Kultúra

Gy. Németh Erzsébet: A Katona József Színház igazgatója marad, és pont

Gy. Németh Erzsébet kultúráért felelős főpolgármester-helyettes a DK-s városvezetők és Gyurcsány Ferenc pártelnök közös sajtótájékoztatóján jelentette be szerdán, hogy „a Katona József Színház igazgatója marad, és pont”, írja a 444. Gy. Németh elmondta, hogy a főváros álláspontja szerint Máté Gábor igazgató megfelelően járt el a színházban Gothár Péter zaklatási ügyében, ellentétben Dörner Györggyel, az Újszínház igazgatójával. Mihályi Győzőről december elején derült ki, hogy állítólag zaklatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban. Az üggyel kapcsolatban Gy. Németh felügyelőbizottsági vizsgálatot rendelt el.

Gy. Németh Erzsébet: Itt pofára osztották a pénzt
Mi a főváros feladata a zaklatási botrányokkal kapcsolatban? Hogyan segítenek a tao-megszüntetés miatt bajba jutott színházakon? Tudnak-e nyomást gyakorolni a kormányra? Interjú a kulturális főpolgármester-helyettessel.

A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy ha az új törvény miatt esetleg nem sikerülne megegyeznie a fővárosnak a kormánnyal a budapesti színházak vezetőiről, akkor Budapest kész néhány színház finanszírozását teljesen átvenni, azt azonban nem tudta megmondani, hány színházról lehet szó, mivel mostantól a kultúráért felelős miniszternek egyetértési joga van a színházi vezetők kinevezésében.

Gy. Németh Erzsébet elődje, Szalay-Bobrovniczky Alexandra 2019-re 130 millió forintot osztott szét pályázat nélkül, részben kormányközeli cégeknek, de a főpolgármester-helyettes elmondta, ő a pénz egy részét visszatartja.

Máté Gábor: Ezt az ügyet el is sumákolhattuk volna
Utólag úgy gondolja, hibázott a Gothár-ügy kezelésében, de nem merült fel, hogy lemond. Egy vagy két zaklatási eset történt a színházban? Miért nem közölték rögtön a zaklató nevét? Interjú a Katona igazgatójával.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik