Kultúra

Most már tényleg nagyon közeleg a Tél

A Fattyak csatájára mindenki emlékszik, de vajon mi történik még a Trónok harca hatodik évadában? Miben utalt például előre a sorozat, és voltak-e a sok vérengzés közé ékelődő vicces pillanatok? Segítünk mindezt röviden felidézni az április 15-én induló finálé előtt. Trónok harca gyorstalpaló, hatodik évad.

Nyitójelenet

A nyitó képsorok nem feltétlenül tartoznak a Trónok harca ikonikus, sokat emlegetett jelenetei közé, ezért izgalmas visszatekinteni és elgondolkozni azon, hogy miért pont úgy kezdődött egy adott évad, ahogy:

Hajnal van, szél süvít, a kamera felülről közelít Jon holttestére, ami körül a vérfolt sárkány alakját veszi fel. Szellem próbálja kirágni magát, a hangra felfigyel Ser Davos, kimegy és észreveszi Havast. Odarohan, pár pillanat múlva megérkeznek az Éjjeli Őrség nem áruló tagjai, és beviszik Jon testét. Rögtön tudják, hogy Alliser Thorne tette, ezért csak azokban bízhatnak, akik a szobában vannak. Megjelenik Melisandre is, akit összetör Jon látványa, hiszen látta a lángokban harcolni Deresnél. „A lángokhoz nem értek, de biztos, hogy halott” – reagál Davos. A fiúnak meg kellett halnia, hogy szabaduljon az Éjjeli Őrség holtig tartó esküje alól, és Észak királyának választhassák az évadzáróban.

Amit csak később értettünk meg

Újranézve könnyebben ki tudtuk szúrni a rejtett utalásokat, ezekből gyűjtöttük össze a legizgalmasabbakat:

  • Lady Olenna azt tanácsolja Cersei-nek, hogy hagyja ott Királyvárat, mert rengeteg ellenség veszi körül, aztán mintegy félvállról rákérdez, hogy mégis mit tudna csinálni, megöli mindet? Az évadzáróban aztán Cersei, ha nem is minden ellenségét, de a fizikálisan közel lévőket tényleg megöli.
  • Cersei miután Tommen bejelenti, hogy nem lehet a tárgyalásán küzdelem általi ítélet, megkérdezi Qyburnt, hogy mit mondtak a madárkák, van még „abból több”? A következő részben Tyrion elmeséli Daenerysnek, hogy Királyvár fontos átjárói és helyszínei alatt vannak futótűz készletek felhalmozva, többek között Baelor szentélye alatt is, ahol a tárgyalás lesz. Ha a kettőt összetesszük, megjósolhattuk volna a Főveréb és Margaery-ék halálát.
  • „Valamiféle istennek hisznek. A férfi, aki visszatért a halálból” – mondja Tormund Jonnak. Ez talán utalás arra, hogy Jon ha nem is istenség, de egy reinkarnáció, méghozzá Azor Ahai-é?
  • Amikor Daru úrnő megkérdezi Aryát, mi a neve, ő azt feleli, Mercy, jelezve ezzel, hogy az utasítás ellenére nem fogja megölni a színésznőt.
Fotó: HBO

Amire már nem is emlékeztünk

Az alábbiakban bevalljuk, mi volt az a néhány dolog, amire már nem is emlékeztünk a sorozatból, így az újranézésnél rá tudtunk csodálkozni:

  • Hatan szúrták le Jont, de csak négy embert akaszt fel. Ezt még meg tudjuk magyarázni azzal, hogy a maradék kettőt megölték a vadak, amikor Davosék segítségére siettek. Arra nem sikerült rájönni, hogy miért van hét sebe Havasnak, amiből a legnagyobb nem a hasán van és visszanézve az ötödik évad záróepizódját, nem is vérzett ott, ahol a legfelső sebhelye van. Talán egy korábbi sebesülés? De akkor miért tűnik ugyanolyan frissnek? Meglehet, hogy csak hibáztak a készítők. Kommentben várjuk a tippeket a rejtélyes hetedik sebről!
  • Arya elmondja az Árvának, hogy levette a listájáról a Vérebet már azelőtt, hogy az életveszélyesen megsebesült volna.
  • Meera is megöl egy Mást egy sárkányüveg lándzsával.
  • Tyrion arról ábrándozik, hogy miután Daenerys meghódította a világot vesz egy saját szőlőbirtokot, a borát pedig úgy fogják hívni, hogy az Ördögfióka öröme és csak a barátai kapnának belőle.
  • Edmure csupán egyszer, a nászéjszakán volt együtt a feleségével, de rögtön teherbe is ejtette.

Apró cukiságok és felemlő pillanatok

Az amúgy meglehetősen sötét és vérgőzös széria szerencsére időnként engedi nézőit levegőhöz jutni, alább a kedvenc aranyos, vicces vagy más okból lelkesítő pillanatokat elevenítjük fel:

Tyrion lebratyizik Daenerys két sárkányával (eloldja őket láncaikról).

Most már tényleg nagyon közeleg a Tél 2

Jon kinyitja a szemét.

Most már tényleg nagyon közeleg a Tél 3

Tormund vad és egyoldalú flörtölése Brienne-el.

Most már tényleg nagyon közeleg a Tél 4

Tyrion, Szürke Féreg és Missandei vicceket mesélnek, hogy elüssék az időt.

Most már tényleg nagyon közeleg a Tél 5

Lady Mormont kioszt mindenkit és kijelenti, hogy az ő királya Jon. Ezen felbuzdulva a többi ház is kiáll mellette.

Most már tényleg nagyon közeleg a Tél 6

Aki sokáig marad, megfullad

Trónok harca szinte minden epizódjában akadnak emlékezetes, jól idézhető mondatok, íme pár példa a harmadik évadból:

  • A tenger mélyén gyönyörű, de ha túl sokáig marad az ember, megfullad. (A Háromszemű Holló így figyelmezteti Brant, hogy ne időzzön túl sokat a múltban)
  • Ez a dolgom. Iszom és tudok dolgokat. (Tyrion)
  • Nem gúnyolom a Vízbefúlt Istent. Én magam vagyok a Vízbefúlt Isten. (Euron Greyjoy)
  • Semmit. Nem volt semmi. (Jon a halál utánról)
  • Ha nem tudtad, ostoba, ha tudtad, az ellenségem vagy. (Sansa nem hiszi el, hogy Kisujj nem tudta, milyen ember Ramsay)
  • Meglátjuk, mit ér annak szava, aki szerint aranyat tol ki Tywin Lannister fara. (Tyriont játszó törpe, Bobono a braavosi színdarabban)
  • Elvesztettétek?! Ez egy vár, nem egy átkozott birka. Gondolom tudjátok, hol van. (Walder Frey reakciója arra, hogy a fiai nem tudták megtartani Zúgót és Fekete Hal visszafoglalta).
  • Azért undorodunk tőlük, mert a tükörképeink, az illúziót lefejtve. (a Főveréb a szegényekről)
  • Egy lány Arya Stark Deresből. És hazamegyek. (Arya)
  • Fehér holló érkezett. Megérkezett a Tél. (Sansa Jonnak)
Fotó: HBO

Váratlan halálok

G.R.R. Martin történetfolyamában senki nincs biztonságban. Ebben a pontban a legmegdöbbentőbb halálokat gyűjtöttük össze:

  • Miután Wolkan mester bejelenti, hogy Wanda úrnő kisfiúnak adott életet, Ramsay hasbaszúrja az apját, aztán a mostohaanyját és újszülött öccsét megeteti a kutyákkal, „jobb szeretek egyedüli gyerek lenni” felkiáltással.
  • Balon Greyjoyt lehajítja az ingadozó függőhídról a testvére, Euron.
  • Daenerys megint előadja a tüzes magánszámát, ezúttal Vaes Dothrakban, ahol a lángok martalékává válik az összes Khal.
  • Az egész sorozat egyik legszívszaggatóbb jelenete Hodor halála, zsigereinkig ható szcéna. Bran a múltból vargol bele a hatalmas szívű, jámbor óriásba, így egyszerre látjuk, ahogy Hodor tartja az ajtót a jelenben és Wyllis, az istállófiú összeesik, majd meghasad az elméje, ahogy átéli jövőbeli halálát.
  • „Az erőszakot választom” – mondja Cersei, mert nem akar Baelor szentélyébe menni a Főverébhez. Lancelék ennek megfelelően erőszakkal vinnék, de meggondolják magukat, amikor a zombi Hegy letépi egyikük fejét puszta kézzel.
  • Bár nem látjuk, így is remek, hogy Arya úgy öli meg az Árvát, hogy egy sötét helyre csalja, aztán kardjával elvágja a gyertya lángját, így ki tudja használni, hogy vakon harcolt sokáig.
  • Miután anyja felrobbantja hitvesét, Tommen leveszi a koronát, majd kilép az ablakon.

Az a bizonyos 9. rész

A sorozat híres arról, hogy minden évad utolsó előtti epizódjára tartogatja az egyik legnagyobb tűzijátékot:

A monumentális Fattyak Csatáját 25 napig forgatták, 500 statisztával és 80 lóval, ami maximálisan látszik a végeredményen, fantasztikusan koreografált ütközet, még ha van is benne egy-két bosszantó apróság (Rickon nem ismeri a cikk-cakk futás fogalmát, Wun Wunnak nem hegesztettek egy nyamvadt pajzsot). Jon persze Sansa figyelmeztetése ellenére hagyja, hogy Ramsay kiprovokálja belőle az ész nélkül megindulást, a Bolton sereg így magára tudja húzni Havasékat, ráadásul nem sokára Davosék is megindulnak, ezért könnyedén körbe tudják őket keríteni. A Daeneryst éltető rabszolgasereghez hasonló jelenet bontakozik ki, a koncentrikus körök origójában ezúttal Jonnal, akit majdnem elnyel a hullahegy. Az utolsó előtti pillanatban érkezik meg Sansa és Kisujj a Völgy lovagjaival. Wun Wun maradék erejével betöri Deres ajtaját, Jon péppé veri Ramsayt, a Bolton lobogók lehullanak, helyükre a Stark-házé kerül, Sansa pedig karmikus elégtételt vesz az őt kínzó Ramsay-n: megeteti a saját kutyáival.

Fotó: HBO

Zárójelenet

Trónok harca is elég ügyesen bánik az évad végi cliffhangerekkel, amivel tovább fokozza az egy éves várakozást a folytatásra.

Kivételesen az utolsó rész nyitójelenete emlékezetesebb, mint a zárlat. Ramin Djawadi baljós és mégis gyönyörű zenét komponált, amely elhallgat, amikor Loras bevallja bűneit és homlokába vésik a Hét hitének jelét, amitől Margaery nem túl boldog, arról nem volt szó a Főverébbel való megállapodásban, hogy megcsonkítják a fivérét. Folytatódik a zene, Pycelle-t agyonszurkálják a „kismadarak”, Lancelt is súlyosan megsebesíti egy, így hiába igyekszik porban csúszás számban új rekordot felállítani, nem tudja elfújni a gyertyát, ami belobbantja a futótüzet. Baelor szentélyét zöld lángok emésztik el. A zárójelenet ennél sokkal lelkesítőbb: megvan a sereg, a hajók és a sárkányok, így Daenerys elindul meghódítani Westerost, oldalán Yara és Theon Greyjoy-jal, valamint Varyssal, aki megszerezte szövetségesnek a Tyrelleket és Dorne-t.

A Trónok harca hatodik évada bármikor visszanézhető az HBO GO-n. A korábbi évadok visszatekintőit itt találjátok: első évad, második évad, harmadik évad, negyedik évad, ötödik évad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik