Kultúra

Nemzetközi díjat nyert a magyar film

Ismét díjazták Szász Attila Örök tél című filmjét, mely ezúttal a St. Louis Nemzetközi Filmfesztiválon nyerte el az Interfaith szekció Legjobb Narratív Játékfilmért járó díját. Ezt a díjat olyan filmeknek ítéli a zsűri, melyek „hozzájárulnak az emberi állapotok megértéséhez és az etikai, közösségi és szellemi értékek elismeréséhez”.

Szász Attila filmje 1944 decemberében indul, és a GUPVI fogolytáborában játszódik, ahová a szovjet katonák magyarok ezreit hurcolták el kényszermunkára. A cselekmény főhősei Irén (Gera Marina) és Rajmund (Csányi Sándor), akik a fogolytáborban ismerkednek meg és miközben próbálnak életben maradni, valószerűtlen romantikus kapcsolat alakul ki közöttük.

Nem a St. Louis-i a film első nemzetközi díja, az Örök tél nyert már Montreálban, Indianapolisban és Los Angelesben, illetve a Legjobb Európai Tévéfilmért járó Prix Európa-díjat is megkapta.

A szerelem Sztálin portréja alatt a legforróbb
Régi adósság törlesztésére vállalkozott a szovjet kényszermunka-táborok borzalmait megfestő Örök tél, és hozza is, amit vállalt, sőt, még többet is.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik