Kultúra

Mutatunk három tárgyat, amiknek az árából vígan eléldegélhetnél életed végéig

Az aukciók szédítő luxusának világa erősen múltszázadi dolog. Gondoljunk bele: mostanság mennyire életszerű az, hogy kiöltözünk akárcsak egy sima bevásárláshoz, amikor ma már gyakorlatilag mindent le tudunk bonyolítani a telefonunkon keresztül papucsban, a reggeli kávéval a kezünkben. A tradicionális aukciós intézmény ennek ellenére köszöni, jól van, él és virul, sőt, nagyobb licitek érkeznek, mint az elmúlt 100 évben bármikor. Megnéztük, melyek voltak az elmúlt évek legdrágább árverései és hogy megérte-e bármelyik tárgyat megvenni.

Mindenekelőtt kezdjük azzal, hogy mit értünk az alatt, hogy valami megéri az árát. A tárgyak értéke ugyanis relatív. Emiatt szokták azt mondani, hogy minden annyit ér, amennyiért megveszik, vagyis a kereslet határozza meg valaminek az értékét. Hétköznapi értelemben véve egy műtárgynak nincs értéke, tekintve, hogy rendszerint minden funkciója elmarad a mai, modern tárgyakétól. Jó példa a gramofon, ami a mobilunkon futó zenestreamelő alkalmazással összehasonlítva régi, értelmezhetetlen és teljesen felesleges. Ma már annyi zenét hallgatunk meg, amennyit csak szeretnénk méghozzá remek minőségben, a gramofon ezzel szemben lassú, zajos, körülményes és véges. Az emberek mégis a mai napig csodálják ezt a szerkezetet, rajonganak érte.

A gramofon az emberiség történetének azon időszakát mutatja be, amikor még mindennapi dolog volt, hogy egy bakelit lemez felületén végigsikló tű zenével tölti be a teret. Ez a tárgy a gyűjtők szemében nem egy idejétmúlt technológia, hanem a történelem romantikus szelete, amire érdemes pénzt áldozni.

Ennek a gondolatmenetnek a segítségével talán már közelebb kerültünk ahhoz, hogy megértsük: miért költöttek elképesztően sok pénzt a következő tárgyakra? Jöjjenek a világ legdrágább aukciói.

Macallan 1926 – 1,9 millió dollár (576 millió forint)

Idén október 24-én kelt el minden idők legdrágább whisky-je, egy 1926-ban készült Macallan. Egy üvegért 1,9 millió dollárt, vagyis átszámítva csaknem 576 millió forintnyi összeget fizetett egy licitáló. Ennek a palacknak az a különlegessége, ahogy abban az évben, amikor desztillálták, 263 hordóból összesen 40 hasonló whisky készült, de mindössze csak 14 kapta meg a Fine and Rare jelzést, vagyis a finom és a ritka címkét. Az eddigi rekordot egy hasonló Macallan tartotta, az a palack korábban 1,2 millió dollárért kelt el.

Az arc nélküli nyúl – 91 millió dollár (27 milliárd forint)

Jeff Koons, amerikai művész közel egy méter magas, acélból készült, arc nélküli szobráért 10 perc licitálás után érkezett egy 80 millió dolláros ajánlat, a tárgy így az adókkal együtt elérte a 91 milliós értéket. Koons ezzel rekordot döntött: ő lett a legdrágább élő művész, még egyetlen, élő művész alkotásáért sem adtak annyi pénzt, mint az arcátlan nyúlért. Az aukciósház tájékoztatása szerint valahova 50 és 70 millió dollár közé várták a tárgyat, amit egyébként a 20. század egyik legnagyobb és legjelentősebb műtárgyának tartanak.

Paul Newman Rolexe – 17,8 millió dollár (5,4 millárd forint)

A híres filmsztár és autóversenyző Rolex Daytonáját 2017-ben, csaknem 5,4 milliárd forintnak megfelelő dollárért vitte el a Phillips Aukciósház árverésén egy telefonos licitáló. Az óra különlegessége, hogy sokáig nem volt meg, azt hitték, elveszett.

A világ legdrágább órái, amelyek nem az arany és a gyémánt miatt kerülnek felfoghatatlanul sok pénzbe
Amikor a világ legdrágább óráiról beszélünk, akkor érdemes pár kikötést tenni. Például azt, hogy meddig óra egy óra, és mikortól számít ékszernek. Mert a világ legdrágább órái között rengeteg olyan darab van, ami azért is drága, mert elképesztően ritka vagy nemes anyagból készült és nem feltétlenül azért, mert olyan egyedi funkciókat építettek bele, amelyeket senki más.

Az órás közösségben emiatt aztán legendássá vált Paul Newman Daytonája, amely új korában egyébként egy kifejezetten népszerűtlen Rolex-modellnek számított.

Szponzorált tartalom

A cikk a BÁV támogatásával készült.

Kiemelt kép: Timothy A. Clary / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik