Kultúra

Áder János aláírta a színháztörvényt

Az Országgyűlés honlapján szúrta ki a Magyar Hang, hogy Áder János, aláírta a színháztörvényt. Korábban mi is megírtuk, hogy komoly felháborodást okozott a kormány törvényjavaslata, melynek első változata megszüntette volna a Nemzeti Kulturális Alapot, az önkormányzati fenntartású színházak igazgatóinak kinevezését miniszteri egyetértéshez kötötte volna, és megszüntette volna a független színházak működési támogatását.

Bödőcs Tibor rendesen odaszólt a Pintér Bélába beleszálló Szentesi Zöldi Lászlónak
Szentesi Zöldi szerint a jó színház nem ellenzéki vagy kormánypárti, hanem esztétikai, művészeti értékén ilyen vagy olyan.

A felháborodás és a múlt heti tüntetés következtében, a kormány végül finomított a törvényjavaslaton, melyből kikerült a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása, az emberi erőforrás miniszter egyetértési joga a színházigazgatók kinevezéséhez, és a független színházak támogatásának tilalma is.

Gy. Németh Erzsébet kultúráért felelős főpolgármester-helyettes a DK-s városvezetők és Gyurcsány Ferenc pártelnök közös sajtótájékoztatóján jelentette be szerdán, hogy „a Katona József Színház igazgatója marad, és pont”. Emellett azt is elmondta, hogy ha az új törvény miatt esetleg nem sikerülne megegyeznie a fővárosnak a kormánnyal a budapesti színházak vezetőiről, akkor Budapest kész néhány színház finanszírozását teljesen átvenni, azt azonban nem tudta megmondani, hány színházról lehet szó, mivel mostantól a kultúráért felelős miniszternek egyetértési joga van a színházi vezetők kinevezésében.

Gy. Németh Erzsébet: A Katona József Színház igazgatója marad, és pont
A kultúráért felelős főpolgármester-helyettes a DK-s városvezetők és Gyurcsány Ferenc pártelnök közös sajtótájékoztatóján jelentette be ezt szerdán.

Kiemelt kép: Bruzák Noémi / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik