Kultúra

Mi a közös Gerald Fordban, Bill Clintonban és George Bushban?

A kérdés összetettnek hangzik, tekintve, hogy mindhárom amerikai elnök nagyon, de nagyon más karakter volt, de már talán kicsit tisztább lesz a kép, ha eláruljuk: órákról beszélünk.

Az Egyesült Államok mindenkori elnöke a világ egyik legbefolyásosabb embere, és mint olyannak úgy is kell megjelennie. Az USA elnökei ennek megfelelően rendszerint drága, tekintélyt parancsoló, de stílusos órákat hordtak, mert Sztálinnal tárgyalni mégsem lehetett olcsó órában, nem igaz? Arról mindenki tud, hogy a legízlésesebb elnök, John Fitzgerald Kennedy többnyire egy Cartiert Tank-et viselt

vagy hogy Lyndon B. Johnson olyan híressé tette az arany Rolex Datejustját, hogy azóta a típust Rolex Presidentnek hívják, és minden bizonyára arról is sokan hallottak, hogy az elit családból származó Trump golfozni is milliós ketyegőkben jár.

De mi most nem a legdrágább elnöki órákról fogunk beszélni, hanem azokról a vezetőkről, akik mertek tekerni egyet a dolgon.

George W. Bush

Az USA 43. elnöke nem a legnépszerűbb a sorban, az tény, de az óraválasztása sokat javít a megítélésén. Bush az elnöksége alatt egy nagyon egyszerű Timex órát hordott, aminek a 12-es osztásánál egy amerikai zászló volt látható. Az óra az addigi tradícionális elnöki órák ellentéte, mivel egyszerű és olcsó volt. Bush órája olyannyira ikonná vált, hogy a mai napig megrendelhető.

Bill Clinton

Ki hitte volna, hogy az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb elnöke ugyanazt a márkát hordta, mint az egyik legkevésbé népszerű? Clinton az elnöksége idején öltönyben, pólóban, melegítőben, pulóverben is mindig ugyanazt az órát viselte, egészen pontosan egy Timex Ironmant. A választás mögötti mindset feltételezhetően más volt, mint Bushnál, de Clinton döntése akkor is minimum dícséretes. A sportos Ironman egyébként egy elnyűhetetlen szabadidős óra, épp ezért nagyon menő, hogy az USA elnöke bevállalta: minden alkalommal ezt viseli, legyen szó fontos tárgyalásról, vagy sajtótájékoztatóról.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Frankie Sim (@sim_frankie) által megosztott bejegyzés, Szept 29., 2019, időpont: 5:39 (PDT időzóna szerint)

Gerald Ford

A lista legérdekesebb elnöke az a Gerald Ford, akinek a választása bár nem volt kifejezetten olcsó, de mégis a legkülönlegesebb órát ő birtokolta. Ford általában egy Hamilton Pulsar P2-t hordott, másnevén a Pulsar Astronautot. Az Egyesült Államok elnökei általában nem modern órákat viseltek, pláne igaz volt ez a 70-es évek előtti időszakra. Ford ezzel szemben egy kifejezetten futurisztikus darabot viselt a csuklóján. Az óra egyrészt digitális volt, ráadásul úgy nézett ki, mintha egy sci-fi díszletéből szedték volna elő. A Pulsar egyébként anno az amerikai Hamilton tulajdona volt, de a vállalat később a brandet eladta a japán Seikónak. Azóta sem volt egyik elnöknek hasonlóan formabontó órája, így Ford egyértelműen az egyik legmenőbb vezetőnek számít órás szempontból.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

♤Stuebe♤ (@velocette59) által megosztott bejegyzés, Szept 6., 2016, időpont: 1:52 (PDT időzóna szerint)

Revue Thommen Cricket

Bár érdekes lépés a felsorolást egy órával és nem egy elnökkel zárni, de mindjárt megértetjük, miért fontos mégis, hogy beszéljünk a Revue Thommen Cricketről. Ez az egyszerűnek tűnő óra valójában és elég komoly szerkezetet rejt, ami ébresztő funkcióval is bírt. A francia gyártó órája azért viselte a Cricket, azaz a tücsök nevet, mert jellegzetes hanggal képes volt ébresztőt fújni.

A „ciripelést” az óra tokjába épített kettős fallal érték el. A keletkező hangot a külső, lyukacsos réteg továbbítja, amely 20 másodpercen keresztül hallható. Az óra funkciója és megjelenése olyan különlegessé tette, hogy több elnök is birtokolta. Az első Cricket modellt Harry Truman kapta ajándékba magától a szerkezet feltalálójától. Truman szinte minden nyilvános szereplésekor használta, így nem véletlen, hogy ez lett az amerikai elnökök elsőszámú kiegészítője, olyan illusztris viselőkkel, mint Eisenhowert vagy John F. Kennedy.

Szponzorált tartalom

3. ÓRAAUKCIÓ 2019.október 21. hétfő, 18:00. A cikk a BÁV támogatásával készült.

Kiemelt kép: Ron Sachs / CNP / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik