Kultúra koronavírus

Barabási Albert-László szerint a régi életünk már nem térhet vissza a járvány után sem

Hiába lenne oltás, csökkenne le a betegszám, már semmi nem lesz ugyanolyan.

»Csak annyit mondj nekem, kérlek, hogy ennek egyszer valaha vége lesz-e? Vagy többé már nem?« Mi az, hogy „ennek”? Mert ha azt kérdezed, hogy ki tudunk-e újra menni az otthonunkból, hogy magunkhoz ölelhetjük-e újra a szeretteinket, elmehetünk-e vacsorázni a barátainkkal, vissza tudunk-e térni az iskoláinkba, egyetemeinkre és munkahelyeinkre, eltemethetjük-e az elhunytakat és megkeresztelhetjük-e a Korona-bébiket, akkor a válasz az, hogy igen. Ha viszont arra vagy kíváncsi, hogy vissza fog-e az életünk térni abba a mederbe, amelyből most kitérítette a járvány, a válasz: nem. Az az út már nem járható.

– írja a Facebookon a hálózatkutató Barabási Albert László. A kutatónak ma születésnapja van, azért is elmélkedett egy sort a jelen helyzetről.

"Csak annyit mondj nekem, kérlek, hogy ennek egyszer valaha vége lesz-e? Vagy többé már nem?"Mi az, hogy ‘ennek’? Mert…

Közzétette: Albert-Laszlo Barabasi – 2020. március 30., hétfő

Szerinte teljesen már nem tér vissza a régi kerékvágás soha, még akkor sem, ha lesz védőoltás a vírus ellen. Ha pedig nem lesz, vagy csak több év múlva, akkor még többet változik majd az életünk, megtanulunk együtt élni a vírussal, ha áldozatok árán is.

Ha lemegy a fertőzöttek száma, visszatérünk a munkahelyeinkre, iskoláinkba és a kávézók is kinyitnak. Viszont rengetegen otthon maradunk, mert az a munkahely, kávézó, vendéglő, ahová korábban jártunk már nem vár ránk. És a vírus állandóan a nyomunkban fog ólálkodni. Sután fogsz majd kezet, ha egyáltalán, és nem öleled át a rég látott barátod

– írja, hozzátéve, hogy cserébe rutinok is kialakulnak majd, amelyek segítik a vírus kordában tartását. De teljesen ugyanolyan élet már semmiképp sem lesz, és ezek azok a hetek, amikor erre elkezdünk rájönni.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik