Kultúra

Egyetlen pokol van: az, amelyikben élünk

„A barlangban kellett volna maradnunk” – mondja Ygritte, mielőtt meghal Havas Jon karjai közt, de mi történt még a Trónok harca negyedik évadában? Miben utalt például előre a sorozat, és voltak-e a sok vérengzés közé ékelődő vicces pillanatok? Segítünk mindezt röviden felidézni az április 15-én induló finálé előtt. Trónok harca gyorstalpaló, negyedik évad.

Mi is volt a nyitójelenet?

A nyitó képsorok nem feltétlenül tartoznak a Trónok harca ikonikus, sokat emlegetett jelenetei közé, ezért izgalmas visszatekinteni és elgondolkozni azon, hogy miért pont úgy kezdődött egy adott évad, ahogy:

Tywin kihúzza Jeget farkasbőr tokjából, a pengéjét megolvasztatja és két kardot kovácsoltat belőle. A Lannister ház feje Volantisból kérette Királyvárba azon kevés kovácsok közül a legjobbat, akik értenek a valyriai acélhoz (nem véletlenül hangsúlyozza ki a sorozat, hogy kevesen birtokolják ezt a tudást). A nagyobb kard Jaime-é lesz, aki odaadja később Brienne-nek, a Tarth-i úrnő Hűségnek nevezi el a fegyvert. A kisebb kard Joffrey nászajándéka lesz, aki Özvegykönnynek kereszteli a pengét, ám nem lesz alkalma úgy használni, hogy rászolgáljon a nevére. A kard végül Jaime-nél köt ki, vele az oldalán indul Északra a 7. évad végén harcolni a Másokkal és seregükkel (nem tudjuk, hogy a holtak esetében beszélhetünk-e megözvegyülésről, úgyhogy maradjunk abban, hogy ez egy soha be nem teljesülő ígéret marad).

Fotó: HBO

Amit csak később értettünk meg

Újranézve könnyebben ki tudtuk szúrni a rejtett utalásokat, ezekből gyűjtöttük össze a legizgalmasabbakat:

  • „Sansa nem gyilkos. Legalábbis még nem” – mondja Tyrion. A Stark lány aztán saját kutyáival falatja fel Ramsayt és kivégezteti Kisujjt, tehát az Ördögfióka jóslata beválik.
  • Bronn latolgatja, milyen esélyei lennének a Hegy ellen és gyakorlatilag leírja Oberyn taktikáját és előre vetíti, hogy egy óvatlan mozdulat végzetes lehet (és lesz is): „Lehet, hogy le tudnám győzni. Táncolnék, amíg kifárad és elejti a kardját. Valahogy a földre kényszeríteném. Viszont egy rossz mozdulat és végem.”
  • „Shireennek a hajón kell lennie, amikor vitorlát bontanak, mert az úrnak szüksége van rá” – mondja Selyse-nek Melisandre, és aki jól figyelt a Fény Ura viszonylag egysíkú igényeire (véráldozat), annak a gyomra már itt bukfencezhetett egyet.
  • „Az emberek meghalnak az asztalnál, az ágyukban, az éjjeliedény fölé görnyedve” – fejtegeti Kisujj, talán félig-meddig ironizálva, pedig szavai aztán gyakorlatilag egy az egyben megvalósulnak: Joffrey ugye saját lakodalmán, az asztalnál kap a torkához, Shae-t az ágyban fojtja meg Tyrion, majd Tywinból az árnyékszéken csinál tűpárnát.
  • Daario felajánlja Daenerysnek, hogy ő Meereenben marad és őrzi a rendet, hogy a lány mehessen elfoglalni a vastrónt – és ezzel saját sorsát vetíti előre: két évaddal később valóban a Keskeny-tenger „daenerystelen”, így a férfi számára kevésbé csábító oldalán hagyják.

Amire már nem is emlékeztünk

Az alábbiakban bevalljuk, mi volt az a néhány dolog, amire már nem is emlékeztünk a sorozatból, így az újranézésnél rá tudtunk csodálkozni:

  • Jon tulajdonképpen Karl Tannernek köszönheti az életét, aki becstelenül küzdött meg vele – hogy konkretizáljuk a lovagiatlan lefegyverzést: Havas szemébe köpött. Jon nem is élte volna túl a találkozót, ha a megboldogult Caster egyik özvegye nem siet a segítségére. Később aztán Havas alkalmazza a bolhavégi bérgyilkostól tanultakat a Styr nevű thennel való összecsapáskor, máskülönben egész biztosan otthagyta volna a fogát.
  • A Háromszemű Holló azt mondja Brannek, hogy sosem fog újra járni, de repülni igen. Ezt sokféleképp értelmezhetjük, akár átvitt értelemben (keresztül időn és téren a víziók által), de ennél konkrétabban is, például, hogy belevargol madarakba vagy ennél merészebb, de menőbb lehetőséggel is számolhatunk: Bran az utolsó évadban sárkánylovas lesz.

Apró cukiságok

Az amúgy meglehetősen sötét és vérgőzös széria szerencsére időnként engedi nézőit levegőhöz jutni, alább a kedvenc aranyos, vicces vagy más okból lelkesítő pillanatokat elevenítjük fel:

A Véreb megkapja a csirkéjét, Arya meg a lovát, így vigyorogva indulnak útnak egy kellemes gyilkolászás után.

Egyetlen pokol van: az, amelyikben élünk 2

Ser Karom felbukkanása – a kutyások után a cicások is kaptak cukiság kontentet.

Egyetlen pokol van: az, amelyikben élünk 3

Varys a kimenekítő akció keretében bedobozolja Tyriont, aztán meghallja a harangokat és rájön, hogy az Ördögfióka valami olyan gazságot követett el, amit még ő sem tudna elsikálni, úgyhogy inkább sarkon fordul, és ő is otthagyja Királyvárat.

Egyetlen pokol van: az, amelyikben élünk 4

Egyetlen pokol

Trónok harca szinte minden epizódjában akadnak emlékezetes, jól idézhető mondatok, íme pár példa a harmadik évadból:

  • „Ha minden felderítő fejét vennénk, aki lefekszik egy lánnyal, a Falat fej nélküli férfiak őriznék.” (Aemon mester Jon tárgyalásán)
  • „Ha még egy szó kijön a nyavalyás pofádból, minden rohadt csirkét felzabálok ezen a helyen.” (Véreb)
  • „Koccintsunk a büszke Lannister sarjakra! A törpére, a nyomorékra és az őrület anyjára.” (Tyrion próbálja meghozni Jaime kedvét az iszogatáshoz)
  • „Egyetlen pokol van, hercegnő. Az, amelyikben most élünk.” (Melisandre)
  • „A háború háború, de egy esküvőn ölni meg valakit… iszonyatos. Mintha nem félnének így is eléggé a férfiak a házasságtól.” (Lady Olenna Sansának)
  • „A pénz csak egy időre veheti meg a hallgatást. Egy nyílvessző a szívbe örökre.” (Kisujj)
  • „Arra, akinek nincs indítéka, senki nem gyanakszik.” (Kisujj Joffrey megöléséről)
  • „Küzdelem általi ítéletet követelek!” (Tyrion)

Váratlan halálok

G.R.R. Martin történetfolyamában senki nincs biztonságban. Ebben a pontban a legmegdöbbentőbb halálokat gyűjtöttük össze: A Lila Nász. Joffrey csúnya, de megérdemelt véget ér.

  • Hodor berserker-módban: miután Bran belevargol, a galamblelkű óriás egy könnyed mozdulattal kitöri Locke nyakát.
  • A szerelem mégsem ad szárnyakat, Lysa szerencsétlenségére, akit Kisujj megreptet a Holdajtón keresztül.
  • „Megerőszakoltad a nővérem. Megölted. Megölted a gyerekeit.” Oberyn bravúros győzelmet arat a Hegyen, hogy aztán elkövesse azt az amatőr hibát, hogy túl közel merészkedik a földön fekvő Clegane-hez, aki kirántja a lábát, felé kerekedik és kinyomja a szemeit, majd összeroppantja a koponyáját, mint egy túlérett dinnyét.
Fotó: HBO

Az a bizonyos 9. rész

A sorozat híres arról, hogy minden évad utolsó előtti epizódjára tartogatja az egyik legnagyobb tűzijátékot:

Nem véletlen jelölték Emmy-díjra Neil Marshallt a rész rendezéséért: a vadak és az Éjjeli Őrség tagjainak összecsapása rendkívül impozánsan megkomponált epizód, olyan izgalmas megoldásokkal többek között, mint egy 360 fokos, egysnittes jelenet.  A technikai invenció mellett érzelmekben sincs hiány: meghal Pip és Grenn is (utóbbi az élete árán tartja meg a belső kaput ötödmagával egy óriással szemben). Ygritte minden vérmes fogadkozása ellenére nem öli meg Jont, ahogy meglátja, ez pedig az életébe kerül: Olly nyila fúródik a testébe. A szabad nép lánya Havas karjai közt hal meg, egyik utolsó mondata a sorozat kevés romantikus pillanatainak egyikét hozza magával: „a barlangban kellett volna maradnunk”.

Zárójelenet

Trónok harca is elég ügyesen bánik az évad végi cliffhangerekkel, amivel tovább fokozza az egy éves várakozást a folytatásra.

Arya miután magára hagyta a haldokló Vérebet, ellovagol egy kikötőbe. Az a terve, hogy elmegy Jonhoz a Falra, de a sors másképp szövi élete fonalát: a kiszemelt hajó Braavosba tart, Arya pillanatnyi habozás után előkapja a Jaqentől kapott vas érmét „Valar Morghulis” felkiáltással, mire a hajó kapitánya összerezzenve viszonozza a köszöntést: „Valar Dohaeris”. Arya elindul a hajóval a titokzatos városba, hogy ott Arcnélküli Emberré képezzék.

A Trónok harca 4. évada bármikor visszanézhető az HBO GO-n. A visszatekintő korábbi részeit itt találja: első évad, második évad, harmadik évad.

Kiemelt kép: HBO

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik