Kultúra

Nem az a baj a MasterCheffel, hogy nem tudnak főzni a celebek

Már harmadik hete fut a TV2 új főzős műsora, a MasterChef VIP, ami elvileg az RTL Klubos Konyhafőnök konkurenciája lehetne. A MasterChef az eredeti brit és Amerikában Gordon Ramsay-vel futó formátum licence, a Konyhafőnök pedig egy házi keverék a MasterChef lábnyomait követve. Bár még nem tartunk a középdöntőnél sem, azért látszik, hogy a műsorban mit lehet szeretni, és mit nem. Az egyik dolog az az, hogy rengeteg borzasztóan gyenge celebkukta ment a stúdióba. Olyan ez akár az évek óta tartó X-Faktor, hogy az elején fogjuk a fejünket, hova kerültünk, aztán a végére csak kiderül, hogy nem minden versenyző egy teljes kudarc. Csak a kezdet borzasztó a TV2-n, a harmadik hétre sikerült nagyjából olyan brigádot összeválogatni, akik túllépnek a krumplipürén. De nem ezért mondtak le a nézők a MasterChefről, nincs a műsorral akkora baj, mint amennyire gyászos számokat hoz.

A Konyhafőnök a VIP-es kiadásokkal együtt már túl van hat évadon, voltak sikeresebb felállások, és kevésbé bevált zsűritagok, de alapvetően évről évre sikerül a tévé elé ültetnie az embereket. Annak ellenére működik a koncepció, hogy az RTL Klub nem nagyon változtat a bevált recepten, a feladatokat nem gondolták túl, kiszámíthatóak az epizódok. Illetve eddig azok voltak, és a formátum meg is érett az újratervezésre: az őszi VIP-ben változik majd a verseny, ami szintén az RTL Klubnak kedvezhet a TV2-vel szemben, újabb lökést kaphat az eddig is nézett műsor.

Fotó: TV2

Mind a két show egy nagyobb tömeg közül szűri ki a legjobbakat, nagyjából egy kaptafára épülő feladatok alapján. Van meglepetés-főzés, egy-egy tematika köré épülő menü, vagy olyan eset, amikor a séf után kell másolni valami elképesztően technikás ételt. A MasterChef eddig nagyon változatosan variálja az estéket, még nem szoktuk meg az összes trükköt, ami kifejezetten jót tesz neki. Sokszor megy a stáb terepre: a múlt héten például bármennyire is undorító volt az az angolna, legalább Balatonon egy szőlős tetején aprították fel a versenyzők, sőt, Till Attila még a nyakába is tette a trófeát, nem nézzük örökké a stúdió falait.

Vagy ott vannak a sorfeladatok, amikor különböző kajákat és fűszereket kell felismerniük a celebeknek. És itt jön be az, hogy nem lennék meglepve, ha a szerkesztők is néztek volna egy nagyot, amikor még a múlt héten Noszály Nagy Ő Sándor egy fűszert sem ismert fel az asztalon. Egyet sem. Olyanokat sem, mint a cukor, a bazsalikom vagy a menta. Állt egy percig a pult előtt, és nézte a kaspókat. Na, őt sem a főzőtudománya miatt hívták, az tuti. Ja, és azt se felejtsük el, hogy az első héten még AFC Tomi, azaz Molnár Tamás is továbbjutott, pedig olyan rizottót rakott a séfek elé, hogy a rizs egy rossz mozdulattal lazán visszapattant volna a földről.

Az RTL Klubos konkurencia abban a legerősebb, hogy látni a versenyzők fejlődését, hogy rántott hússal kezdenek, és eljutnak a szifonig, meg az összes textúráig. Sárközi Ákos, aztán Rácz Jenő úgy elcsipeszeztek a konyhapulton a másolós napokon, hogy a többieknek tátva maradt a szája. Vissza se tudták csukni. A TV2-nél az Aranykaviár tulaja és séfje, Nyíri Szása és a Mák csodagyereke, Mizsei János állnak a zsűrinek szánt zsúrkocsi mögött. Kezdenek belejönni, mintha látszana némi mimika az arcukon, nem görcsölnek rá a feladatra. De azért hiányzik egy harmadik tag a pultnál, Ördög Nóra nem kóstol, csak műsort vezet, szinte semmit sem ad a MasterChefhez. A fejlődés viszont egyelőre elmaradt. Újabb és újabb társaságok főznek hetente, de nem látni, hogy bármit is tanultak volna a stúdióban. Nyíri Szásáéknak muszáj kicsit keményebben bánniuk a versenyzőkkel, hogy meglegyen a show.

Miért nem nézik akkor, ha annyira nem gáz?

A TV2 foghatja a fejét, elvégre ott szúrták el, és bukták el, ahol csak lehet. Nem vészes a casting, bár a legjobb karakterek többnyire nem tudnak főzni. A csatorna az emotikonos kampányával ásta meg először a sírját, és a Nyerő páros szórta rá a földet. A TV2 idén úgy döntött, hogy eljeleli a nézőknek az őszt: erről már többször is írtunk, hogy a találgatások után sorra verte meg az RTL Klub főműsoridőben a TV2-t, aki borzasztó közönségarányokat produkált. Andy Vajnáéknál továbbá nagyon hittek a tavaly jól teljesítő Piramisban. Annyira, hogy Stohl Andrást indították Sebestyén Balázs ellen, hátha még egyszer bejön. Nem jött, és a többség Ördög Nórához sem csatlakozott.

A TV2 máris bukott egy nagyot az RTL Klubbal szemben
Nem jött be az emojis játék, az első este a nézők a Nyerő párost választották Stohl András Piramisa helyett.

Várható volt, hogy a TV2 lép egyet, megfordítja a műsorait, és a MasterChefet teszi a Nyerő párossal párhuzamba. De a szintén celebes reality második évada nagyon jól sikerült, esélye sem volt a séfeknek vagy Gesztesi Károlynak a falatnyi báránybordáival. Már csak annyi remény maradt, ha a nézők a neten követik Ördög Nóráékat, mert a 18-49-es korcsoportban a mérések szerint annyi esélyük sincs, mint Demcsák Zsuzsának a csirkepörkölt ellen. A múlt héten alig tudtak felkapaszkodni a tíz százalékos közönségarányig, és ez már jónak számít a kezdeti 5,6 százalékhoz képest. A Nyerő páros egyszerűen megsemmisíti a gasztroshow-t, pedig nem lett azért ez olyan vészes. Csak olvasson már el legalább egy szakácskönyvet a következő évad szereplőgárdája, ha lehet kérni.

A TV2-nek innen már csak felfele vezethet az út
Az RTL Klub lassan bonthatja a pezsgőt, ami a nézettséget illeti.

Kiemelt kép: TV2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik