Kultúra koronavírus

Koronavírus: a színházak, mozik többsége bezár, elmarad a könyvfesztivál

Az alábbi eseményekről már biztosan tudjuk, hogy elmaradnak illetve későbbi időpontra halasztották őket.

A ma esti színházi előadásokat, koncerteket a legtöbb helyen még megtartják, éjféltől azonban életbe lép a koronavírus miatti országos veszélyhelyzet: a 100 főnél nagyobb beltéri, illetve 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket lemondják. Ami azt jelenti, hogy a legtöbb kőszínház és mozi sem fog tudni üzemszerűen működni, legfeljebb a kisebb mozitermek és a színházak kamaraszínpadai, no meg az eleve jóval kisebb befogadóképességű színházak működhetnek tovább. Hogy ez a konkrétumok szintjén milyen egyedi megoldásokat jelent majd, arról több budapesti színházat megkérdeztünk, ám a válságstábok sok helyen még nem álltak elő konkrét menetrenddel.

Színházak

Ami már tudható: a Nemzeti Színház az intézkedés visszavonásáig minden előadását elhalasztja, és a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót is később rendezik meg, a megvásárolt jegyek érvényesek lesznek oda is. A Radnóti Színházban ma este még megtartják az Ádám almái előadását, a továbbiakról a későbbiekben ígérnek tájékoztatást. Az Átriumban is lesz még ma este előadás, holnaptól azonban a nagyszínpadi darabokra új időpontot hirdetnek, a kisebb, kamaraszínházi előadások azonban rendben műsoron maradnak. Ahogy a többi színház, így az Átrium is folyamatos tájékoztatást ígér a továbbiakról.

Tájékoztatjuk tisztelt közönségünket, hogy március 11-i, szerdai Az Őrült Nők Ketrece előadásunkat rendben…

Közzétette: Átrium – 2020. március 11., szerda

Pintér Béla és társulata több előadását lemondani kényszerül, egyelőre ami teljesen biztosan elmarad, az a ma és holnap esti előadás A 42. hét című darabból. Az Magyar Állami Operaház tájékoztatása alapján

a mai napon (március 11., szerda) a Laurencia–előadást az Erkel Színházban még megtartjuk. A holnapi naptól egyelőre 2020. április 3-ig valamennyi előadás, koncert és egyéb rendezvény (különleges esemény) törlésre kerül.

A Katona József Színház csütörtöktől mindhárom játszóhelyén (azaz a Kamrában és a Sufniban is) felfüggeszti az előadásokat.

A Budapesti Operettszínházban a szerda esti Tajtékos dalok és Lili bárónő című előadásokat még megtartják, mielőtt csütörtöktől szünetelteti a működését az intézmény.

A Játékszín azt ígéri, mai előadását még megtartják, a székkarfákat fertőtlenítik, a továbbiakban pedig a rendeletben foglaltakhoz tartják magukat.

Az Örkény Színház közleményében jelezte, hogy a mai előadásokat még megtartják, de csütörtöktől bezár a színház, és ez a kisebb, stúdiószínpadra is vonatkozik. A március 12-i előadásokra a jegyeket visszaváltják, a későbbiekre megváltott jegyek visszaváltásával vagy esetleges későbbi időpontra történő érvényesítésével kapcsolatban a színház „a lehető leghamarabb” teljes körű tájékoztatást ígér.

A Vígszínháznak viszont már a szerdai előadásai is elmaradnak: a Vígben az A nagy Gatsby, a Pesti Színházban pedig a Mondjad, Atikám! sem lesznek megtartva, és emellett a Házi Színpad is bezár. A jegyekről ezt írják:

A meghirdetett és elmaradt előadások pótlásának időpontját a fenti rendelkezés feloldásakor, a veszélyhelyzet elmúltával hozzuk nyilvánosságra. Nézőink ekkor eldönthetik, elfogadják-e az előadások pótlására megadott időpontot, vagy a jegyek árának visszafizetését kérik. Bérlettulajdonosaink későbbi időpontban tekinthetik majd meg bérletes előadásaikat. Kérjük, mindenképpen őrizzék meg jegyüket és bérletüket.

A Jurányi Produkciós Házban is elmarad holnaptól az összes előadás, de a szerdai Egy őrült naplóját még megtartják, a pótlás időpontjáról később tájékoztatnak majd.

Az Orlai Produkciós Iroda meghirdetett előadásait mind a Belvárosi Színházban, mind a Hatszín Teátrumban szünetelteti, de az utóbbiban a ma estére meghirdetett, Mi történt Baby Jane-nel? című előadását még megtartják.

A kisebb színházak nyitva tartásáról egyelőre keveset tudni, az Óvóhely Kultúrbunker, mint legfeljebb 50 fős helyszín nem zár be, akárcsak a Spinoza Színház, a Rózsavölgyi Kultúrszalon pedig konzultál a többi hasonló méretű intézménnyel, és a Fővárosi Önkormányzattól kér állásfoglalást.

A Papageno arról ír, hogy

a játszóhelyekkel és az együttesekkel együttműködve mindent megtesz annak érdekében, hogy a zárt ajtók mögött megtartott előadásokat minél nagyobb számban élőben közvetítse.

Könyvfesztivál sem lesz

Szintén biztos az is, hogy az április 23-26 közé tervezett Könyvfesztivál elmarad. Erről Nyáry Krisztián posztolt Facebook-oldalán. Ez azt is jelenti értelemszerűen, hogy a meghívott szerzők mint Jo Nesbo vagy Heather Morris, szintén távol maradnak.

Elmarad a Könyvfesztivál!Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése tájékoztatásaA magyar kormány mai ülésén…

Közzétette: Nyáry Krisztián – 2020. március 11., szerda

A Friss Hús rövidfilmfesztivál szintén egy későbbi időpontban lesz megtartva, és a Capa Központ is bezár egy időre.

A Dumaszínház előadásai is elmaradnak, a színház a nézőit a későbbiekben e-mailben vagy telefonon, illetve a helyszín Facebook-oldalán értesíti az új időpontokról, mert a jegyárat visszatéríteni nem tudják. A Dumaszínház továbbá vizsgálja annak a lehetőségét, hogy előadásaikat hogyan tudják korlátozott létszámban megrendezni a későbbiekben:

„Hamarosan e-mailben megkeressük, hogy előadásaink online felvételeihez hozzáférést biztosítsunk, így otthonában tudja megnézni kedvenc előadóit, amennyiben az előadás rendelkezésünkre áll. A járványügyi intézkedésekkel nem érintett előadásokra továbbra is elérhetők jegyek. A Kompót Dumaklubban meghirdetett előadásainkat megtartjuk, a műsorváltozásról honlapunkon folyamatosan tájékoztatjuk Önöket. A Showder Klub és a Duma Aktuál budapesti felvételeire külön tájékoztatást adunk ki hamarosan.”

Frissítés: A Dumaszínház azóta újabb közleményt adott ki, melyben azt írják, a visszajelzések alapján módosították a visszaváltás feltételeit:

Amennyiben tudjuk, az előadást pótoljuk, erről nézőinket a március 31-ig az általuk megadott e-mailcímen vagy telefonszámon, illetve a helyszín Facebook oldalán értesítjük. Amennyiben a pótelőadás időpontja nem megfelelő, a jegyeket április 30-ig visszaváltjuk. Ez utóbbiról is mindenkit egyénileg értesítünk. A vacsorajegyeket ugyanígy be lehet cserélni a Corvin Dumaszínházban vagy április 30-ig visszaváltjuk. Az április 1-je utáni jegyekről a Kormány döntésének függvényében értesítjük a nézőket.

Elmaradó koncertek

Szintén biztos, hogy elhalasztják a Republic 30 és az Apostol 50 jubileumi koncerteket, melyek a Papp László Budapest Sportarénában lettek volna március 14-én és 20-án. A Republic 30 koncert új időpontja 2020. augusztus 29., az Apostol 50 koncerté 2020. augusztus 28. lesz. Mindkét koncert esetében a megvásárolt jegyek érvényesek az új időpontra is – közölte a Broadway Event Kft. A Dürerben a ma esti koncerteket még megtartják szigorú biztonsági előírások mellett, ám a koncertek végével a hely szigorúan bezár.

A Müpa a mai naptól kezdődően – egyelőre 2020. március 31-ig – az előadásait nem tartja meg, a megvásárolt jegyeket pedig visszaváltja, ennek módjáról hamarosan tájékoztatjuk a közönséget.

Az Akvárium Klubban is a mai naptól visszavonásig minden rendezvény elmarad, illetve később kerül megrendezésre, a már megváltott jegyek automatikusan érvényesek az új időpontra. A jegyek visszaváltásával kapcsolatos információkról hamarosan tájékoztatnak minden vásárlót, ám a terasz és a bisztró változatlanul üzemel.

Az A38 Hajó is elhalasztja a száznál nagyobb létszámú eseményeit, a jegyvisszaváltás kérdésében a kialakult helyzet miatt türelmet kérnek mindenkitől, amíg a programok lehetséges új jövőbeli időpontjait nem véglegesítik. Kérdésünkre elmondták: „A mellékhelyiségeinkben a szappant alkoholos kézmosóra váltottuk, a kézszárítókat leállítottuk és csak papírtörlőket helyeztünk ki. Az A38 Étteremben az asztalok számát ritkítottuk, a rendezvényeinken fokozottan ügyelünk minden ülőbútorunk elhelyezésére, fertőtlenítésére és a szükséges egymástól való távolság fenntartására, valamint megnöveltük az általános takarítások és fertőtlenítések számát is.”

A Mika Tivadar Mulató közleményében azt írja, hogy a már meghirdetett koncerteket és rendezvényeket megtartják, az alagsori nagyteremben 100 főben maximalizálják az ott tartózkodható emberek létszámát, ebben benne van a stáb+zenekar és a személyzet is. Ennél több embert semmilyen esetben sem fognak és nem is engedhetnek be, írják. A már megvásárolt jegyeket a Mika is visszaváltja.

A Barba Negra közeljövőre tervezett koncertjei a határozat visszavonásáig elmaradnak, illetve új időpontra kerülnek, ha pedig valaki a későbbi időpontban nem tud részt venni az eseményen, április 10. éjfélig belépőjét visszaválthatja. Erről bővebben az alábbi posztban lehet tájékozódni:

❗️Szerdán délután vészhelyzetet rendelt el a kormány a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására.Az…

Közzétette: ROCK1 – 2020. március 11., szerda

Kiemelt képünk illusztráció: Közép-Kelet-Európa első ScreenX moziterme a budapesti Cinema City Arénában a megnyitó napján, 2018. szeptember 6-án. Az új, kiterjesztett vetítési technológia három vászon használatával 270 fokos betekintést nyújt.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik