Kultúra

Kolosi Péter: Ubrankovics Júlia tízmillió forintot követel tőlünk

Egy hete attól hangos a sajtó, hogy tulajdonképpen mi is történt Ubrankovics Júlia és az RTL-csoport között A Tanár című sorozat kapcsán. Most Kolosi Péter úgy döntött, elmondja a történetet a csatorna oldaláról. Íme, az RTL hivatalos álláspontja az ügyben.

Ubrankovics Júlia, mint arról beszámoltunk, nem tér vissza A Tanár, az RTL saját gyártású sorozatának második évadára, ám ez a hír a színésznőt elmondása szerint teljesen váratlanul érte, hiszen ő úgy tudta, hogy elégedettek vele a csatornánál. Ám az RTL nevében megszólaló Herman Pierre szerint nem csak hogy a csatornánál nem tartották elég jónak Nógrádi Klaudia szerepében, de sorozatbeli partnere, a főszerepet alakító Nagy Ervin sem szívesen dolgozott együtt a színésznővel. Aki azóta a karrierje megtöréséről és ellene indított háborúról beszélt nyilatkozataiban, így most a csatorna is úgy döntött, megszólal. Kolosi Péter, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese és programigazgatója a 24.hu-nak adott interjújában kiemelte, hogy az ügynek van egy jogi, és van egy kreatív vetülete, nekik pedig mindkét téren nyugodt a lelkiismeretük.

Jogilag nem is kérdés, hogy mi történt. Mint minden hasonló esetben, mi egy egyéves szerződést kötöttünk, amiben volt egy opció a közös munka folytatására, melynek az a lényege, hogy egy év után az opció birtokosa eldönti, hogy kíván-e élni az opcióval, vagy sem. Mi egyszerűen egy év után úgy döntöttünk, hogy nem kívánunk élni vele. Minden más, ami elhangzik arról, hogy ki hitegetett kit, számomra elég nevetséges, hiszen arról van szó, hogy nem akartunk tovább együtt dolgozni, miközben a szerződés is arról szólt, hogy egy évig dolgozunk együtt.

 

A másik kérdés a sorozat eseményeiről szól, melynek kapcsán nagyon hibás és félrevezető érvnek tartom azt firtatni, hogy mi van a német eredetiben, mert nemcsak a színészek, akik dolgoztak már sorozatban, de bárki más is pontosan tudja, hogy egy sorozat magyar változatának elkészítésekor soha nem az eredeti változat szolgai másolása történik. Tehát attól, hogy valahogy van Németországban, abból egyáltalán nem következik, hogy Magyarországon is ugyanúgy lesz. Például itt a német sorozatban az első évad végén ez a karakter úgy tűnik, mintha felszállna a repülőre, hogy elmenjen Amerikába, de végül visszajön, nem száll fel, ez az utolsó jelenet. Szemben a magyar változattal, ami adásban lement: nálunk felszállt a repülőre. Ebből is gondolhatta volna Ubrankovics Júlia, hogy valószínűleg nem pont ugyanaz fog történni, mint a német eredetiben, és ennek lehet, hogy van valami oka.

Ubrankovics Júlia egyebek mellett azt is felrója az RTL-nek, hogy nem jelezték neki, hogy nem elégedettek a munkájával. Ugyanakkor Kolosi Péter szerint csak ártottak volna azzal, ha a forgatás közben ezzel nyomasztották volna a színésznőt.

Az ember pontosan el tudja dönteni egy munkakapcsolatban, hogy mi az, ami meg lehet beszélni, és mi az, amit nem, ha pedig valamiről úgy ítéli meg, hogy az nem megbeszélés kérdése, akkor nem fogunk valakit stresszelni azzal, hogy nem szeretnénk vele dolgozni és elkezdtünk keresni helyette mást. Hiszen ha úgy hozza az élet, hogy végül nem találunk helyette olyat, akiben jobban bízunk, akkor továbbra is együtt kell dolgozni, az pedig mindkét félnek rossz egy ilyen beszélgetés után. Ameddig tehát nem voltunk abban biztosak, hogy nem vele folytatjuk, addig ezt természetesen nem közöltük, viszont amint megvolt a döntés – az akkor van meg, amikor megvan a megállapodás az új szereplővel –, szóltunk is neki. Ez teljesen normális, legközelebb is így csinálnánk. Miközben, hangsúlyozom, a szerződése nem is szólt tovább, tehát nyugodtan kereshettünk mást. Ő most azt mondja, hogy számolt a folytatással, de bárhogy is tervezhetett volna, soha nem volt megállapodásunk a második szezonra. Soha.

 

Azért sem értem a felháborodást, mert ő elvileg ismeri a nemzetközi sorozatgyártást, és hasonló döntésre rengeteg példát lehet mondani a nemzetközi gyakorlatban, ez egyáltalán nem ritka és nem szokatlan megoldás. Olyan is van, hogy egy színészt évad közben lecserélnek, ha annyira nem megy a közös munka, de itt nem erről volt szó: annál azért nagyobb volt a probléma, hogy egyáltalán ne változtassunk, de azért annyira nem volt súlyos, hogy az évad közben ezért egyik epizódról a másikra változtassunk. De itt más a helyzet, a sorozat nagyon sikeres: A Tanár az egyik legnézettebb heti sorozat, csak A mi kis falunkat nézik többen Magyarországon, és nekünk az a fontos, hogy ez továbbra is így legyen. Márpedig egyszerűen nem bíztunk abban, hogy hosszabb távon ezt a sikert növelni, de akár csak szinten tartani tudnánk, ha vele dolgozunk tovább, ezért döntöttünk máshogy.

Kolosi kiemelte azt is, hogy sokáig nem terveztek megszólalni az ügyben, ugyanakkor Ubrankovics sajtó-hadjáratára már muszáj volt reagálniuk. Nem beszélve arról, hogy a színésznő olyan információkat is megosztott, amelyeket szerződése szerint nem oszthatott volna meg, más, fontos részleteket viszont elhallgatott.

Valóban, a második évadtól jön egy másik színésznő, egy másik szerepben (Trokán Nóra érkezik a sorozatba – a szerk.), de azt nagyon rossz néven vettük, hogy Ubrankovics Júlia most már többször nyilatkozott erről, miközben a szerződése egyértelműen kizárja, hogy ilyen információkat nyilvánosságra hozzon. Magyarán nem fordulhatott volna a sajtóhoz ebben az ügyben. Arról nem is beszélve, hogy nyilvánosan sértődöttségről beszél, míg a nekünk küldött levelekben tízmillió forint kártérítést követel, hogy milyen jogcímen, azt mi magunk sem értjük.

 

Nagyon hosszú ideig csendben is maradtunk, mert azt gondoltuk, hogy mind a két félnek az a legjobb. Mert a nézők számára mi történt volna? Azzal, hogy a karaktere elköltözik a barátjával Amerikába, az ő szerepe véget ér – senkinek nem lett volna kérdés, hogy máshogy kellett volna történnie, szép volt, jó volt, ennyi volt. És akkor nem arról szólna egy hete a sajtó, hogy sem az RTL, sem a partnere nem volt megelégedve a teljesítményével. Ezt mi egyáltalán nem akartuk, többek között az ő védelmében sem szerettünk volna erről nyilvánosan beszélni. De olyanokat mondott az elmúlt egy-másfél hétben, olyan igaztalan dolgokkal kezdte megvádolni a produkciót és minket is, hogy ezek után természetesen mi is megtesszük a megfelelő jogi lépéseket.

Arra a kérdésre pedig, hogy vajon miért mérgesedett el ennyire a helyzet, Kolosi Péter csak egyetlen választ tud elképzelni:

Én csak abból tudok kiindulni, amit leírva láttam: hogy Ubrankovics Júlia szeretne plusz tízmillió forintot keresni ebből. Bocsánat, hogy ilyen földhözragadt és anyagias vagyok, de ha valakinek ez az első követelése, amit közben nyilvánosan nem mond el, akkor nem tudok másra gondolni.

Kiemelt kép: RTL

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik