Kultúra

Az életét is kockára teszi, hogy megtapasztalja a függetlenséget

Áprilisban mutatják be Csuja László (Virágvölgy) Kilenc hónap háború című dokumentumfilmjét, mely egy kárpátaljai magyar fiú, Jani történetét meséli el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A 24 éves fiú,  társaival ellentétben, nem menekül el a katonai behívó elől, hanem bevonul és az életét is kockára teszi, hogy megtapasztalja a függetlenséget. Hamarosan a háború első vonalában találja magát, miközben anyja számolja a napokat hazatérésééig.

A film korántsem csak a háború, hanem inkább egy fiatal férfi belső küzdelmét mutatja meg, melyben az intim családi pillanatok és a mobiltelefonos selfie-kultúra hatására került testközelbe a háború. Csujának a Kilenc hónap háború az első dokumentumfilmje, melynek világpremierjét a Szarajevói Filmfesztiválon tartották, ahol az alkotás a dokumentumfilmes versenyprogramban elnyerte a zsűri különdíját.

„Sokféle szempontból igen érzékeny ez a téma. Egy olyan országban, ahol háború zajlik, a rosszindulatú pletykák és váratlan személyes feszültségek sokkal fokozottabban jelen vannak, mint egy békés helyen. A legfontosabb számunkra az volt, hogy a családot ne érje negatív élmény amiatt, hogy forgatunk velük. A másik fontos szempont az volt, hogy ne álljunk bele a fegyveres konfliktus politikai részébe, arra koncentráljunk, hogy ez egy személyes történet” – mondta a rendező.

A Kilenc hónap háború április 11-én debütál a mozikban.

Kiemelt kép: Elf Pictures

Ajánlott videó

Olvasói sztorik