Kultúra

John Williams abbahagyja a Star Wars zenéjének komponálását

A zeneszerző egy interjúban beszélt arról, hamarosan búcsút int a Csillagok háborújának.

A The Hollywood Reporter számolt be róla, hogy úgy fest, több mint 40 év után egy korszak lezárul mind a Star Wars, mind a filmzeneszerzés történetében, ugyanis John Williams egy rádióinterjúban közölte, már eldöntötte, hogy befejezi a saga zenéjének komponálását.

Az élő legenda a KUSC nevű Los Angeles-i rádióállomás egyik műsorában mondta el, hogy azt tervezi, a kilencedik epizód zenéjét még elkészíti, de aztán kész, számára véget ér a franchise.

Tudjuk, hogy J.J. Abrams készíti a következőt, amit remélhetőleg még megcsinálok neki, mert szeretném is. Azzal teljessé válik a kilenc film szériája és ennyi éppen elég is lesz számomra

— mondta a 86 éves mester.

Magyarán a Walt Disney által már bejelentett következő trilógiák és spinoffok zenéjének komponálásában már biztosan nem fog részt venni az öt Oscarral és négy Arany Glóbusszal kitüntetett zeneszerző.

Williams a rádióműsorban arról is beszélt, hogy 1977-ben a Star Wars: Egy új remény, avagy az első Csillagok háborúja zenéjének komponálásakor még nem gondolta volna, hogy ilyen hosszú életű lesz a filmsorozat és ennyi folytatásnak/előzményfilmnek készíti majd a zenéjét.

A fentiek mellett a zeneszerző azt is elárulta, hogy az új trilógiában a Daisy Ridley által megformált Rey a kedvenc karaktere és már a Star Wars: Az utolsó Jedik zenéjét is csak azt követően vállalta, hogy megkérdezte a Lucasfilmet vezető Kathleen Kennedytől, Rey ugyan visszatér-e majd a folytatásokban.

Kathleen azt mondta, hogy igen, szóval én is igent mondtam

— summázta Williams.

Amennyiben nem gondolja meg magát, a 2019 végén mozikba kerülő kilencedik epizóddal együtt összesen tíz Star Wars-film fog Williams nevéhez fűződni, miután azt év elején egy interjúban felfedte, hogy ő szerzi a Solo: Egy Star Wars-történet főtémáját. Ezzel sokakat meg is lepett, hiszen a Star Wars-spinoffok zenéjét már korábban átengedte másoknak, így aztán a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet aláfestését Michael Giacchino szerezte, míg a Han Solo-film többi zenéjét John Powell komponálja.

John Williams szerzi a Han Solo-mozi főcímzenéjét
Ezt maga az ötszörös Oscar-díjas komponista erősítette meg egy interjúban.
Kiemelt kép: Getty Images for Disney/Gerardo Mora

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik