Kultúra

Lovasi tovább dudorászik Tusványoson, ha hívják

Ahogy megírtuk, Lovasi András két tűz közé szorult a Kiscsillaggal tusványosi fellépése után. Először a kormányközeli Szentesi Zöldi László fakadt ki a Facebookon, hogy az erdélyi fesztivál szervezői hogy merészelik meghívni „a hazai liberálisok sztárjait”, az „Orbán- és magyarfóbiás előadókat”, majd ellenzéki oldalról is bőven érte kritika Lovasit, miért ment el a magyar kormány kedvenc fesztiváljára, és miért tett egyenlőségjelet egy interjúban a szélsőjobboldali és „szélsőliberális hörgés” között. Többek között Tamás Gáspár Miklós és Hont András írt publicisztikát a témában.

A zenész most a hvg.hu-nak küldte el Hontnak és TGM-nek címzett válaszát,amiben kifejti, hogy szerinte egy szerző-előadónak inkább a szerzeményeit vagy például a színpadi tevékenységét szokták kritikával illetni. Azonban ezt szerinte TGM egy lekezelő félmondattal letudta, pedig ha kicsit utánanézett volna, milyen dalok hangzottak el, jobban megérthette volna a Tusványoson való részvételük motivációit. Példaként hozza fel a Kiscsillag Ki találja meg? című dalát, amiben ilyen versszakok találhatók:

„Ma még hadd szóljon nincsen gond
Csak a kutyák ugrálnak rátok a láncok végén
Ma még nyaljátok egymás seggét
Körbe ott van a piros pont
Belül mindőtök morogva ül a saját részén”

Lovasi szerint ez kevésbé íródott virágnyelven, mint a Ha én rózsa volnék, és kevesebbszer is játsszák majd Fidelitas-gyűléseken, mint ahányszor a Bródy-dalt KISZ-táborokban anno.

Úgyhogy dudorászunk ahol lehet, Pécsett, Tusványoson, ahová, ameddig hívnak, mindenhol ugyanazt. Önök meg persze, csak írjanak útmutatásokat nekünk tovább, hová nem megy, kinek nem énekel egy bárd főleg, ha nem velszi, ha épp kritikának akarják hívni, hát hívják annak. Hogy is mondta a Taxisofőrben a garniszálló portása De Nirónak? »Ha neked ettől áll fel cowboy…«

– zárja a szöveget Lovasi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik