Nagyvilág

Őrizetbe vették a Pussy Riot két tagját

Azért, mert kiálltak egy ukrán rendező mellett, akit terrorváddal tartóztattak le.

Őrizetbe vették a Pussy Riot nevű, rendszerellenes női formáció két tagját Jakutszkban, mert nem engedélyezett szolidaritási akciót hajtottak végre a terrorvád miatt bebörtönzött krími ukrán filmrendező, Oleh Szencov mellett – közölte az Interfax.

A hírügynökség az őrizetbe vett Marija Aljohina közlésére hivatkozott, akit az együttes egy másik tagjával, Olga Boriszovával együtt vettek őrizetbe, miután az előző nap „Szabadítsátok ki Szencovot!” feliratú transzparenst függesztettek ki egy hídon a szibériai városban, annak a büntetőtelepnek a közelében, ahol a rendező raboskodik.

Szencovot két évvel ezelőtt ítélte húsz év börtönre egy orosz bíróság. A vádak szerint társával, Olekszandr Kolcsenkóval együtt terrorcsoportot hozott létre és illegális fegyverkereskedelmet szervezett. Az oroszok szerint a csoport 2014 májusban két támadást is végrehajtott az oroszok által megszállt Krímen lévő Szimferopolban.

Marija Aljohina korábban a Pussy Riot egy másik tagjával, Nagyezsda Tolokonnyikovával együtt 21 hónapig raboskodott börtönben, a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban előadott „Szűzanya, zavard el Putyint!” című performanszuk miatt. 2013 decemberében közkegyelemmel szabadultak. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik