Kultúra

Mindenkit sokkolt, hogy Ned Starkot tényleg lefejezték

Sean Bean megdöbbentő halálára mindenki emlékszik, de mi történt még a Trónok harca első évadában? Miben utalt például előre a sorozat, és voltak-e a sok vérengzés közé ékelődő vicces pillanatok? Segítünk mindezt röviden felidézni az április 15-én induló finálé előtt. Trónok harca gyorstalpaló, első évad.

Mi is volt a nyitójelenet?

A Trónok harca tele van ikonikus, sokat emlegetett jelenetekkel. A nyitó képsorok nem feltétlenül tartoznak ezek közé, pedig újranézve a sorozatot a készítők nem véletlenül döntöttek ezen felütések mellett, ezért izgalmas visszatekinteni és elgondolkozni azon, hogy miért pont úgy kezdődött egy adott évad, ahogy.

Sir Waymar Royce, Will és az Éjjeli Őrség egy harmadik tagja előtt felgördül Fekete Vár kapuja. A csapat a Faltól északra igyekszik, ám csak egyikük éli túl a Másokkal való találkozást, és ő sem örülhet sokáig a megmenekülésnek: Will fejét dezertálás miatt még ebben az epizódban elválasztja testétől Eddard Stark kardja. A sors iróniájának – vagy inkább G.R.R. Martin szadista elméjének – köszönhetően a Jég nevű pallos sújt majd le Ned nyakára is, aztán pedig a fegyvert magát is kettéválasztják.

Amit csak később értettünk meg

Kevés sorozat generált több rajongói elméletet, mint a Trónok harca. Ebben nagy szerepe van annak is, hogy a kötetek és így a sorozat is tele van árulkodó (fél)mondatokkal, jelenetekkel, szimbólumokkal, amik előre vetítik a későbbi eseményeket. Újranézve könnyebben ki tudtuk szúrni a rejtett utalásokat, ezekből gyűjtöttük össze a legizgalmasabbakat.

  • Ned Stark és fiai (plusz egy fő Havas Jon, aki ekkori tudásunk szerint a fattya) Farkaserdőben találnak egy halott szarvast, majd rábukkannak a jószág halálának okozójára, aki maga is életét vesztette a csörtében: egy nőstény rémfarkasra. Előbbi ugyebár a Baratheon, utóbbi pedig a Stark ház címerállata, így ez a jelenet gyönyörűen előre vetíti mind Robert, mind Eddard halálát. Ráadásul a rémfarkas hat kölyköt hagy maga után (fél)árván, akárcsak Ned. A szarvas motívum egyébként végigvonul az évadon, még ugyanebben az epizódban Tywin Lannisterrel úgy ismerkedünk meg, hogy épp az agancsos állatfaj egy pórul járt példányát szabadítja meg bőrétől, jelezvén, hogy a hirtelenszőke család okozza majd a Baratheonok bukását.
  • Hiába veri a hisztis Viserys Targaryen horpadt mellkasát bárki előtt, aki nem hagyja ott elég gyorsan, hogy ő az utolsó sárkány, húgocskája, Daenerys az, aki szolgálóira a frászt hozva elmerül a tűzforró vízben anélkül, hogy egy arcizma is rándulna. A fináléban aztán a kunsztot természetfeletti szintre emeli, amikor besétál a lángokba, hogy aztán a Sárkányok Anyja titulust is felvéshesse amúgy is tetemes mennyiségű megnevezést felsorakoztató névjegykártyájára.
  • Jaime Lannister – miután kilöki a véletlen kukkoló Brant az ablakból – kifejti, hogy még a halál is jobb, mint kripliként élni. Később a karma megszabadítja a kezétől, azaz saját csúnya megfogalmazása szerint belőle is nyomorék lesz, így kénytelen revideálni radikális nézeteit.
  • Egy alkalommal már Királyvárban Arya és Eddard beszélgetése közben utóbbi azt mondja a lányának, hogy egy nap majd egy főrangú úr felesége lesz, fiai pedig lovagok, hercegek és urak, Arya azonban felháborodva pattan fel. „Az nem én vagyok” – jelenti ki. A 7. évadban aztán találkozik még az első évadban a kivégzés elől szabadon engedett rémfarkasával, és csábítja Nymeriát, hogy tartson vele, menjenek együtt haza Deresbe. Aztán rájön, hogy az állat nem kastélyfalak közé való és ugyanazokkal a szavakkal engedi el, amelyeket magával kapcsolatban használt: „Az nem te vagy”.
  • A Daeneryst kutyapózt meghaladó testhelyzetekre és egyéb szextippekre okító Doreah elmeséli, hogy amikor egy bordélyban élt, látott egy férfit, aki úgy váltogatta az arcát, ahogy más a ruháját. Egy lány találkozott egy Arcnélküli emberrel – ahogy hamarosan a nézők is fognak Jaqen H’gharral.
Fotó: HBO

Amire már nem is emlékeztünk

Biztosan van olyan hardcore rajongó, aki az első képkockától az utolsóig fel tudja idézni a sorozat minden mozzanatát, de mi az alábbiakban bevalljuk, mi volt az a néhány dolog, amire már nem is emlékeztünk a sorozatból, így az újranézésnél rá tudtunk csodálkozni.

  • Beric Dondarrion a 3. évadban vonul be a Lobogók Nélküli Testvériség vezetőjeként és ejti foglyul Aryát, Meleg Pitét, Gendryt és a Vérebet, hogy aztán egy legutóbbival való összecsapás után látványos feltámasztásban legyen része Myri Thoros által. Csakhogy a karakter már az első évadban is felbukkant – igaz, akkor még David Michael Scott játszotta és nem Richard Dormer. Dondarriont utasítja a Király Segítőjeként ténykedő Eddard, hogy fogjon száz embert és eredjen Ser Gregor Clegane (aka a Hegy) nyomába és tartóztassa le a Folyóvidék népe ellen elkövetett gaztetteiért.
  • Jaime Lannister karakterfejlődése talán a legizgalmasabb a szériában, így újra nézve a sorozatot, egészen meghökkentő, hogy mekkora rohadék is volt a legelején. Vérfertőző, arrogáns, királyölő, (majdnem) gyerekgyilkos. Ami már a feledés homályába vész talán, hogy mindemellett úgy tett, mint aki nem emlékszik Joryra, akivel egymás oldalán harcoltak a Greyjoy-lázadás idején. A Stark ház testőrségének parancsnoka igyekszik felfrissíteni a memóriáját azzal, hogy megemlíti, majdnem elvesztette az egyik szemét az emlegetett csatában. Erre Jaime később befejezi a korábban megkezdett munkát, azaz egykori harcostársa szemébe mélyeszti tőrét.
  • Talán nem emlékezet, hanem figyelem kérdése, hogy nem tűnt fel a 4. epizódban egy, a sorozat egyik legnagyobb slusszpoénját eláruló véset. Amikor Havas Jon épp arról magyaráz Samnek, hogy nem tud semmit az anyjáról és így arról sem, hogy tulajdonképpen ki fia-borja ő, a válla melletti fa tartóoszlopba egy R és egy L betű van vésve – amit a beszélgetés során végig kitakar, kivéve egy snittet – utalva ezzel az ifjú farkas valódi szüleire: Rhaegar Targaryenre és Lyanna Starkra.

Apró cukiságok

Az amúgy meglehetősen sötét és vérgőzös széria szerencsére időnként engedi nézőit levegőhöz jutni, vannak kifejezetten cuki, vagy lelkesítő pillanatok is.

Például, amikor Tyrion megpofozza Joffreyt. Háromszor!

Vagy a rémfarkaskölykök:

Mindenkit sokkolt, hogy Ned Starkot tényleg lefejezték 2

Egy isten van

Szinte minden epizódjában akadnak emlékezetes, jól idézhető mondatok, íme pár példa:

  • A dothraki nyelvben nincs olyan szó, hogy köszönöm. (Jorah Mormont)
  • Starkok… forró vér, lassú elme! (Petyr Baelish)
  • Csak egy isten van. Úgy hívják: Halál. És a Halálnak csak egy dolgot lehet mondani. Nem ma. (Syrio Forel)
  • Az oroszlánt nem érdekli a birkák véleménye. (Tywin Lannister)
  • Ha a hatalmasok játszmáját játszod, győzöl vagy meghalsz. Nincs középút. (Cersei Lannister)
  • A szeretet a kötelesség halála. (Aemon mester)
  • Akik sisakrostéllyal a fejükön élik le az életüket, nem veszik észre az ellenséget az oldalukon. (Pycelle mester Robert Baratheonnal kapcsolatban)

Váratlan halálok

G.R.R. Martin történetfolyamában senki nincs biztonságban, az író épp olyan elszántsággal küldi másvilágra karaktereit, mint ahogy a fejére ejtett Orson Lannister nyomkodta agyon a bogarakat. Ebben a pontban a legmegdöbbentőbb halálokat gyűjtöttük össze:

  • Daenerys Targaryen fivérének fejére forró arany korona kerül, kedvese, Khal Drogo pedig úgy végzi, ahogy Petőfi sem akarta, nemhogy egy Khal: ágyban, párnák közt (egész pontosan egy párna alatt, amire Dany nehezedik teljes testsúllyal).
  • A sorozat Caligulája, azaz Joffrey Baratheon lefejezteti Eddard Starkot, amivel még tulajdon anyját, az egyébként mindig hűvös dölyfösséggel borozgató Cerseit is habogásra késztette. Pláne a könyvet nem olvasó gyanútlan nézőket, akik el sem tudták képzelni, hogy az addig abszolút főszereplőnek hitt Ned ne ússza meg valahogy a pallost.
Fotó: HBO

Zárójelenet

A Trónok harca is elég ügyesen bánik az évad végi cliffhangerekkel, amivel tovább fokozza az egy éves várakozást a folytatásra. Az első évad zárása: Daenerys meztelenül térdel ott, ahol pár órája még Khal Drogo (meg az őt megmérgező boszorkány) testét elemésztő máglya lobogott. Nyakában Drogon, mellén és ölében pedig másik két sárkánygyermeke lóg. „Vér a véremből” – fogadja Jorah Mormont a lányt, és a megmaradt khalasarral együtt letérdel előtte.

A Trónok harca 1. évada bármikor visszanézhető az HBO GO-n.

Kiemelt kép: HBO

Ajánlott videó

Olvasói sztorik