Kultúra
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Így készül a pszichothriller egy erdélyi bányában

Jánossy Villő
Jánossy Villő

újságíró. 2018. 03. 13. 20:42

A most készülő új, magyar filmnél kis túlzással a helyszín írta a történetet, és nem fordítva. Egy skandináv hangulatú thriller forog az elsőfilmes rendezővel, Bagota Bélával Erdélyben, a Hargita északkeleti részén, egy köpésre a népszerű turistaközpontoktól. Meglátogattuk a stábot Balánbányán, beszéltünk a rendezővel, a színészekkel, és a helyiekkel is arról, mit kell tudni a 292 millió forinttal támogatott Valanról, és a kísértetvárosnak tűnő környékről, ahol még érezni Ceaușescu szellemét, meg arról, hogyan rokkant bele több tízezer lakos a rézbánya bezárásába.

Furcsa egy hely ez, gyönyörű hegyek, és a medveszelídítő tövében az iparosodott város romjai húzódnak, és az a legenda járja, hogy a rehabilitációs központ sárga épületét maga Steven Seagal avatta föl. És ez így is történt: az önkormányzatnál rákérdeztem Seagalra, ahol elmondták, hogy valóban épült egy drogrehabilitációs központ a városban. Nem önkormányzati beruházás volt, de a vezetés remélte, hogy újabb munkalehetőségeket teremthetnek a projekt támogatásával. A felavatásra az amerikai, orosz és szerb állampolgár, Steven Seagal volt hivatalos, el is ment Balánbányára, aztán ismeretlen okokból elmaradt a felavatás.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
A film díszleteként is szolgáló balánbányai iskola. Az épület falán látható feliratot a forgatás miatt szerelték fel. (Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu)

A Valan egy pszichothriller lesz arról, hogyan próbálja Péter (Krisztik Csaba) felgöngyölíteni 13 éves húga eltűnésének körülményeit. 1989 karácsonya előtt kezdődik minden, amikor Romániában forradalom tört ki a kommunista rezsim ellen, Ceaușescu pedig menekülőre fogta. 22 évvel később a Brassóban rendőrként dolgozó Péter visszatér a szülővárosába, Valanba, miután megtudja, hogy egy holttest került elő a környéken, és azt gyanítja, a húgát találták meg. Ahogy a rendező, Bagota Béla fogalmazott,

a mesterségesen létrehozott város a maga indusztriális, kihalt jellegével sokat adott hozzá a hangulathoz. Balánbánya ugyanis tényleg megadja a nyomasztó, kriminek való teret, csak éppen itt tényleg a megélhetésért küzdenek a lakosok, és az elhagyatott épületekben tényleg nem lakik senki. Egykor huszonötezren éltek az Egyes-kő lábánál, magasházak, munkásszállások épültek a rézbánya dolgozóinak. A kitermelést azonban 2005 környékén leállították, nem bizonyult gazdaságosnak a bánya, az emberek pedig elköltöztek. Már aki tudott, a huszonötezres lélekszám mára nagyjából háromezerre (kicsivel több mint hatezren vannak Balánbányára bejelentve) csökkent egy helyi statiszta elmondása alapján, és lehet választani a pékség vagy a húsfeldolgozó között, ha munkáról van szó. A házak elnéptelenedtek, sokan összetörtek lelkileg és anyagilag a kétezres évek közepe óta. Az is sokat elmond, hogy a városban nincs hova beülni enni – kocsma, kávézó, bolt van, de vendéglő nincs. Érthető, hogy látványosság és végre pénzkereseti lehetőség egy forgatás Balánbányán.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Lepusztult épület a települést átszelő főút mellett. (Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu)

Ottjártunkkor egy éjszaka dolgozott a stáb, amit a város jó része statisztaként vagy csak úgy a kocsma ablakából nézett végig. Bagotáék február 16-án kezdtek és március 22-ig maradnak Balánbányán vízben, fagyban, hóban, és durva mínuszokban, utána Sepsiszentgyörgyön, Brassóban, végül Budapesten folytatják a Valant, ami ideális esetben a jövő évben, február környékén kerülhet a mozikba.

De mi az a Valan?

Ilyen helység nincs, viszont kellett egy új név, miután a rendező elkanyarodott az eredeti koncepciótól. A producerrel, Kántor Lászlóval még tavaly márciusban jártak Balánbányán, és akkor szerettek bele a helyszínbe. „Abban a pillanatban, hogy ide kijöttünk, valahogy a sztori az elkezdte összerakni saját magát”  – mondta Bagota Béla. Ekkor még annyi volt biztos, hogy a krimiben központi motívum a hó, és egy lelkisegély szolgálat. Aztán bejött a képbe az erdélyi település: a bánya, és az ezzel kapcsolatos társadalmi problémák is szerepet kaptak, de ez nem egy dokumentumfilm, nem lehetett Bălan, vagy Balánbánya a film címe.

Nem lesz túl szociografikus, a bánya bezárása inkább a történet hátterében lebeg.

– mondta a rendező.

Bagota azt is hozzátette, hogy nem akarták a forgatókönyvet a magyarok és a románok közötti konfliktusokra kiélezni, ember és ember közötti viták jelennek meg. Ehhez csak pluszt ad, hogy a film harminc százaléka románul forog, ami főszereplő, Krisztik Csaba számára is nagy kihívást jelent. A Valan név pedig egy idő után adta magát, jól rímel a Balanra, és a vale völgyet jelent románul. Ráadásul hagyja gondolkodni a nézőt, hogy mi lesz a thrillerből.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Bagota Béla (Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu)

Jolie-tól Erdélyig

Noha Bagota Béla elsőfilmes, nem kell azon meglepődni, hogy a Filmalap majdnem 300 millióval támogatott egy kezdő próbálkozást. Bagota többször pályázott már, a Színművészeti óta a bűnügyi vonalon mozgott. Mint mondja:

nem igazán tudtak leállítani. akárhányszor kidobtak az ajtón, bemásztam az ablakon egy újabb történettel.

És az sem volt utolsó a döntési folyamatnál, hogy Bagota több filmet már végigcsinált rendező asszisztensként, legutóbb Reisz Gábor Rossz versek című filmjén, és Lengyel Balázs Lajkóján dolgozott, és komoly stáb áll mögötte, a producerrel, Kántor Lászlóval, Garas Dániel operatőrrel és Damokos Csaba látványtervezővel. Ehhez pedig hozzájönnek a külföldi produkciós tapasztalatok: Bagota dolgozott Angelina Jolie A vér és méz földjén című filmjén, ahol a kaszkadőr és second unit rendezőtől, Simon Crane-től tanult a legtöbbet, asszisztenskedett a netflixes Spectralnál és Ridley Scott Mentőexpedíciójában is.

Egy csavar vagy a gépezetben, nem lesznek nagy megfejtések.

– foglalta össze a Valan rendezője a Magyarországon forgott hollywoodi projekteket.

Bagota Bélát sokkal jobban mozgatják a dollármilliókkal kitömött külföldi lehetőségek helyett a magyar filmek. Itt inkább szükség van az ember agyára és saját gondolataira. Úgy is mondhatnánk, hogy kevesebb pénzből izgalmasabb feladat dolgozni. A Valan 292 milliót kapott, ami persze megköti az akciójelenetek számát, de Erdély nem csak gyönyörű környezetet ad a filmnek, hanem az adottságaival is pénzt spórol a 70-80 fős stábnak. Nem kell máshol felépíteni a díszletet, ha adott a Hargita, vagy éppen Balánbánya lepusztult, zsigeri misztikussága.

A főbb szerepeket nagyrészt erdélyi színészek alakítják, az események központjában álló Pétert, a Kaszás Attila- és Jászai Mari-díjas Krisztik Csaba, a húgát Pál Emőke, a szigorú rendőrkapitányt pedig Tollas Gábor alakítja. Ezen kívül láthatjuk majd a vásznon Hatházi András Jászai Mari-díjas színészt, Nyakó Júliát, aki legutóbb a Testről és lélekrőlben szerepelt, illetve a Kojotból is ismerős Mátray Lászlót. Láthatóan mindenki hősiesen viseli a forgatással járó körülményeket, még azt is ha méteres hóban kell futniuk órákon keresztül. A város segítőkész, egyáltalán nem tehernek élik meg, hogy több mint egy hónapra beköltözött egy hatalmas stáb a kollégiumba. Hordják a havat, építenek, statisztáskodnak, ha kell órákig ülnek az autójukban egy helyben, csak azt sajnálta mindenki, hogy még egy év, mire ez az egész moziba kerül.

vissza a címlapra

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.