Kultúra

A jövő szar, akárcsak a múlt

A címbéli mondatot Tyrion mondja két pillanattal azelőtt, hogy kidobja a taccsot, majd újra tölt magának. De vajon mi történik még a Trónok harca örödik évadában? Miben utalt például előre a sorozat, és voltak-e a sok vérengzés közé ékelődő vicces pillanatok? Segítünk mindezt röviden felidézni az április 15-én induló finálé előtt. Trónok harca gyorstalpaló, ötödik évad.

Nyitójelenet

A nyitó képsorok nem feltétlenül tartoznak a Trónok harca ikonikus, sokat emlegetett jelenetei közé, ezért izgalmas visszatekinteni és elgondolkozni azon, hogy miért pont úgy kezdődött egy adott évad, ahogy:

Cersei flashbackjével nyitunk, a fiatal hercegnő egy barátnőjével meglátogatja az erdőben lakó boszorkányt, hogy jósoljon neki. „Három kérdést tehetsz fel, de a válaszok nem fognak tetszeni” – inti óva a nő. Nem herceghez megy hozzá, hanem a királyhoz (Rhaegarnak volt ígérve, Robert vette el – pipa!). Egy ideig királynő lesz, de aztán jön egy szebb és fiatalabb és mindent elvesz, ami kedves neki (Daenerys, te vagy az?). Nem lesznek gyerekeik a királlyal, a királynak 20 lesz, neki 3, arany lesz a koronájuk és arany a halotti leplük (pipa!). Ha az utolsó jóslat is igaz, Cersei vagy hazudik várandóságáról a 7. évadban, vagy még az előtt meghal, hogy életet adhatna negyedik közös gyereküknek Jaime-vel (esetleg halva születik a kicsi, vagy megszakad a terhesség).

Amit csak később értettünk meg

Újranézve könnyebben ki tudtuk szúrni a rejtett utalásokat, ezekből gyűjtöttük össze a legizgalmasabbakat:

  • „Öld meg a fiút, hogy megszülethessen a férfi” – mondja Aemon mester Jonnak, a feladatot aztán az Éjjeli Őrség néhány tagja vállalja át az évad záróepizódjában.
  • Nem Aemon volt az egyetlen, aki utalt rá, hogy felesleges végigizgulni az 5. és 6. évad közti szünetet, Sam így fogalmazott Ollynak: „Évek óta aggódom Jonért. Mindig visszajön.” Reménykedhettünk tehát, hogy Havas olyan makacs, hogy ez alól a kitétel alól a halál sem jelent kivételt.
  • Szintén Aemonhoz köthető az utalás Jon származására: az öreg mester, amikor Sammel Daenerysről beszélgetnek, megjegyzi, hogy szörnyű dolog egyetlen Targaryennek lenni, mire a következő snittben Jon arcát látjuk, jelezvén, hogy a Sárkányok Anyja nincs egyedül.
  • Melisandre azért van meggyőződve Stannis győzelméről, mert látta a lángokban a csatát a hóban, aztán a Bolton lobogók leengedését, illetve saját alakját Deres mellvédjén sétálgatni. Ez tulajdonképpen mind meg is történik a 6. évadban, a dolog szépséghibája, hogy a Vörös Papnő nem a trónkövetelő Baratheon, hanem Jon győzelmét vizionálta, egész pontosan a Fattyak Csatájának eseményeit.
Fotó: HBO

Amire már nem is emlékeztünk

Az alábbiakban bevalljuk, mi volt az a néhány dolog, amire már nem is emlékeztünk a sorozatból, így az újranézésnél rá tudtunk csodálkozni:

  • Mossadort (Daenerys tanácsának exrabszolga tagját) a Sárkányok Anyja Daarióval fejezteti le, mert a tiltása ellenére megölte a Hárpia Fiai egy tagját, miközben az a börtönben várt az ítéletre.
  • A zombi Hegyet akkor látjuk meg először „kész” valójában, amikor Cersei visszaér szégyenmenetéről a Vörös Toronyba.
  • Jorah Tyriontól tudja meg, hogy az apját, Jeort a saját emberei ölték meg a Falon Túl.
  • Melisandre sálba burkolja magát Stannis veresége után, majd egyre rétegesebben kezd öltözködni, jelezve, hogy megingott a hite saját képességét illetően a Fény Urának szolgálatában.

Apró cukiságok

Az amúgy meglehetősen sötét és vérgőzös széria szerencsére időnként engedi nézőit levegőhöz jutni, alább a kedvenc aranyos, vicces vagy más okból lelkesítő pillanatokat elevenítjük fel:

Aemon mester leadja mindent eldöntő szavazatát Jonra, aki így az Éjjeli Őrség parancsnoka lesz.

A jövő szar, akárcsak a múlt 2

Stannis még mindig nem megengedő, ha a kisebb-kevesebb szavak helyes használatáról van szó.

A jövő szar, akárcsak a múlt 3

Tormund agyonveri a sokat pofázó és őt bökdöső Csontok Urát, majd hanyag diplomáciai eleganciával közli, hogy „tanácskozzunk!”.

A jövő szar, akárcsak a múlt 4

Davos farag egy fa szarvast Shireen hercegnőnek.

A jövő szar, akárcsak a múlt 5

Nincs igazság

A Trónok harca szinte minden epizódjában akadnak emlékezetes, jól idézhető mondatok, íme pár példa a harmadik évadból:

  • A jövő szar, akárcsak a múlt. (Tyrion, két pillanattal azelőtt, hogy kidobja a taccsot, hogy aztán azzal a lendülettel újabb adag bort töltsön magának).
  • Nem hiszek a megváltókban. A tehetséges férfiakban hiszek. (Varys)
  • Királynő vagyok, nem politikus. (Daenerys)
  • Ebben a világban nincs igazság. Kivéve, ha igazságot szolgáltatunk. (Kisujj Sansának, mielőtt hozzáadja Ramsay-hez)
  • Bárki is mondta ezt, nem volt sok ellensége. (Stannis Jon abbéli véleményére, hogy az ellenségeket jobb, ha közel tartjuk magunkhoz)
  • Azt, aki a papokat és a szajhákat is megihleti, érdemes komolyan venni. (Varys Daenerysről, miután láttak Volantisban egy Vörös Papnőt a királynőért szónokolni, később pedig egy kurvát a Sárkányok Anyjának öltözve)
  • Az uralkodó vagy mészáros, vagy őt mészárolják le. (Daario Danynek)
  • Ti a kevesek vagytok, mi pedig a sokaság. És amikor a sokaság többé nem fél a kevesektől… (a Főveréb Lady Olennának címzett nem is annyira burkolt fenyegetése)
  • A hit sokszor a józan ész halála. (Qyburn Cerseinek a börtönben)
  • Lannister, Targaryen, Baratheon, Stark, Tyrell. Nem mások, mint egy kerék küllői. Néha ez van felül, néha az. (…) Nem megállítani fogom a kereket. Szét fogom zúzni. (Daenerys Tyrionnak)
  • Szebb mindkét lányomnál, de tudja, hogy kell harcolni. (Tormund, amikor megkérdezik, jótáll-e Jonért)

Váratlan halálok

G.R.R. Martin történetfolyamában senki nincs biztonságban. Ebben a pontban a legmegdöbbentőbb halálokat gyűjtöttük össze:

  • A Lila Nász. Joffrey csúnya, de megérdemelt véget ér.
  • Mance Raydert élve elégetik, miután nem hajlandó letérdelni Stannis elé. Jon képtelen elfogadni, hogy a szabad népet összefogó Falon túli király dicstelen véget érjen, ezért szíven lövi egy íjjal.
  • A legendás Barristan Selmy megmenti Szürke Féreg életét, hogy aztán sokszoros túlerővel szemben is még tartsa magát egy darabig, de aztán végeznek vele a Hárpia Fiai.
  • Jon megöl egy Mást Hosszúkarommal a rideghoni csatában, innen tudjuk, hogy a valyriai acél is képes végezni velük.
  • Bűzös bugyraiból kidugja fejét Theon hogy Sansát védje: lehajítja Ramsay szadista szeretőjét, Mirandát a mellvédről.
  • Arya lehúzza Ser Meryn Trant nevét a listájáról, méghozzá igen ínyenc módon: megvakítja, majd agyonszurkálja a férfit – ez a Stark lány első gyilkossága, amihez az Arcok Csarnokából szerzett álcát.
  • Jaime és Myrcella elhajóznak Dorne-ból, előbbi ki szeretné bökni az igazságot magáról és Cersei-ről, de a hercegnő megelőzi, elárulja a habogó férfinak, hogy tudja, hogy az ő lánya és örül neki. Egy, a vérfertőző aspektus ellenére is szívmelengető apa-lánya összeölelkezés után Myrcella orra vérezni kezd és pár pillanat múlva belehal Ellaria mérgébe.
Fotó: HBO

Az a bizonyos 9. rész

A sorozat híres arról, hogy minden évad utolsó előtti epizódjára tartogatja az egyik legnagyobb tűzijátékot:

Meglepő módon nem a rideghoni csatát időzítették erre a kiemelt helyre. Erre a részre a készítők végül egy tragikus és egy felemelő jelenetet tartogattak. Előbbi Shireen hercegnő élve elégetése, utóbbi pedig az epizód zárása: Daenerysre és kíséretére lecsapnak a Hárpia Fiai, miután újra megnyitotta a küzdőtermeket. A Sárkányok Anyja, Tyrion, Missandei, Jorah és Daario beszorulnak a küzdőtérre, körbeveszi őket az ellenség, amikor megjelenik a felmentősereg, illetve felmentősárkány. Drogon megéget jópár Hárpiát, de azok serényen dobálják bele a lándzsáikat, így Daenerys jobbnak látja, ha elrepül a hátán.

Zárójelenet

Trónok harca is elég ügyesen bánik az évad végi cliffhangerekkel, amivel tovább fokozza az egy éves várakozást a folytatásra.

Olly azzal csalja ki Jont a szobájából az Éjjeli Őrség udvarára, hogy az egyik vad ismerte Benjent és szerinte még mindig él (a jelenet pikantériája, hogy az összeesküvő fiú hazugsága végül igazzá válik, és Stark gyerekek nagybátyja visszatér a sorozatba). Havas siet, hogy kihallgassa az információ forrását, ám helyette egy „áruló” feliratú tábla és 6 késszúrás várja: Alliser Thorne és még néhányan „az őrségért” felkiáltással mártják belé pengéjüket, a sort Olly zárja. Jon összeesik, a kamera felülről mutatja, ahogy a hóba folyik farkasfejet formázó vére.

A Trónok harca ötödik évada bármikor visszanézhető az HBO GO-n. A korábbi évadok visszatekintőit itt találja: első évad, második évad, harmadik évad, negyedik évad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik