Belföld

Csökkentené a polgármesterek hatáskörét, eltörölné a Városligetben a változtatási tilalmat a kormány

Több törvényjavaslatot is benyújtott a kormány kedden a parlamentnek. Ezek közül az egyik csökkentené a polgármesterek veszélyhelyzetben egyébként megnövelt jogköreit.

A katasztrófavédelmi törvény alapján veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek a feladat- és hatáskörét a polgármester (Budapesten a főpolgármester), illetve a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. Botrány is lett abból, hogy egyes polgármesterek elkezdtek élni a lehetőséggel, Komló fideszes polgármestere például egyedül fogadta el a város költségvetését, de a nagykanizsai fideszes polgármester is erre a szabályra hivatkozva oldotta fel a maga javára a hónapok óta tartó politikai patthelyzetet.

A veszélyhelyzet hirtelen helyi diktátort csinál a polgármesterekből
A katasztrófavédelmi törvény alapján a képviselő-testületek jogköreit a polgármester gyakorolhatja. Több fővárosi kerület a kormányhivatal iránymutatását várja.

Ugyanakkor Karácsony Gergely főpolgármester sem hívta össze a Fővárosi Közgyűlés márciusi ülését, igaz, döntéseiről egyeztetett a frakciókkal, így a Fidesszel is.

A kormány most benyújtott javaslata a polgármesterek döntési jogkörét a megyei és fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyásához kötné. A védelmi bizottság a javaslatról öt napon belül köteles dönteni, a határidő jogvesztő.

Mindez jelentősen korlátozza a polgármesterek döntési szabadságát, ráadásul egy nem választott testület javára. A megyei, illetve a fővárosi védelmi bizottság elnöke ugyanis a kabinet által kinevezett kormánymegbízott, szakmai elnökhelyettese a honvédelemi miniszter által kijelölt katona, valamint a katasztrófavédelmi szerv területi szervének vezetője. A bizottság tagja még a megyei közgyűlés elnöke, a fővárosban a főpolgármester vagy az általa kijelölt főpolgármester-helyettes, a megyei jogú város polgármestere, a katonai igazgatás területi szervének vezetője, a helyi rendvédelmi szerv illetékes vezetője, az egészségügyi államigazgatási szerv képviselője és az árvízi védekezésért felelős szervezet vezetője.

A törvény elfogadása feltehetően kezelhetetlen helyzetet okozna, különösen a fővárosban, a védelmi bizottság ugyanis könnyen belefulladhat a döntéshozatalba, ha 23 kerület és a főváros ügyeiben kell folyamatosan, néhány napon belül határoznia. Ráadásul a törvény azt sem részletezi, hogy milyen szempontokat vizsgáljon ehhez. Sőt a jogszabály jogorvoslati lehetőséget sem kínál a többségében katonák, rendőrök és népegészségügyi szakemberek alkotta védelmi bizottság döntésével szemben.

Frissítünk!

Gulyás Gergely miniszter bő fél nap elteltével közölte: a kormány visszavonja a polgármesterek jogállására vonatkozó módosítási javaslatot, azaz hatáskörük a veszélyhelyzetben változatlan marad.

A kormány emellett azt is javasolja, hogy a városligeti múzeumi negyed beruházás minősüljön kiemelten közérdekűnek. A törvényjavaslat egyúttal kimondaná, hogy a Városligetben a főváros által kihirdetett változtatási tilalmat nem kell alkalmazni – márpedig a főváros ezzel próbálta elejét venni a további, nem kívánt építkezéseknek az építési szabályzat módosításáig.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik