Hétköznapi Gasztrohősök néven indított új videósorozatot a Nosalty, amelyben olyan, a gasztronómiához köthető kezdeményezéseket, közösségeket és embereket mutat be, akik a tevékenységükkel hozzájárulnak a világ jobbá tételéhez, a debütáló epizódban például autizmus spektrumzavarral élő csokoládékészítőket.
Ezt a videósorozatot azért indítottuk el, hogy bemutassunk olyan, a gasztronómiához köthető kezdeményezéseket, közösségeket és embereket, akik által egy kicsit jobb hely lesz a világ. Magyarországon sokan mélyszegénységben, család vagy otthon nélkül, netán valamilyen fogyatékossággal élik mindennapjaikat. Fontos, hogy észrevegyük őket és segítsünk, amennyire csak a lehetőségeink engedik
– nyilatkozta Hering András, a tízéves Nosalty főszerkesztője.
A sorozat debütáló részében Rosanics Petra videós szerkesztő és Fenes Gábriel, a Nosalty újságírója az ország első autizmusbarát csokoládémanufaktúráját, az autizmus spektrumzavarral élőknek munkalehetőséget adó KockaCsokit keresték fel. A riportból többek között az is kiderül, hogy az alapítónak, Dénes Ákosnak személyes motivációja is volt a kezdeményezéshez, ugyanis a saját fia, Tom is autizmussal él.
Amikor megnézzük azt, hogy milyen jövő áll az autista fiatalok előtt, akkor nagyon kicsi a választék
– mondja Ákos, aki csapatával a csokoládéműhely mellett elindította a KockaPont közösségi teret is, amely gyógypedagógus bevonásával különböző képzésekkel és programokkal segíti az autista fiatalokat és hozzátartozóikat.
Úgy akarjuk üzemeltetni ezt a helyet, hogy tényleg elérje a célját, minél több embert tudjon vendégül látni. Be szeretnénk mutatni azt a világot, amiben az autisták élnek, és lerombolni azokat a sztereotípiákat, amik övezik őket
– fogalmaz Dénes Ákos.
Íme, a sorozat első része, a Dénes Ákossal készült teljes interjút pedig ezen a linken olvashatja el.
Kiemelt kép: Nosalty