Kultúra

Nemes Jeles László megint bejelentkezett a díjszezonra: a Napszállta Velencében elhozta a filmkritikusok díját

A Saul fia rendezője új filmjével is elkezdte a diadalmenetet.

Nemes Jeles László Napszállta című filmjét a héten mutatták be a jelenleg is tartó Velencei Filmfesztiválon, és az első kritikák alapján, nos, leginkább semmit nem tudhatunk előre: a cikkek ugyanis meglehetősen megosztó film látszatát keltik, egyes kritikusok szerint a Napszállta blamázs, mások szerint Nemes Jeles zsenialitásának újabb fényes bizonyítéka. A fesztivál zsűrije alighanem utóbbi vélemény felé hajlik, a film ugyanis elhozta a FIPRESCI, a nemzetközi filmkritikusok szövetsége díját, amit rendszerint a hivatalos díjátadó előestéjén adnak át.

A velencei FIPRESCI zsűri elnöke Rita Di Santo (Morning Star, Tribune, Manifesto) filmkritikus, filmtörténész volt, a zsűri tagjai olasz, spanyol, német és szlovén kritikusok voltak, ők találták a Napszálltát a versenyprogram legjobb filmjének. A filmfesztivál, melynek versenyprogramjába 24 év után először hívtak meg magyar alkotást, vasárnap este zárul a díjátadóval.

A rendező ezt a filmjét is nagyrészt azokkal az alkotókkal és szakemberekkel készítette, akikkel a Saul fián is dolgozott, a produkciós cég is a Laokoon Filmgroup maradt Sipos Gábor és Rajna Gábor producerkedésével, az operatőr Erdély Mátyás, a zenét az azóta elhunyt Melis László szerezte, a sound designer Zányi Tamás, a casting director Zabezsinszkij Éva, a díszletet Rajk László, a jelmezeket Szakács Györgyi tervezte. Nemes Jeles a forgatókönyvet együtt jegyzi Clara Royer-vel és Matthieu Taponier-vel, utóbbi a film vágója is. A főszerepeket Jakab Juli és a román Vlad Ivanov alakítják, az egész színászgárda nemzetközi összetételű, a magyarok mellett román, lengyel és német színészek is játszanak a filmben.

A Napszálltát legközelebb a tengerentúli közönség láthatja a torontói filmfesztiválon, illetve később rendes forgalmazásban is, a filmet ugyanis ugyanúgy a Sony vette meg forgalmazásra, mint anno a Saul fiát, így ismét számíthatunk komoly észak-amerikai marketingre, ezáltal pedig komoly jelölésekre. Itthon elsőként a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon lehet megnézni a filmet, az pedig, hogy a széles közönség mit gondol, az szeptember 27. után derülhet ki, ekkor kezdődik ugyanis a film hazai forgalmazása.

Kiemelt kép: Mozinet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik