Kultúra

Rondán megbukott a Solo a jegypénztáraknál

Egy Star Wars-Történet, Ami Nem Robbantott Bankot - esélyesen így vonul majd be a történelembe a Han Solo-film.

Egész nagy zavar van az Erőben, éspedig olyan, amilyen nem gyakran esik meg: érkezett a mozikba egy Star Wars-film, és az emberek nem rohantak eszüket vesztve csillió dollárokat költeni, hogy láthassák. Azért persze éhen pusztulni senki nem fog a produkció környékén, de ez aligha az a bevétel, amit a Lucasfilmnél kerestek, a Solo: Egy Star Wars-történet című Han Solo-eredettörténet ugyanis nemhogy nem döntött bevételi rekordot, de jelenleg alig 83 millió dollárnál jár a hazai (USA+Kanada) jegypénztáraknál. Pedig a filmnek volt némi könnyítése: az Államokban épp négy napos hosszú hétvége van a Memorial Day alkalmából, amiből ugyan még hátra van a mai nap, de azt már most látni lehet, hogy a 100 ezer dollárt is alig fogja összeszedni a négy nap végére. Ami azt jelenti, hogy a Han Solo-film alulmúlta a sokat emlegetett Star Wars-előzményfilmeket is.

Pedig a múlt héten még 150 millióra becsülték a film négynapos bevételeit. Ehhez képest a film nemcsak otthon, de világszerte alulteljesített, 65 millió dollár körül termelve úgy, hogy ebben már az óriási kínai piac jegyeladásai is benne vannak.

Persze kicsit jobb eredményben reménykedtünk. A filmmel kapcsolatos visszajelzések bátorítóak.

– nyilatkozta Dave Hollis, a Disney terjesztési vezetője meglehetősen diplomatikusan. Igaza is van: a filmet általában egész jól fogadta a közönség, ám sem a szakmai, sem a nézi visszajelzések nem voltak olyan kirobbanóan lelkesek, hogy az a kihagyhatatlan darabok közé emelje a Solót.

Az új Han Solo naiv hősszerelmes, de Harrison Fordnak a nyomába sem ér
Spoilermentes kritika már megint egy Star Wars-filmről.

A film körüli gyártási nehézségeknek, a rendezőváltásnak és a minimum furcsa promóciós döntéseknek – egész későn érkeztek érdemi infók a filmről, az alaposan megkésett előzetesről nem is beszélve – is meglett a böjtje, ráadásul úgy, hogy a büdzsé közben épp az említett nehézségek miatt alaposan megugrott, és 250 millió dollár körül állt meg.

Sok tényező együtt okozhatta ezt a helyzetet: a közönség egyrészt még nem tudott igazán kiéhezni Star Wars-ügyben, hiszen Azt utolsó Jedik még csak pár hete került le a műsorról, másrészt a verseny is elég erős a nézők figyelméért. A körülrajongott Deadpool 2 is még csak egy hete van műsoron, és az össznépi Bosszúállók: Végtelen háború is simán versenyben van még.

Fotó: Forum Hungary

Ezzel együtt a Deadpool 2 is megérezte azért a versenytárs érkezését, és a nyitóhétvégi 125 milliója után a mögöttünk álló hétvégén 66%-ot esett vissza önmagához képest, nem egészen 43 milliót hozva a konyhára a hazai piacon. Thanosék még összeszedtek 16,5 milliót a hétvégén, ezzel hazai bevételeik már 621,7 milliónál járnak, globális bevételeik pedig közelítik az 1,9 milliárdot, igen, jól látja, az majdnem kétmilliárd dollár mindösszesen öt hét alatt.

Diplomatikus kijelentések ide vagy oda, a Disney-Lucasfilm mindenesetre láthatóan keresi a megoldást, belengették például egy Lando Calrissian-spnioff lehetőségét, naná, a Solóban őt alakító Donald Glovernél ma aligha van kelendőbb színész széles Hollywoodban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik