Kultúra

„Nem Eszenyi Enikő volt az áldozat“ – volt vígszínházi dolgozók hiányolják a bocsánatkérést

Alulírottak, a Vígszínház egykori munkatársai, fontosnak tartjuk azt a lépést, amellyel Eszenyi Enikő visszavonta igazgatói pályázatát. Hiányoljuk ugyanakkor részéről a beismerés és a bocsánatkérés gesztusát. Megerősítjük, hogy kiállásunk és megszólalásunk nem politikai indíttatású volt, hanem morális és szakmai kérdés. Nyilatkozatunkkal a verbális erőszak és a hatalommal való visszaélés ellen léptünk fel, megosztva saját tapasztalatainkat. Hangsúlyozzuk, hogy az általunk említett eseményekben nem Eszenyi Enikő volt áldozat, a sérelmeket mi és kollégáink szenvedtük el

– írják az elszerződött társulati tagok a Színház Online-on megjelent újabb nyilatkozatban, amelyet a színház 61 egykori dolgozója írt alá, köztük Stohl András, Hevér Gábor és Harkányi Endre. Szerintük, mivel Eszenyi Enikő érdemben nem reagált a konkrét állításokra, általában pedig tagadta azokat, elengedhetetlen, hogy a fenntartó, vagyis a fővárosi önkormányzat lefolytassa a már korábban elrendelt vizsgálatot. Úgy látják, csak objektív vizsgálattal zárható le az a kérdés, hogy a Vígszínház volt és jelenlegi munkatársai által említett események jogilag is zaklatásnak minősülnek-e, hogy azok megengedhetők-e egy színházban, vagy bármilyen más munkahelyen.

Állásfoglalást követelnek

„Mi azt állítjuk, hogy ez a viselkedés nem fogadható el, ártalmas, éppen ezért nem elkerülhető, hogy ebben a kérdésben a fenntartó is állást foglaljon. Meggyőződésünk, hogy a fenntartó álláspontjának megismerhetősége nemcsak a színházi szakma, de a színházszerető közönség számára is nélkülözhetetlen. Szorgalmazzuk ezért, hogy a Felügyelőbizottság független szakemberek bevonásával körültekintően folytassa le a fenntartó által korábban elrendelt vizsgálatot. Határozottan állítjuk, hogy önmagában az a tény, hogy Eszenyi Enikő visszavonta igazgatói pályázatát, nem oldja meg az ügyet“ – írják, és hozzáteszik, hogy a vizsgálat során mindenben állnak a bizottság és az általuk felkért szakemberek rendelkezésére, és készek a személyes tapasztalataikat megosztani a bizottsággal. Azt is elengedhetetlennek tartják, hogy a vizsgálat eredményeit felhasználva, a szakmai szervezetek bevonásával egy olyan átfogó protokoll szülessen, amely elkerülhetővé, orvosolhatóvá teszi a munka során felmerülő abúzusokat.

Állítjuk, hogy a korábbi zaklatási ügyek után létrehozott munkáltatói intézkedések és protokollok nem állták ki az idő próbáját, azok néhány kivételtől eltekintve igazoltan nem működtek hatékonyan. A színházi szakma közös érdeke, hogy a művészi munkát oltalmazó jelzőrendszer mielőbbi felülvizsgálatának már most nekikezdjünk.

Mérgező légkör és verbális erőszak

Amint arról számos cikkben beszámoltunk, az elmúlt hetekben többen is felszólaltak Eszenyi igazgatói módszerei ellen. Az ügy azzal indult, hogy elsőként a 24.hu-nak nyilatkozott Fenyvesi Lili, aki rendezőasszisztensként dolgozott Eszenyi mellett, és elszenvedője volt a verbális erőszaknak és nyilvános megalázásoknak. Rajta kívül a ma már Németországban élő Néder Panni szintén megszólalt, aki 2010-ben a Túl a Maszat-hegyen című darab rendezésén dolgozott.

A március 9-én megjelent cikk nyomán a színház számos, korábban elszerződött tagja közös nyilatkozatban állt ki az egykori kollégák mellett, a főváros pedig vizsgálatot is kezdeményezett az ügyben. A verbális erőszakot és agresszív vezetői stílust említő nyilatkozatot több mint hatvan dolgozó írta alá, és az elmúlt két hét folyamán sokan részletesen el is mesélték közülük, miket éltek át a Vígszínházban eltöltött éveik során. Eszenyi Enikő másfél hétig védekezett és kitartott amellett, hogy az ő személye garantálja a Vígszínház további sikereit, ám március 19-én váratlanul visszavonta pályázatát. Erről szóló posztjában sem cáfolt és nem is ismert el semmit a vádakból, és bocsánatot sem kért semmiért, inkább megköszönte az elmúlt tíz évet támogatóinak, barátainak, rokonainak és a közönségnek. Valamint utalásokat tett arra, hogy rosszakarók ármánykodása okozta a bukását:

Ahogy 39 évvel ezelőtt, most is úgy látom, egyesek nem tudnak megbékélni a személyemmel. Mindent elkövetve igyekeznek a Vígszínház társulatát megosztani, a művészetbe vetett hitüket megtörni

– írta. A botrány teljes krónikáját ebben a cikkünkben olvashatja el:

A vígszínházi botrány krónikája Eszenyi nagyinterjújától a visszalépéséig
Eszenyi Enikő csütörtök délután bejelentette, hogy visszavonja pályázatát, miután az elmúlt hetekben számos kollégája vádolta meg hatalmi visszaélésekkel.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik