Kultúra filéző

A rendes ár duplájába is kerülhet az étel a Szigeten

Az lehet, hogy a Szigeten többségben vannak a külföldiek, de mégiscsak ott van az az állítólag a közönség 45 százalékát kitevő magyar fogyasztó. Közülük, aki jegyet vett, százezer forintot fizetett a bérletért vagy 24 ezer forintot a napijegyért.

És ha már kijövünk akár egy napra is a fesztiválra, enni muszáj, a kérdés az: mégis, mit? A Szigeten annyi a lehetőség, hogy be se lehet látni a kajasort rendesen, és vagy szerencsénk van, vagy nem. Vagy eszünk méregdrágán valami értékelhetőt, vagy kifizetünk ezreket a semmire. A választék nagy része ugyanis sajnos hatalmas lehúzás, karácsonyi vásáros parasztvakítás óriási serpenyőkkel, a napon aszalódó egytálételekkel. A nulladik nap után kicsit segítünk eligazodni, hogy mit érdemes enni, ha csak 1500 forintot szánunk egy szigetes vacsorára, és merre találjuk a legjobb opciókat két-, illetve háromezer forintig.

Maximum 1500 forint – olcsó húsnak egyáltalán nem híg a leve

Van olyan vélemény, mely szerint a sós kifli, paradicsom és tejföl hármasánál nincs jobb fesztiválkaja. A kiflis zacsiban, a lehulló sódarabokban meg kell hempergetni a paradicsomot, a kifli meg mehet csücsköstől a tejfölbe, és az egész nem került többe kétszáz forintnál. Na, ha a Szigeten nem magunknak csomagolunk valami ehetőt, akkor nem fogunk ennyiből jól lakni, hozzá kell még csapni ehhez egy nullát. De lássuk mi van, ha 1500-nál többet nem akarunk evésre költeni? Hát marha nehéz dolgunk lesz, az ezres limitet nyugodtan el lehet felejteni, még a kis viharvert amerikai hotdogok is egységesen 1050 forintba kerülnek. Az upgrade verzió lehet 1800 is, óriási kenyérrel, plusz háromszázért sajttal, a VIP-ben meg pontosan 1500-at kérnek el érte.

Galéria
A lángosok 800 forinttól kezdődnek, és több mint kétezer forintot is elkérhetnek érte. Farkas Norbert/24.hu

Ennyiért amúgy nagyítóval kell keresni a helyeket, a bejáratnál kerül egyedül 1500 forintba a gyrostál, máshol csak drágábban láttunk, és a lángosban sem nagyon lehet bízni. Volt olyan hely, ahol meg merték kockáztatni a sajtos-tejfölöst 2200-ért. A szűkös keretből a Szigeten jobb híján sültkrumpli jut, vagy édesburgonya 1490-ért grátisz ketchuppal.

Olcsón enni viszont itt sem lehetetlen, csak egy kicsit többet kell érte sétálni. Lehet, hogy nem olyan sikkes a Szigeten aldizni, és jobban megy a Zing a 700 forintos sörhöz és a 730-as sportfröccshöz, de ha éhes az ember, és nem akarja több napi fizuját ott hagyni a Hajógyárin, akkor el lehet menni a szigetcsúcshoz közel eső Aldihoz, ahol ugyanazok az árak, mint a Szigeten kívül. Nem emeltek ugyanis, és a grill húsokat helyben megcsinálják, és pár perc alatt összerakhatunk magunknak egy ezerszer kiadósabb hotdogot, amiből egy sarokkal arrébb tuti, hogy kispórolnak mindent. Mi 900-ért vettünk egy saslik tálat, és ha még egy perccel tovább sütik, akkor pláne azt lehet mondani, hogy nincs ennél okosabb és kulturáltabb választás.

Farkas Norbert/24.hu

2000-ért jár a mennyország

Amilyen nehéz olcsón enni a Szigeten, olyan könnyű a kétezres kategória. De itt még jobban kell vigyázni, mert tényleg egy színes-szagos kajatenger az egész fesztivál, ahol a legtöbb vendéglátós szeme előtt csak a dollárjelek pörögnek, viszont az már mindegy nekik, hogy mennyire ehető, amit elénk raknak. A Sziget még mindig a halomnyi óriásbucik természetes lelőhelye, ahol csak a mennyiség fontos, a minőség nem. A hamburgerben lehet egyedül igazán bízni. Még mindig. Ott a Gourmet Burger, a Market, vagy az örök Zing (mindenhol ugyanannyi, 1490-től 2390-ig lehet burgereket kapni), a fesztiválok egyetlen megbízható pontja. Az tuti, hogy ha egy Kendrick Lamar bénácska haknival is kábítja el Budapestet, attól még utána jól fog esni a Zing, ami mára tökéletesen átvette a Mekik helyét.

Kendrick Lamart vártuk, Rihannára gondoltunk a Szigeten
Hatalmas késéssel, de megtartották az idei Sziget legnépszerűbb fellépőjének a koncertjét. A csúszás nem igazán tett neki jót.

Aki viszont – teljes joggal – unja a hamburgert, az is megtalálhatja a számításait. A Szigetet elárasztották a vega és vegán helyek, kettőt fordulunk, és a glutén eltűnik a föld színéről. A fesztivál halad a korral, irtja a szívószálakat, igyekszik óvni a környezetet, és kielégíti az egészségtudatos fesztiválozókat. Nem hiszem, hogy a magyar közönség fogja majd megrohamozni a gluténmentes pizzázó kissé lehangoló pultját a hátsó úton, de az egy nagyon jó írány, hogy mindenkinek van választása. De most mégsem falafelt vagy humuszt ajánlunk a kétezres kategóriában, hanem a Grilled Piggyt, amit máshol nem találunk, a fesztiválokra kell a food truckjukért menni. Itt ropogósra sült malachúst adnak szendvicsben paprikás mézes-mustáros szósszal, és lehet, hogy 1890 egy adag, de ettől garantáltan nem maradunk éhen.

Farkas Norbert/24.hu

Fölösleges 3000-ért enni a Szigeten

Alapból már régóta nagyon nem olcsó a Sziget, a víz az idén 430, a koktélok 1750-től kezdődnek, egy Aperol Spritz majdnem kétezer. És akkor erre jön rá az étel: nagyjából 2000-2500 között már találni jó helyeket, de persze van ennél följebb is. Hol máshol kérhetnénk a legfelsőbb árkategóriát, mint a Sziget VIP-jében. A NER az első napon még nem érkezett meg (be kellett érnünk egy szem Leslie Mándokival), de legalább már tudjuk, mit fognak enni. Nem sokkal drágább a felhozatal, mint kint, viszont ide tartogatták a szigetesek a krémet. Van Digó (a nápolyi pizzát kint, a bejárathoz közel, a Nagyszínpad felé is meg lehet kóstolni), természetesen Akvárium, és Costes Downtown is, ahol kiszolgálva a közízlést hamburgert adnak főattrakcióként. Az ára kereken háromezer forint, de jár hozzá krumpli is. És ér csillagot? Nem. Finom, nincs benne hiba, de semmi olyan pluszt nem ad, amit a Costes amúgy kiráz a kisujjából. Szóval ha már olyan fontosak vagyunk, hogy a VIP-ben találjuk magunkat, és Costesre vágyunk, inkább próbáljuk ki a salátát vagy a citromos mézes krémesüket, nem a hamburgerüktől fogunk beleszeretni a helybe. A ropogós krumpli ellenére megúszósnak tűnik, nem nyújt semmivel sem többet, mint a gourmet társai.

Farkas Norbert/24.hu

Azért választottuk a háromezer forintos kategóriának a VIP-et, mert a nem VIP-ben nehéz efölé menni, max desszertel együtt ugorhatjuk át három- négyezres lélektani határt, amúgy meg 2500-2800 forintért kényelmesen meg lehet vacsorázni. Az elkülönített részen viszont kajáldák/éttermek vannak, amit amúgy is meg tudunk kóstolni, ha nem bulizunk együtt az elittel. Első ránézésre az Akvárium volt a legpofátlanabb az árak tekintetében. Míg egy átlagos napon az Erzsébet téren 1450-ért vehetjük meg a pulled pork malacos szendvicsüket, addig a Sziget VIP-ben 3290 a vége. Jó, jár hozzá egy kis krumpli, de azért mégiscsak durva a különbség. Ugyanez a helyzet a hamburgerükkel, amit a Costes árai fölé sikerült lőni szintén 3290 forinttal.

Ezen kívül itt lehet rákészülni az októberben nyíló Sociétére. Itt éttermiek az árak.

A tanulság, hogy a világ összes pénzét készítsük ki, ha egy délutánt/estét a Szigeten töltünk, és ne ragadjunk le az első óriáspultnál. Kicsit nézzünk szét, és ésszel válasszunk, ne dőljünk be a csicsás kajáldáknak. Attól még, mert máshol – Orfűn vagy a Kolorádón –  első látásra erősebbnek tűnik a felhozatal, nem lehetetlen a Szigeten egy jót enni. Egyszerűen csak nagyobb a merítés, és hamar elveszhetünk a magyaros tálak között, ezért érdemes kicsit tovább keresgélni, amíg meg nem találjuk az eggyel igényesebbnek tűnő food truckokat.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

(Disclaimer: a Société és a 24.hu-t kiadó Centrál Digitális Média Kft. tulajdonosai megegyeznek.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik