Kultúra

Jöhet az élők és a holtak nagy összecsapása

Havas Jon és Daenerys végre egymásra talál, de mi történt még a Trónok harca hetedik évadában? Miben utalt például előre a sorozat, és voltak-e a sok vérengzés közé ékelődő vicces pillanatok? Segítünk mindezt röviden felidézni az április 15-én induló finálé előtt. Trónok harca gyorstalpaló, hetedik évad.

Nyitójelenet

A nyitó képsorok nem feltétlenül tartoznak a Trónok harca ikonikus, sokat emlegetett jelenetei közé, ezért izgalmas visszatekinteni és elgondolkozni azon, hogy miért pont úgy kezdődött egy adott évad, ahogy:

Walder arca mögé bújva Arya összehívja a Frey családot, hogy elmondja terveit a jövőre, de előbb felszólítja az egybegyűlteket, hogy koccintsanak finom arbori borral, ne a dorne-i lóhúggyal – a mellette álló feleségnek nem hagyja, hogy igyon. A magát „Elkésett Lord Frey”-nek álcázott Arya kifejti, hogy rosszul tették, hogy nem végeztek a Vörös Nászon az összes Starkkal, írmagjuk se kellett volna, hogy maradjon. A hallgatóság arcáról lehervad a bárgyú vigyor, amikor vért kezdenek köhögni. „A birkák nincsenek biztonságban, míg egy farkas is életben van” – folytatja könyörtelenül a lány, miközben áldozatai az utolsó szálig kilehelik a lelküket. „Mondd azt, hogy Észak nem felejt. És a tél eljött a Frey-házért” – adja ki az utasítást a feleségnek. Arya szavai után fenyegető a csend, a tél valóban megérkezett, és bizonyára még számtalan karaktert sodor magával… nem csak a rossz oldalról.

Fotó: HBO

Amit csak később értettünk meg

Újranézve könnyebben ki tudtuk szúrni a rejtett utalásokat, ezekből gyűjtöttük össze a legizgalmasabbakat:

  • „Ilyen az én szerencsém. Egy csapat tűzimádóval kerültem össze” – morogja a Véreb, de azért hajlandó Myri Thoros invitálására belenézni a lángokba. Látja, ahogy a holtak elmenetelnek egy nyílhegy formájú hegy mellett és azt is, hogy átmasíroznak a Falon. Az utolsó előtti epizódban aztán a Falon túlra megy Jon kompániájával és élőben is meglátja azt a bizonyos hegyet, így aki még nem volt róla meggyőződve, ebből is tudhatta, hogy a Mások serege hamarosan átjut a Falon.
  • Missandei rávilágít, hogy a prófécia nem azt mondja, hogy a kiválasztott herceg hozhatja el a hajnalt, mert ennek a főnévnek nincs neme felső-valyriai nyelven, úgyhogy hercegnő is lehet Azor Ahai. Ez persze nem jelenti feltétlenül, hogy Daenerys a szóban forgó fényhozó, de a készítők hangsúlyosan beteszik az ő nevét is a kalapba.
  • Tyrion kifejti, hogy megérti, miért ellenezték tanácsadói, hogy Jon délre utazzon, hiszen a Starkok esetében nem kecsegtet túl sok jóval, mire Havas rávágja, hogy ez így igaz, de ő nem Stark. Ebben a másodpercben elrepül felette egy sárkány, diszkréten jelezve Jon származását.
  • „Ezen az idegen földön vár a halál. Pontosan úgy, ahogy téged” – mondja Melisandre komor tekintettel Varysnak, azt jósolva, hogy bár egyikük sem ott született, mindketten Westeroson veszítik majd életüket. Még lehet, hogy esetleg valamilyen Stannis-féle fiaskóról van szó és a Vörös Papnő félreértelmezte a lángokban látottakat, de ha nem, akkor ez azt jelenti, hogy a Pók lesz a 8. évad egyik áldozata.
  • Meera azzal búcsúzik Brantől, hogy a családjával kell lennie. Ez vagy azt jelenti, hogy ő túl másodlagos karakter ahhoz, hogy a szűkösebbre szabott 8. évadban ismét előkerüljön, vagy pont azt vetíti előre, hogy felbukkan majd az apja is, Howland Reed, aki ugye az egyetlen élő ember, aki tanúja volt az Öröm Tornyában Jon születésének és így igazolni tudja Bran vízióját a fiú Targaryen származását illetően.
  • Hasonlóan komor következtetésekre juthatunk Lady Olenna szavai alapján: „Szereted. Tényleg szereted. Szerencsétlen bolond. Miatta fogsz meghalni.” A baljóslatú szavakat a Töviskirálynő Jaime-hez intézi, azt jósolva, hogy Cersei lesz a végzete.
  • Dondarrion ellenben úgy búcsúzott a Vérebtől, hogy még találkozunk, így sejthettük, hogy Tormunddal túlélték a Fal leomlását – aki ennyiszer játszotta ki a halált, annak elhisszük, ha mond valamit.
  • Szegfű felolvassa Samnek, hogy Rhaegar herceg érvényteleníttette a házasságát és elvett valakit egy titkos dorne-i szertartáson, de a fiú épp a mesterek fafejűségén puffog, így elkerüli a figyelmét, hogy szerelme gyakorlatilag kezébe adta az információt: Jon törvényes Targaryen leszármazott, hovatovább a Vastrón örököse.
  • Cleg-ane-bowl, cleg-ane-bowl! Oké, ezt nehezen lehet az előreutalások közé bepréselni, hiszen a Véreb csak megfenyegeti a Hegyet, hogy végez vele, de nagyon reméljük, hogy tényleg sor kerül a Clegane-tesók epikus összecsapására az utolsó évadban.
  • Hasonlóan inkább csak teória, mint jóslat, de Beric Dondarrion rávilágít, hogy az Éjkirályt kell megölniük, mert vele halna az összes halott (immár végleg), hiszen ő a forrás – olyan ez az egész, mint egy piramisjáték, ahol az Éjkirály a CEO – és ezt is büntetni kéne! Sanszos tehát, hogy a többszörös túlerőben lévő Más sereg magában győzne, de valaki kijátssza majd az Éjkirály kártyát – valószínűleg Jon vagy Daenerys.
  • Még egy lehetséges 8. évados történés, amire utalgat ez az etap: Daenerys gyermeket szül majd. Jorah úgy utasítja vissza a Mormont család kardját, Hosszúkarmot, hogy apja azt Jonnak adta, úgyhogy tartsa meg és majd adja tovább a gyerekeinek. A következő részben aztán Jon rávilágít egy beszélgetésben, hogy Daenerysnek talán nem kéne elhinnie annak a boszorkánynak, hogy meddő, aki kinyírta a férjét.
  • Sokan hisznek egy Hobbitos fordulatban is. Amikor a Főmester mesél róla, hogy a Robert király halála utáni háborúskodásról ír, megemlítve a bizonyára vaskos mű lelombozóan unalmas címét, Sam javasolja, hogy legyen a történetfolyamnak valamilyen költőibb címe – ezt néhány rajongói teória annak igazolásaként értelmezte, hogy a sorozat lezárásból az derül majd ki, hogy az egész Tűz és Jég dala ciklus (elég költői cím, nem?)  valójában Sam tollából származik.
Fotó: HBO

Amire már nem is emlékeztünk

Az alábbiakban bevalljuk, mi volt az a néhány dolog, amire már nem is emlékeztünk a sorozatból, így az újranézésnél rá tudtunk csodálkozni:

  • Kisujj csodálattal adózik Brienne előtt, mert úgy hallotta, hogy legyőzte a Vérebet. Vajon kitől tudta meg?!
  • Anno nem is tűnt fel, hogy Ch’Vyalthan mester irodalmi tehetségtelensége visszatérő elem a sorozatban. A Bronn – Tyrion – Varys trió után ebben az évadban a Fellegvár főmestere dobja oda a sokat ekézett Ch’Vyalthan egy másik művét Samnek „csapnivaló író volt, de kiváló kutató” felkiáltással.
  • Többször említették a sorozatban Ned Stark krédóját, amihez aztán fiai is tartották magukat: annak kell végrehajtania az ítéletet, aki meghozza azt. Lányai aztán úgy rúgják fel a tradíciót, hogy mégsem érezzük megsértve a Starkok becsületkódexét: Sansa dönt, Arya pedig kivégzi Kisujjt, megpecsételve ezzel véd- és dacszövetségüket. Az az érzésünk, láthatunk majd még tőlük hasonló „összjátékot” – hisz a magányos farkas meghal, de falkában túlélnek.

Apró cukiságok

Az amúgy meglehetősen sötét és vérgőzös széria szerencsére időnként engedi nézőit levegőhöz jutni, alább a kedvenc aranyos, vicces vagy más okból lelkesítő pillanatokat elevenítjük fel:

Missandei levegővétel nélkül sorolja fel Daenerys titulasait királynője bemutatásánál, cserébe Davos feszengve kiböki, hogy ő Havas Jon, aztán némi habozás után hozzáteszi, hogy Észak királya.

Jöhet az élők és a holtak nagy összecsapása 3

Jaime másodszor is Rickonnak szólítja Dickon Tarlyt, és ezt Bronn valamiért baromi szórakoztatónak találja.

Jöhet az élők és a holtak nagy összecsapása 4

A kispéntek mintájára kis 9. epizódnak is beillő utolsó előtti részben öt vad társaságában Jon, Tormund, Jorah, Beric Dondarrion, Myri Thoros, Gendry és a Véreb elindulnak a Falon Túlra – micsoda Trónok harcára optimalizált Piszkos tizenkettő!

Jöhet az élők és a holtak nagy összecsapása 5

Hatszor ölték meg

Trónok harca szinte minden epizódjában akadnak emlékezetes, jól idézhető mondatok, íme pár példa a harmadik évadból:

  • Mi vagyunk a világunk emlékezete. (Marwyn főmester Samnek)
  • Nem kell törnöd magad az utolsó szóval, Baelish nagyúr. Biztos vagyok abban, hogy szellemes lenne. (Sansa lemond Kisujj beszélgetést záró sziporkájáról)
  • Az alkalmatlanságot nem szabad vak hűséggel jutalmazni. Amíg van szemem, használom is. (Varys, amikor Daenerys szemére veti, hogy korábban cselt szőtt a király ellen)
  • A holtak. Ez is egy metafora?! (Daenerys hülyének nézi Jont)
  • Adj úgy valamit, hogy nem adsz semmit. (Tyrion így veszi rá Daeneryst, hogy hagyja Jont sárkányüveget bányászni)
  • Azt láttam, hogy bámulod a jó szívét. (Davos pikírt megjegyzése a Danyt stírölő Jonnak)
  • Elegem van abból, hogy jobb emberek tetteiről olvassak. (Sam, mikor otthagyja Fellegvárat)
  • Őt már hatszor ölték meg, mégsem nyafog miatta. (Véreb Dondarrionról Gendrynek, aki haragszik a Testvériségre, amiért anno odaadták a Vörös Papnőnek)
  • Ha elég sok ember esküszik hamisan, kiürülnek a szavak. (Jon)
  • Lassan tanulok, elismerem. De tanulok. (Sansa rájön, hogy Kisujj össze akarta ugrasztani Aryával, ezért kivégezteti).

Váratlan halálok

G.R.R. Martin történetfolyamában senki nincs biztonságban. Ebben a pontban a legmegdöbbentőbb halálokat gyűjtöttük össze:

  • Euron egy percen belül kinyír két homokviperát – őszintén szólva nem sirattuk meg őket.
  • Cersei megcsókolja Tyene-t, arra kárhoztatva Ellariát, hogy talán mindenkinél mélyebben megtapasztalja, miért is hívják a királynő ajkára kent mérget Hosszú Búcsúnak: Oberyn egykori kedvesének nem csak azt kell végignéznie tömlöcében, ahogy a lánya meghal, hanem ígéretet kap, hogy a jövőben kényszerítik, hogy szemtanúja legyen annak, ahogy hosszú évek alatt egyetlen gyermeke földi maradványai szép lassan az enyészeté lesznek. Cersei-ben hivatalosan sem maradt semmi emberi.
  • A Töviskirálynő kedélyesen anekdotázik, mielőtt meginná a Jaime által eléhelyezett mérget, ami fájdalommentesen végez majd vele. Elmeséli, hogy még sosem látta hatni a Fojtogatót, azt a szert, amit Joffrey italába csempésztek, így őt is sokkolta annak brutális halála. „Mondd el Cerseinek, azt akarom, hogy tudja: én tettem” – utasítja Lady Olenna a Lannistert, így kerülve ki tulajdonképpen győztesen egy vesztes helyzetből.
  • Randyll és Dickon Tarly elevenen elég Dracarys hathatós közreműködésével – lesz ennek még böjtje a Sárkányok Anyjára nézve?
  • Viseriont lejégdárdázza az Éjkirály, majd feltámasztja, egy élőholt sárkánnyal erősítve így seregét.
Fotó: HBO

Zárójelenet

Trónok harca is elég ügyesen bánik az évad végi cliffhangerekkel, amivel tovább fokozza az egy éves várakozást a folytatásra.

A Mások vezette sereg megérkezik a Falhoz. Az Éjkirály Viserion sárkánylovasaként lerombolja a Falat, a holtak pedig megindulnak délre, bennünk pedig Jon szavai visszhangzanak, aki az előző részben Gendry értetlenkedésére azzal kapcsolatban, hogy is állhatnának ők, a Falon túlra igyekvők egymásnak korábban keresztbe tevő tagjai mind egy oldalon, azt válaszolta: „Mind lélegzünk!”. Az utolsó, monumentális évadban a holtak és az élők csapnak össze.

A Trónok harca hetedik évada bármikor visszanézhető az HBO GO-n. A korábbi évadok visszatekintőit itt találjátok: első évadmásodik évadharmadik évadnegyedik évadötödik évad, hatodik évad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik