Kultúra a világ egy fura hely

Az ördögnek állítottak szobrot Spanyolország közepén

Az idők persze változnak: a szarvakat viselő bronzalak már nem a vasvilláját markolja, hanem az okostelefonjával szelfizik.

Az évezredek óta lakott kasztíliai Segovia neve a legtöbb, Spanyolországba utazó számára talán semmit sem mond, pedig a Madridtól mindössze alig száz kilométerre fekvő kisváros igazi csoda: középkori városmagja, a lovagkort tökéletesen jelképező kastély, az Alcazar, a gótikus katedrális és a Világörökség részét képező, közel kétezer éves római vízvezeték mind-mind megérdemlik, hogy minél többen ismerjék őket.

A várostól tizenöt kilométerre fekvő Fuenfría forrástól induló, óriási gránittömbökből álló vízvezeték természetesen nem nyomtalanul vészelte át az elmúlt két évezredet: az arabok 1072-es betörése nyomán lerombolt részt a XV. század utolsó két évtizedében restaurálták, a város otthonainak melegen tartására szánt tüzelőanyagok, az autók okozta légszennyezettség, illetve a gránit természetes kopása pedig a kilencvenes évekre megviselte az építményt, melynek felújítása 1997 óta folyamatosan tart.

Fotó: AFP

Mindezek persze egyáltalán nem kisebbítik az építők munkáját, hiszen maradandót alkottak, sőt, talán túlságosan maradandót is, nem meglepő tehát, hogy szárnyra kelt a városban egy legenda, mely szerint azt nem a rómaiak, hanem

maga az ördög építette, mégpedig egyetlen éjszaka alatt.

A történet főszereplője egy vízhordó asszony, aki megelégelte, hogy mindig zsúfolt utcák egész során kell magát áttörnie, hogy eljuthasson a legközelebbi kútig, így lepaktált az ördöggel, akinek a lelkét ajánlotta cserébe azért, ha a másnapi kakaskukorékolásra a víz a háza előtt folyik majd. Éjszaka óriási vihar tombolt a városban, az ördög pedig ennek leple alatt próbálta meg megépíteni a vízvezetéket. Az asszony időközben megbánta a tettét, és egész éjjel imádkozott, hogy a gonosz ne járjon sikerrel. Így is történt, hiszen a kakas következő reggel hamarabb kukorékolt, néhány kő azonban még hiányzott a műből, így az ördögnek a nő lelke nélkül kellett visszatérnie a Pokolba.

A magát nyilvánvalóan szerencsésnek érző, de bűnbánó nő beismerte a tettét, a segoviaiak azonban gyakorolták a jó keresztényhez illő bűnbocsánatot, így a vízhordó szabadon visszatérhetett az otthonába, munkája pedig a vízvezeték miatt sokkal könnyebbé vált.

A város lakói a biztonság kedvéért persze szenteltvízzel locsolták végig az építményt, tetejére pedig az első keresztény vértanú, Szent István és a Szent Szűz szobrát állították, hiszen tudták: csoda történt.

Ezek a valójában a XV. század végén állított szobrok ma is a helyükön állnak, sőt, a városban működő katonai akadémia kadétjai a Szűz szobrát minden évben egyszer a spanyol zászlóval is betekerik. A legendára azonban szobor évszázadokon át nem emlékeztetett.

Az akvadukt felső boltívsorában a Szűz minden évben egy napra spanyol zászlóval betekert alakja látszik Fotó: AFP

Egészen a közelmúltig: 2018-ban az évi 800 ezer turistát vonzó város vezetése úgy döntött, kezdeményezi egy, az akvadukt közelében álló szobor felállítását, melyen a legendabeli ördög látható, amint épp a művével szelfizik, remélve, hogy az újabb látványosság még több embert vonz majd Segoviába.

Az 1,7 méter magas alakot végül a hatvanhárom éves, orvosi karrierjét a szobrászat és írás kedvéért feladó José Antonio Abella készítette el, aki a németországi Lübeck hasonló szobrát látva – az ördög ott egy hasonló szerződés értelmében templomot épített – készítette el a szobrot, ami az első, még a műteremben készült képek, illetve a látványterv megjelenése után azonnal kapott hideget-meleget a lakóktól, sőt, egy keresztény szervezet petíciót is indított a felavatás megakadályozásáért.

A látványterv. Fotó: José Antonio Abella

Az ördögalak sérti a katolikusokat, hiszen dicsőíti a gonoszt, a mosolya pedig csak ront a helyzeten, főleg, hogy nem egy templom közelében áll, vagy nincs mellette bármiféle más tárgy, ami a pokolbéli lény örök vereségére utalna

– érveltek, de a több mint ötezerötszáz összegyűlt aláírást lobogtatva sem jártak sikerrel: a bronzszobor január végén az akvadukttól alig kétszáz méterre, épp a hírhedt inkvizíció egykori segoviai központjának épülete mellett jelent meg, és már közel fél éve csábítja a turistákat a város kevésbé járt utcái felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik