Kultúra

A legjobb európai filmnek választották a Testről és lélekrőlt

Egy filmes díjátadón, amelyet az egyik szomszédos fővárosban rendeztek.

Az Oscarra is jelölt Testről és lélekről kapta a legjobb európai filmnek járó díjat Bukarestben, a szakma legrangosabb romániai gáláján. A bukaresti Nemzeti Színházban kedden este megtartott díjátadón a tavalyi év legjobb filmjeit díjazták és átadták az úgynevezett Gopo-díjakat – számolt be róla az MTI.

A legjobb európai film kategóriában a tavalyi Berlini Filmfesztiválon Arany Medve-díjjal kitüntetett Testről és lélekről Aki Kaurismaki A remény másik oldala, valamint Christopher Nolan Dunkirk, Bruno Dumont Maloute és Kirill Szerebrennyikov Mártírok című alkotásával versenyzett az elismerésért.

A legjobb európai film kategóriában sorozatban másodszor diadalmaskodott magyar produkció Romániában, miután tavaly Nemes Jeles László Oscar-díjas filmje, a Saul fia nyerte a díjat.

A gálán a legtöbb elismerést, és egyúttal a legrangosabb kitüntetést, a legjobb filmnek járó díjat egy első nagyjátékfilmes rendező, Daniel Sandu kapta az Egy lépéssel a szeráfok mögött című rendezéséért. A filmben nyújtott alakításáért Stefan Iancu is díjat kapott, a rendező pedig a legjobb forgatókönyv és a legjobb rendezés díját is hazavihette, emellett Ali Amir a legjobb férfi mellékszereplő, Vlad Ivanov pedig a legjobb főszereplő díját nyerte el, de kitüntették George Dascalescut, a film operatőrét is.

A második legdíjazottabb film a 6,9 a Richter-skálán című alkotás volt, amelyet Nae Caranfil rendezett.

A bukaresti gála díjait Ion Popescu-Gopóról nevezték el, akinek az Emberke című rövidfilmje 1957-ben megnyerte a Cannes-i Filmfesztiválon az Arany Pálmát.

Enyedi Ildikó: Ami a filmmel történt, bizonyítja, hogy jól dolgoztunk
Az Oscar-gála után nyilatkozott a Testről és lélekről rendezője.
Kiemelt kép: Mozinet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik