Kultúra

Versengő udvaroncok és mexikói cselédek csatájáról szól az idei Oscar

Kedd délután bejelentették az idei Oscar-jelölteket. Ahogy írtuk, sajnos a két magyar esélyes film (Ruben Brandt, a gyűjtő és a Susotázs) közül egyiknek sem sikerült a bravúr, de így is születtek izgalmas eredmények. Az például mindenképp szokatlan, hogy tíz-tíz jelöléssel két nem amerikai rendező filmje – Alfonso Cuarón Romája és Yorghos Lanthimos A kedvence (ezt a magyar nézők február 7-től láthatják a mozikban) – uralja toronymagasan az idei listát: az egyik ráadásul egy fekete-fehér, spanyolul beszélő mexikói művészfilm, míg a másik egy brit történelmi szatíra, egy szürrealizmusra hajló görög rendezőtől.

Az élmezőny amúgy így fest a jelölések számát tekintve:

A Roma abban az értelemben is történelmet írt, hogy ez az első Netflix-gyártás, amit jelöltek a Legjobb film kategóriában. Ebben nyilván szerepet játszott a film minősége is, de a mamutcég persze nem bízott semmit a véletlenre: állítólag példátlanul agresszív kampányt folytatott, hogy végre ott lehessen a nagypályások versenyében.

A másik történelmi jelölés a legjobb filmek között a Fekete párducé, amelyik az első szuperhősfilm a legfontosabb Oscar-kategóriában. Tehát végül a Marvel-univerzum húzta be ezt az eredményt, pedig utoljára a DC-nek volt komoly sansza: tíz évvel ezelőtt nagy esélyesnek tartották A sötét lovagot, de Christophar Nolan Batman-filmje végül nem került be a legjobb filmek közé.

Nem nagyon volt rá példa az utóbbi években, hogy a legjobb rendezők kategóriájában ennyire háttérbe szoruljon Hollywood, mint az idén. Az öt jelölt rendező közül ugyanis három is külföldi, de még csak nem is angol anyanyelvű: Alfonso Cuarón mexikói, Pawel Pawlikowski lengyel, Jorgosz Lantimosz pedig görög. Utóbbi filmje, A kedvenc ugyan legalább egy nemzetközi film, neves angolszász színészekkel, ám mind a Roma, mind pedig a Hidegháború külföldi produkció (utóbbi február 14-én érkezik majd a magyar mozikba). Sőt, ha azt is számításba vesszük, hogy Spike Lee a fekete kisebbséget képviseli, akkor egyedül Adam McKay (Alelnök, magyar bemutató: február 21.) maradt a fehér, amerikai férfi rendezők közül, akik évtizedek óta dominálják ezt a kategóriát. (Igaz, az első elemzőknek inkább az tűnt fel, hogy nő ezúttal nincs a legjobbnak talált rendezők között.)

Jorgosz Lanthimosz A kedvenc című filmjéből egy jelenet

Kicsit meglepőnek tűnhet a Csuklyások – BlacKkKansman hat jelölése is, amiből kettő ráadásul a legjobb film és a legjobb rendező kategória. Spike Lee karcos szatírája körül ugyan nem volt akkora felhajtás, de úgy tűnik, heves politikai kiállásával nagyon beletrafált az akadémiai tagok aggodalmaiba a Trump által vezetett Amerikával kapcsolatban.

Cuarón és a Roma jelöléscunamija már csak azért is történelmi, mert a rendező beállította a legtöbb egyéni jelölés rekordját: mivel a film producere, forgatókönyvírója és operatőre is ő volt a rendezés mellett, ezekben a kategóriákban mind jelölték is díjra. Négy jelölése eddig korábban csak Warren Beattynek, Alan Menkennek valamint Joel és Ethan Coennek volt.

A jelöltek teljes listáját ide kattintva olvashatja, íme a legfontosabb kategóriák:

Legjobb film:

Csuklyások

Fekete Párduc

Bohém rapszódia

A kedvenc

Zöld könyv

Csillag születik

Roma

Alelnök

Legjobb rendező:

Alfonso Cuaron (Roma)

Yorgos Lanthimos (A kedvenc)

Spike Lee (Csuklyások)

Adam McKay (Alelnök)

Pawel Pawlikowski (Hidegháború)

Legjobb színész:

Christian Bale (Alelnök )

Bradley Cooper (Csillag születik)

Willem Dafoe (At Eternity’s Gate)

Rami Malek (Bohém rapszódia)

Viggo Mortensen (Zöld könyv)

Legjobb színésznő:

Yalitza Aparicio (Roma)

Glenn Close (The Wife)

Olivia Colman (A kedvenc)

Lady Gaga (Csillag születik)

Melissa Mccarthy (Megbocsátasz valaha?)

Legjobb animációs film:

A hihetetlen család 2

Kutyák szigete

Mirai – Lány a jövőből

Ralph lezúzza a netet

Pókember: Irány a Pókverzum!

Legjobb eredeti forgatókönyv:

A kedvenc (Deborah Davis & Tony McNamara)

A hitehagyott (Paul Schrader)

Zöld könyv (Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly)

Roma (Alfonso Cuarón)

Alelnök (Adam McKay)

Legjobb operatőr:

Hidegháború Lukasz Zal)

A kedvenc (Robbie Ryan)

Mű szerző nélkül (Caleb Deschanel)

Roma (Alfonso Cuarón)

Csillag születik (Matthew Libatique)

Kiemelt kép: Alfosno Cuarón Roma című filmje

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik