Kultúra

A Frankenstein írójának az élete is kész horror volt

Itt az első előzetese a Mary Shelleyről szóló drámának, amelyben Elle Fanning alakítja az írónőt.

A BAFTA-díjra jelölt Wadjda című drámát író-rendező Haifaa Al-Mansour második nagyjátékfilmjeként készül a Mary Shelley, amely miként azt a címe is hirdeti, az irodalomtörténet egyik legismertebb gótikus horrorját, a Frankenstein, avagy a modern Prométheusz szerzőjéről fog szólni. A filmnek megjelent az első előzetese, amely ízelítőt ad abból, milyen lesz a legendás írónő szerepében Elle Fanning.

Mary Shelley eredetileg Mary Wollstonecraft Godwin néven született 1797-ben. Anyja az ismert feminista írónő Mary Wollstonecraft volt, aki Mary születését követően gyermekágyi lázban meghalt. Mary nem járt iskolába, írni és olvasni apja házvezetőnőjétől tanult meg, mindennemű egyéb tudását pedig apja hatalmas könyvtárában szerezte, autodidakta módon. 1812-ben megismerkedett az akkor már házas költő Percy Bysshe Shelleyvel, akivel hamarosan egymásba szerettek. Miután fény derült a kapcsolatukra, 1814-ben Franciaországba szöktek. 1816 tavaszán meglátogatták a Svájcban élő George Byront, aki kisegítette őket anyagilag. Mary a Byron házában töltött idő alatt írta meg a Frankensteint, amely aztán 1818-ban jelent meg. Mary és Percy 1816-ban költöztek vissza Londonba, ahol aztán összeházasodtak. Percy 1822-ben a tengeren egy viharban vesztette életét, Mary 29 évvel később, 51 éves korában hunyt el.

A mások mellett a Percy Shelleyt alakító Douglas Booth és a Lord Byront megformáló Tom Sturridge mellékszereplésével készült életrajzi film május 25-én fog debütálni az amerikai mozikban.

Kiemelt kép: IFC Films/HanWay Films

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik