Kultúra

A Vörös Nász sokkját még sokáig nem felejtjük el

A nagy mészárlásra mindenki emlékszik, de mi történt még a Trónok harca harmadik évadában? Miben utalt például előre a sorozat, és voltak-e a sok vérengzés közé ékelődő vicces pillanatok? Segítünk mindezt röviden felidézni az április 15-én induló finálé előtt. Trónok harca gyorstalpaló, harmadik évad.

Mi is volt a nyitójelenet?

A nyitó képsorok nem feltétlenül tartoznak a Trónok harca ikonikus, sokat emlegetett jelenetei közé, ezért izgalmas visszatekinteni és elgondolkozni azon, hogy miért pont úgy kezdődött egy adott évad, ahogy:

Sötétség van, holtak visítását halljuk (az Elsők Öklénél lévő összecsapást olcsón megúszták, biztos kellett a pénz a sárkányokra). Amit képen is látunk a szó szerint cold openben: Sam rohan a hóban, mögötte felbukkan egy holt, majd rátámad, de Jeor Mormont megmenti. A parancsnok faggatására Sam remegve árulja el, hogy nem küldte el a hollókat, amivel megbízták, mert bepánikolt és elmenekült. Az Éjjeli Őrség seregének így minél előbb vissza kell térnie a Falhoz, hogy figyelmeztessék a világot a veszélyre. A Tél már tényleg közeleg.

Amit csak később értettünk meg

Újranézve könnyebben ki tudtuk szúrni a rejtett utalásokat, ezekből gyűjtöttük össze a legizgalmasabbakat:

  • Brannek konkrétan megmondja álmában Jojen Reed, hogy azért nem tudja megölni a háromszemű hollót, mert az ő maga.
  • „Sötétséget látok benned. A sötétségből pedig szemek néznek vissza. Barna szemek, kék szemek, zöld szemek. Te oltod majd ki a világukat.” – Melisandre megjósolja Arya arcnélküli és gyilkos pályafutását.
  • A Vörös Nász utáni epizódban Bran elmesél egy rémtörténetet az Éjjeli Őrség egykori szakácsáról, aki haragudott a királyra, ezért amikor az egyszer az Éjvárba látogatott, megölte a fiát és belesütötte a pitébe, majd felszolgálta az uralkodónak a gyerekéből készült ételt, akinek annyira ízlett, hogy még repetát is kért. Az istenek azonban megbüntették a szakácsot: óriási fehér patkánnyá változtatták, aki onnantól csak a saját ivadékait ehette. Nem azért volt ilyen szigorú az ítélet, mert gyilkosság történt, hanem azért, mert a vendégjog lett semmibe véve. Ez a bájos történet előre vetíti Walder Frey évadokkal későbbi sorsát: Arya pitébe süti a fiait, majd felszolgálja neki, aztán pedig kinyírja az árulót.
Fotó: HBO

Amire már nem is emlékeztünk

Az alábbiakban bevalljuk, mi volt az a néhány dolog, amire már nem is emlékeztünk a sorozatból, így az újranézésnél rá tudtunk csodálkozni:

  • A rossz bőrben lévő Qyburnre Robbék találnak rá Harrenhalban, ahová aztán a Boltonok fészkelik be magukat. A Fellegvárból kitagadott egykori mester ápolja Jaime csonkját, aztán együtt mennek Királyvárba, ahol ipari tempóban emelkedik fel a ranglétrán, pályafutásának megkoronázása a zombi Hegy lesz ugyebár.
  • Ramsay eljátssza a megkínzott Theonnak, hogy Yara küldte és szabadon engedi a fiút, akinek nyomába hamarosan Bolton katonák erednek. El is kapják, és már épp megerőszakolnák, amikor megjelenik az a szadista őrült és megöli őket – a saját házának az embereit!  És erre rá is jöhettünk volna nézőként már anno is, ha jól figyelünk. Az egyik Bolton katona ugyanis, mielőtt kileheli a lelkét, az mondja neki, hogy „You little bastard” – ami ugye több dolgot is jelent: egyrészt, hogy a férfi ismeri a támadót, méghozzá behatóan és egy kis rohadéknak tartja, illetve hogy ténylegesen is fattyú.
  • Stannis felesége, Selyse formalinban (vagy annak kvázi-középkori megfelelőjében) tartja halott (fiú) magzatait.

Apró cukiságok

Az amúgy meglehetősen sötét és vérgőzös széria szerencsére időnként engedi nézőit levegőhöz jutni, alább a kedvenc aranyos, vicces vagy más okból lelkesítő pillanatokat elevenítjük fel:

Kraznys mester (a Makulátlanok gazdája) mivel nem tudja, hogy Daenerys érti, amit mond, egyfolytában westerosi ringyónak, meg nyafogó picsának nevezi, ezért mondandóját Missandei megpróbálja erősen szűrve fordítani.

A Vörös Nász sokkját még sokáig nem felejtjük el 2

Lady Stark apjának temetésén Edmure az istennek se tudja eltalálni az égő nyíllal a halottas csónakot, ezért Fekete Hal kikapja a kezéből az íjat, a zászló lobogásából kimatekozza a szél erejét és irányát, majd lő, és „drop the mic” jelleggel elsétál, meg se nézi, hogy talált-e (nyilván igen). Lady Stark megkönnyebbülten sóhajt.

A Vörös Nász sokkját még sokáig nem felejtjük el 3

A székfoglalós játék a kistanácsban. Tywin próbára teszi a tagokat, és csak az asztal egyik oldalára tesz székeket, amit a következő sorrendben foglalnak el az egybegyűltek: Lord Baelish, Varys, Pycelle nagymester. Cersei megfogja az egyik széket és áthúzza az apja mellé, Tyrion pedig a másik asztalfőre ül, Tywinnal szemben.

A Vörös Nász sokkját még sokáig nem felejtjük el 4

Jaime emberséget mutat: beadja Locke-nak, hogy Tarth-t azért hívják Zafír-szigetnek, mert tele van a drágakővel. A valóságban a hely a körülötte hullámzó zafírkék tengerről kapta a nevét, de Jaime reménykedik, hogy ha azt hiszik, Brienne apja kőgazdag, nem erőszakolják meg a nőt. Bejön a számítása.

Ser Davos olvasni tanul.

A Vörös Nász sokkját még sokáig nem felejtjük el 5

Nem lehet jó vége

Trónok harca szinte minden epizódjában akadnak emlékezetes, jól idézhető mondatok, íme pár példa a harmadik évadból:

  • Kár, hogy nem farkakból kovácsolták a trónt. Sosem szállt volna le róla. (Jaime Renlyről)
  • Igen. Minden férfinak meg kell halnia. Csakhogy mi nem vagyunk férfiak. (Daenerys Missandeinek)
  • Porig égetné az országot, ha utána uralkodhatna a hamvakon. (Varys Kisujjról)
  • Azt mondták, részeges vagy, pimasz és velejéig romlott. Elképzelheted, mekkora csalódás egy rettegő könyvelővel találkozni. (Lady Olenna Tyrionnak, miután az új, pénzmesteri szerepében idegesen próbálja vele megbeszélni az esküvő költségvetését)
  • Akárhányszor visszajövök, kicsit kevesebb vagyok. Lemorzsolódnak rólam darabok. (Beric Dondarrion Aryanak az újjáélesztésekről)
  • Ha az hiszed, ennek jó vége is lehet, nem figyeltél. (Ramsay Theonnak)
  • A káosz nem verem. A káosz létra. (Kisujj)
  • Híg fost is jobban kedveltem, mint Walder Freyt. (Fekete Hal)
Fotó: HBO

Váratlan halálok

G.R.R. Martin történetfolyamában senki nincs biztonságban. Ebben a pontban a legmegdöbbentőbb halálokat gyűjtöttük össze:

  • Varys nyugodtan, már-már kedélyesen csacsog Tyrionnak, miközben egy ládát bontogat, de a jelenet nagyszerű felépítése miatt érezzük, hogy valami nagyon nem stimmel. A Pók elmeséli hogyan kasztrálta kisfiúként egy boszorkánymester, majd hagyta magára meghalni, ám ő mindent megtett a túlélésért és a semmiből felküzdötte magát a kistanácsig. A végén persze kiderül, hogy a boszorkánymester lapul a ládában, és ugyan még nem halott, sejtjük, hogy nem lesz szép vége.
  • Szegény Ros Joffrey ágyának bizarr ornamentumaként végzi. Miután Kisujj rájön, hogy a nő elárulta terveit Varysnak, odadobja koncnak a királynak, akinek már jó ideje bizsereg az ujja az új számszeríján.
  • Sam megöl egy Mást. Ekkor érik be a pár epizóddal korábbi jelenet, amiben latrinaásás közben Grennel és Eddel sárkányüvegre bukkantak, kiderül ugyanis, hogy az obszidiánnal meg lehet ölni a Másokat.

Az a bizonyos 9. rész

A sorozat híres arról, hogy minden évad utolsó előtti epizódjára tartogatja az egyik legnagyobb tűzijátékot:

A sorozat talán leghíresebb szekvenciája kezdődik azzal a prózai mondattal, hogy „keresnem kell egy fát, amit levizelhetek”. Az idézet Fekete Haltól származik, aki lelép Edmure Tully és a Frey-lány esküvőjéről, így úszva meg a borzalmas mészárlást, azaz a Vörös Nászt. Talisa azt mondja Robbnak, hogy ha fiú lesz, szeretné, ha a gyereküket Eddardnak neveznék, ez utólag visszatekintve különösen szívfacsaró. A Frey katonák ezután bezárják az ajtót, a zenekar pedig rázendít a Castamere-i esőkre, majd Robb rémfarkasa felvonyít. Catelyn is észreveszi az intő jeleket, amikor pedig meglátja, hogy Lord Bolton láncinget visel az ünnepi gúnya alatt, mindent megért. Elkezdődik a döbbenetes vérontás: Talisát hasba szúrják, Robbot lenyilazzák, akárcsak a farkasát, aztán Lord Bolton szíven is szúrja, átadva a Lannisterek üdvözletét. Catelynnek elvágják a torkát, de előtte Michelle Fairley akkorát alakít a szerepben, hogy érthetetlen, miért nem jelölték Emmy-díjra.

Fotó: HBO

Zárójelenet

Trónok harca is elég ügyesen bánik az évad végi cliffhangerekkel, amivel tovább fokozza az egy éves várakozást a folytatásra.

Yunkaiban Daenerys besétál a frissen felszabadított rabszolgák közé, akik „Anyánk!” kiabálás közepette köré gyűlnek, mind meg akarják érinteni, majd bodysurfingeltetik kicsit, na, jó csak a vállukra emelik. A sárkányok repdesnek felettük, így felülről mutatja a kamera a rabszolgák alkotta koncentrikus köröket, melynek az origója Daenerys – az egész olyan, mint egy mozgó mandala, értsd: baromi jól néz ki!

Kiemelt kép: HBO

A Trónok harca 3. évada bármikor visszanézhető az HBO GO-n. A korábbi évadok gyorstalpalóit itt találja: első évad, második évad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik