Kultúra

Éhségsztrájkol börtönében a Gamer rendezője

Oleh Szencov intravénás injekciókat kap.

Az ukrán rendező három hete éhségsztrájkol – közölte az orosz büntetés-végrehajtási szolgálat jamal-nyenyec autonóm körzetbeli sajtóirodája az Interfax hírügynökséggel. A börtönhatóság közölte, a terrorcselekmény előkészítése miatt ellítélt Oleh Szencov orvosi megfigyelés alatt áll, egészségi állapota egyelőre stabil. Az elítélt intravénás injekciókkal támogató kezelést kap.

Szencovot az észak-kaukázusi katonai bíróság 2015 augusztusában 20 évi fegyházra ítélte.

Az indoklás szerint a rendező terrorcsoportot szervezett az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten. Ennek tagjai 2014 tavaszán felgyújtották a Krími Orosz Közösség és az Egységes Oroszország párt szimferopoli irodáját.

Szencov tagadta bűnösségét.A rendező május 14-én határidő nélküli éhségsztrájkot kezdett és azt követelte, hogy Oroszország engedjen szabadon 64 ukrán politikai elítéltet. Önmagának nem kért kegyelmet. A rendező sorsa téma volt Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök szentpétervári találkozóján.

Szencov szabadon bocsátása mellett több nemzetközi szervezet is kiállt, az Európai Filmakadémia nyílt levélben kérte ezt és kiállt mellette a Pussy Riot két tagja is.

Őrizetbe vették a Pussy Riot két tagját
Azért, mert kiálltak egy ukrán rendező mellett, akit terrorváddal tartóztattak le.

A rendező 1976-ban született Szimferopolban, eredetileg közgazdaságtant hallgatott Kijevben, miközben filmrendezést és forgatókönyvírást tanult Moszkvában. Első nagyjátékfilmje, a Gamer 2012-ben debütált a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon. A film elnyerte a FIPRESCI-díjat és az orosz filmkritikusok céhének díját – írta korábban a Magyar Narancs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik