Kultúra

Eldőlt, lesznek-e Netflix-filmek idén Cannes-ban

Az online műsorszóró igazgatója jelentette be, részt vesznek-e versenyen kívül a filmfesztiválon.

Márciusban derült ki, hogy a jövőben a Netflix által gyártott és forgalmazott produkciók nem indulhatnak majd a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában, miután a szervezők olyan új szabályt hoztak, amely kifejezetten az online műsorszolgáltatónak tesz keresztbe.

Az új szabály ellenére a Netflix filmjei versenyen kívül továbbra is bemutathatták volna a seregszemlén, de mára biztossá vált hogy ebből nem kér a vállalat, melynek a tartalomszolgáltatásért felelős igazgatója, Ted Sarandos a Varietynek interjút adva jelentette be, hogy egyáltalán nem vesznek részt a fesztiválon.

Semmi értelme, hogy versenyen kívül szerepeljünk. A fesztivál szervezői világos üzenetet küldtek az új szabállyal, amely kitilt minden filmet a versenyprogramból, amennyiben azt nem mutatják be azokat a francia mozikban. Úgy döntöttek, hogy a forgalmazást akarják ünnepelni a filmművészet helyett. Mi pedig teljes mértékben a filmművészetet tartjuk szem előtt.

– hangsúlyozta Sarandos.

Azt akarjuk, hogy filmjeink egyenlő alapon legyenek minden más filmkészítővel. Van számunkra kockázat abban, hogy elfogadjuk ezt az utat. Nem akarjuk, hogy filmjeinket, filmkészítőinket tisztelet nélkül kezeljék a fesztiválon. Ők adták meg a hangot. Nem hiszem, hogy érdemes lenne részt vennünk

– tette hozzá.

Tavaly komoly vitát váltott ki, hogy a Netflix két filmje az Okja és a The Meyerowitz Stories is szerepelt a versenyprogramban. A streaming-szolgáltató kitart stratégiája mellett, hogy a saját gyártású filmjeit előfizetői számára teszi hozzáférhetővé, és ezzel párhuzamosan csak korlátozottan forgalmazza a mozikban. Azonban a francia filmfesztiválon ezt elfogadhatatlannak tartják, ezért hozták az új szabályt.

Cannes túl sznob, vagy a Netflix rombolja szét a klasszikus mozit
Cannes egy fordulóponthoz érkezett. Idén Will Smith zsűrizik, és két Netflixes film is versenyzik az Arany Pálma-díjért. Most dől el, hogy az emberek járnak-e majd moziba 20-30 év múlva, vagy marad a Netflix and chill.
Kiemelt kép: Getty Images for Netflix/Neilson Barnard

Ajánlott videó

Olvasói sztorik