Kultúra

Új elnököt választott az Írószövetség

Erős Kinga kritikust, szerkesztőt választották a Magyar Írószövetség elnökének a szervezet szombati budapesti közgyűlésén – írja az MTI. Az Írószövetség vezetéséért Erős Kinga mellett Madár János író, költő indult, ő azonban nem került be a választmányba, ezért az elnökségről tartott szavazáson nem vehetett részt.

Erős Kinga a szavazás után elmondta, az elmúlt kilenc év munkáját kívánja folytatni, hiszen 2010-től titkárként, majd hat éve elnökségi tagként is működött az Írószövetségben.

Ezentúl

  • szeretné vinni a Szentmártoni János vezetése alatt megkezdődött reformfolyamatokat
  • azaz a szövetség elhelyezését a digitális térben, a szervezet megfiatalítását, a szakpolitikai, kultúrdiplomáciai feladatok hangsúlyos ellátását, valamint a székházon kívül olvasás-népszerűsítő programokat.
  • fontos feladatként emelte ki a Bajza utcai székház felújítását
  • a vidéki jelenlét erősítését
  • Emellett pedig egy szociális bizottság létrehozását is tervbe vette az új elnök, amely a hátrányos helyzetű tagoknak nyújt majd segítséget.

Az Írószövetségben idén hozták létre a Debüt-díjat, amely évente három első kötetes alkotót jutalmaz egy-egy millió forinttal és írószövetségi tagsággal.

Kiemelt kép: Erős Kinga irodalomtörténész, kritikus, a Magyar Írószövetség titkára a Magyar Írószövetség székházának megújulásáról tartott sajtótájékoztatón Budapesten, az írószövetség Bajza utcai székházában 2019. június 6-án. A tájékoztatón elmondták, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) kezelésébe kerül és megújul a Magyar Írószövetség Bajza utcai székháza. MTI/Mónus Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik