Kultúra

Eldőlt, hogy a Napszálltát nevezzük idén az Oscarra

A Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága Nemes Jeles László filmjét választotta magyar jelöltnek.

Az Oscar-díjra nevező bizottság döntése értelmében Magyarországot a 2018. évi „legjobb idegennyelvű film” kategóriában Nemes Jeles László Napszállta című filmje képviseli

– jelentette be közleményben a Magyar Nemzeti Filmalap.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövőre 91. alkalommal átadandó Oscar-díjakra az idegennyelvű film kategóriában minden ország nevezhet egy filmet azok közül, amelyeket 2017. október 1. – 2018. szeptember 30. között mutatnak be hazai moziforgalmazásban.

A magyar nevezettről döntő testületben a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai – Havas Ágnes Filmalap vezérigazgató, Hegedűs Bálint forgatókönyvíró, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató és Andy Vajna kormánybiztos – mellett Deák Kristóf, az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilm rendezője és Szabó Gábor operatőr vett részt.

Nemes-Jeles filmje kapta a kritikusok díját Velencében
A nemzetközi filmkritikusok szövetsége szerint ez a legjobb film.

A Napszállta világpremierje kirobbanó siker volt a velencei filmfesztivál versenyprogramjában, ahol elnyerte a nemzetközi filmkritikusok szövetsége (FIPRESCI) zsűrijének a díját. Az észak-amerikai premier a torontói filmfesztiválon volt hétvégén, amit további vetítések követnek. Nemes Jeles László új filmjét már a világpremier előtt közel 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg világszerte.

A magyarországi közönség Nemes Jeles László filmjét először a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon láthatja szeptember 15-én, majd a Napszállta szeptember 27-től lesz látható országszerte a mozikban a Mozinet forgalmazásában.

Amerika leghíresebb filmes megmérettetésén az országok hivatalos nevezései (entry) közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki január elején az öt jelölt játékfilmet (nominee), amelyek végül a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek. A jelöltek listáját 2019. január 22-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak átadására pedig február 24-én kerül majd sor Los Angelesben.

Nemes Jelesnél a világvége sem jöhet elég hamar
Hiába a hatalmas ambíciók, a Napszállta inkább maníros stílusa és a sok kalap miatt emlékezetes.
Kiemelt kép: Laokoon Filmgroup

Ajánlott videó

Olvasói sztorik