Kultúra

Kilőnek egy cigányt az űrbe

A Lengyel Balázs rendezésében közelgő Lajkó - Cigány az űrben című komédiában, melynek itt az első előzetese.

Elkészült Lengyel Balázs első nagyjátékfilmjének, a tavasszal mozikba kerülő Lajkó – Cigány az űrben című fekete komédiának az előzetese. A vígjáték alternatív történelmet épít, merthogy kiderül belőle: az első élőlény az űrben nem is Lajka kutya volt, hanem egy Lajkó nevű magyar permetezőpilóta.

A sztori szerint 1957 elején a Szovjetunió úgy dönt, hogy baráti országai közül Magyarországnak ad esélyt, hogy kiválassza a földkerekség első kozmonautáját. A gyerekkora óta a világűrbe vágyó Lajkónak itt kell tehát megmérkőznie német, észt és mongol versenytársaival, hogy ő lehessen a szerencsés kiválasztott. A verseny során persze mindenféle bonyodalmak várhatók, például feltűnik Brezsnyev, és egy népfelkelés is kitör.

De hát miért akarna lázadni a nép, mikor éppen a nép uralkodik?

— teszi fel a teljesen logikus kérdést a Lajkót edző Karmazsin Jenő elvtárs a kissé kusturicás hangulatú előzetesben, amely jól vegyíti az abszurd humort a fikciós történelmi tablóval.

Keresztes Tamás mellett szerepel a filmben Gyabronka József, Pálffy Tibor, Trokán Anna és Trokán Nóra, Szirtes Ági, Máté Gábor, Trill Zsolt és Lukács Andor is. A Lajkót március 29-én mutatják be a mozikban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik