Kultúra

Visszatérhet Cannes-ba a hitlerezés miatt kitiltott sztárrendező

Azaz Lars von Trier, akinek évekkel ezelőtt tiltották meg, hogy részt vegyen a filmfesztiválon.

A The Hollywood Reporter számolt be róla, hogy idén újra ott lesz a cannes-i filmfesztiválon a dán Lars von Trier, akit 2011-ben provokatív mondatai miatt kitiltottak a nemzetközi mustráról.

A szervezők szerint a fesztivál igazgatótanácsa úgy döntött, visszatérhet a hét évvel ezelőtt az Adolf Hitlert éltető megjegyzései miatt kitiltott filmes, ugyanakkor a legújabb alkotását „csak” versenyen kívül mutatják be a seregszemlén.

A 2000-ben a Táncos a sötétben című filmjével Arany Pálmát nyert direktor a The House That Jack Built (A ház, amit Jack épített) című új alkotását fogja bemutatni a mustrán. A horror, a thriller és a dráma műfajait ötvöző alkotásban Matt Dillon és Uma Thurmann játsszák a főszerepeket.

Von Trier visszaengedése mellett azt is bejelentették, hogy Nuri Bilge Ceylan török, Yann Gonzalez francia és Szergej Dvorcevoj kazah rendező filmjét is meghívták a hivatalos versenyprogramba, így a múlt héten közzétett listán szereplő címekkel együtt 21-re bővült az Arany Pálmáért versenyző alkotások száma.

Megvan, mely filmek versenyeznek a cannes-i fesztiválon
Egyszersmind kiderült, hogy idén lesz-e magyar alkotás a rangos nemzetközi mustrán.

A török Nuri Bilge Ceylan, aki 2014-ben elnyerte az Arany Pálmát Téli álom című filmjéért, Ahlat Agaci (Vadkörtefa) című alkotásával versenyezhet a fődíjért.

A másik két rendező az idei meghívottak többségéhez hasonlóan újoncnak számít a világ legrangosabb filmfesztiváljának versenyében, a kazah Szergej Dvorcevoj azonban 2008-ban Tulpan című vígjátékával a mustra második legfontosabb válogatásában, az Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű párhuzamos programban elnyerte a fődíjat. Legújabb filmjének címe Ayka.

Yann Gonzalez Un couteau dans le coeur (Kés a szívben) című alkotásának főszerepét Johnny Depp exe és két gyermekének anyja, Vanessa Paradis alakítja.

A filmfesztivál május 19-én Terry Gilliam közel 20 év után elkészült új produkciójával, Az ember, aki megölte Don Quijotét című kalandfilmmel fog zárulni. Ezt is versenyen kívül mutatják be a mustrán.

Itt az első előzetese a Don Quijote-filmnek, ami már 20 éve készül
Idén fog mozikba kerülni Terry Gilliam elátkozott produkciója, amely a trailer alapján teljesen őrültnek ígérkezik.
Kiemelt kép: Corbis via Getty Images/Stephane Cardinale

Ajánlott videó

Olvasói sztorik