirekesztettség elleni küzdelem. A képeket magyar fotoriporterek Magyarországon készült munkáiból válogatták.

Ajánlott link:
Galéria a World Press Photo 2010 győztes képeiből (worldpressphoto.org)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik