Kultúra

Kormánymegbízottakkal duzzasztanák fel a színházi felügyelőbizottságokat

Ahogy írtunk róla, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden benyújtott egy salátatörvény-tervezetet, amely csökkentené a polgármesterek egyébként veszélyhelyzetben megnövelt jogköreit. Emellett azonban több, a koronavírushoz nem kötődő javaslatot is tartalmaz:

  • például a kormány eltörölné a főváros által kihirdetett változtatási tilalmat a Városligetben, kiemelten közérdekűvé minősítve a Liget Projektet,
  • illetve ismét módosítaná az előadó-művészeti törvényt.

A 30. paragrafus értelmében öttagúra nőhet a jövőben az állami finanszírozással is bíró színházak felügyelőbizottsága, közülük három tagot ezentúl a miniszter lenne jogosult megbízni és a megbízásból visszahívni. Mindez egy további lépést jelentene a színházak fölötti kormányzati kontrollszerzésben, amely ellen ezrek tüntettek decemberben a Madách téren. Hogy pontosan melyik fővárosi színházak kerülnek részben állami finanszírozásba, arról még folynak a tárgyalások, de az eddigi nyilatkozatok alapján feltehetően az összes ilyen lesz a Katona, az Örkény, a Radnóti, a Trafó és a Szabad Tér Színház kivételével.

Az utóbbi időben két eset kapcsán rendelt el felügyelőbizottsági vizsgálatot a főváros: az Újszínházban felmerült zaklatási ügyben, illetve a Vígszínház éléről lemondott és pályázatát visszavonó Eszenyi Enikőt ért vádak kapcsán, melyek március 9-i cikkünk nyomán pattantak ki. Karácsony Gergely nem írt ki újabb pályázatot, 2021 végéig Rudolf Pétert nevezte ki igazgatónak.

Rudolf Pétert nevezte ki Karácsony Gergely a Vígszínház élére
Ezt Facebook-on jelentette be Karácsony Gergely.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik