Kultúra sorozatkritika

A rendőrök és feketék szembenállása egy hajszálra van a véres polgárháborútól

Bodnár Judit Lola
Bodnár Judit Lola

újságíró. 2018. 03. 03. 18:00

Ezt pedig a Netflix szokatlanul naprakészen, és nagyon bátran meg is énekli új sorozatában.
Korábban a témában:

Az amerikai közbeszéd évek óta egyik legforróbb témája a rendőri visszaélések ügye, melyben az esetek többségében afroamerikaiak a sértettek, ha nem áldozatok. Miközben kétségkívül ma sem könnyű fekete férfinak lenni Amerikában, és komoly gondok vannak a rendőrséggel, a helyzet korántsem fekete-fehér, a megoldáson pedig messze nem dolgoznak olyan keményen, hogy érdemi haladást érjenek el az ügyben. Így aztán az indulatok csak forrnak szépen tovább – ezeket főzte sűrű, sötét főzetté a Netflix új, Seven Seconds című krimisorozatában (mely egyébként A Főnök (The Major) című orosz film alapötletére épül).

A helyszín Jersey City balhés, bandák uralta, piti drogügyletektől nyüzsgő utcái, ahol a fehérek, feketék és latinók együttélése korántsem zökkenőmentes. Ide, a helyi rendőrség kábítószeres csoportjába kérette át magát a családalapítás küszöbén álló fiatal, illúzióit még őrző rendőr, hogy nejének és születendő fiának jobb életet biztosítson. Akkor is épp nejét megy meglátogatni, amikor kocsija váratlanul belecsattan valamibe. A kerekek alatt totálkáros bringa, gyerekméret, a látványtól tartva hősünk inkább nem mászik fel a dombra, melynek túloldalán alighanem ott az áldozat, inkább kihívja csapatát, elvégre rendőr-rendőr. Igen ám, de a főnöke nem egészen ért vele egyet abban, hogy a dologról másnak is tudnia kellene, az áldozat ugyanis egy fekete fiú, ha kiderülne, hogy egy fehér rendőr gázolta el, az felérne a rendőr halálos ítéletével, ismerve a fehér zsaruk és fekete lakosság között történteket. A bűnös tiltakozik ugyan, de végül beleegyezik, hogy megpróbálják eltussolni az ügyet, a főnök kerít egy alkalmas hajléktalant, akire rá lehet bizonyítani a dolgot, ám az áldozathoz kirendelt ügyvéd gyanakodni kezd, és az ügy egyáltalán nem akar olyan könnyen elsimulni, ahogy azt a főnök szeretné.

Fotó: Netflix

Eddig sima korrupcióval fűszerezett krimi felállásnak tűnik a sztori, ám ennél sokkal összetettebb képletet kapunk. Persze, az igazság felfedését és eltussolását akaró ellentétes felek mozgatják a saját szálaikat, újabb és újabb részleteket ásva elő. Ám miközben ez történik, nem csak az kezd egyre világosabbá válni, hogy a történet még annál is szövevényesebb, mint amilyennek elsőre látszik, hanem kapunk némi betekintést az ország azon zugaiba is, ahol az amerikai álom elérhetetlenebbnek tűnik, mint egy kihalt nógrádi zsákfaluból. Ez a rétegzettség az egész sorozatra jellemző: a történet kibontakozása közben folyamatában nézzük végig azt is, ahogy a város, vagy inkább a városnak ez az arca megrajzolódik előttünk. Mindez a lakói arcán keresztül: minden szereplő egyfajta szimbólum is, mindegyikük hozzátesz egy jellegzetes darabot a kirakóshoz, személyében képviselve néhányat a hely számos problémái közül.

Persze ez szerencsére csak az okos forgatókönyvírói sűrítés eredménye, melynek nem esett áldozatául a karakterek valószerűsége. Mindegyiküknek van saját érdeklődése, múltja, motivációi, ezek ráadásul olykor ellentmondásosak, az életszerű, alaposan átgondolt, sokrétű karakterek szépen lassan fedik fel magukat. A fokozatosan csöpögetett infó fenntartja az érdeklődést, így a sorozat minden komótossága ellenére hangulatban nem ül le, pedig az atmoszféra mérhetetlenül lehúzó: ha nem is a szociodrámák stílusában, de átélhető ennek a lecsúszott környéknek az összes kilátástalansága, a gyász kínlódása, a hitbe menekülés. A Seven Seconds legfőbb erénye mégsem ez, hanem, hogy olyan jelenségeket hoz kényelmetlenül közel, mint a minden átfogó kábítószer-használat és -kereskedelem, a rasszizmus, a hivatali visszaélések, és így tovább. A korrupciónak, maffiaként működő bandáknak, a börtönártalmaknak és egyéb, távoli szociológiai fogalmaknak ebben a szériában arca, neve lett, hús-vér emberek valódi, tapintható mindennapi tragédiájává vált.

Fotó: Netflix

Briliánsan építi fel mindezt a minden mozzanatában kidolgozott forgatókönyv, naná, a sorozat ugyanis a krimi-istennő Veena Sud fejéből pattant ki, aki a Döglött aktákat, vagy a Netflix bűnügyi zászlóshajóját, a Golden Globe-ra és Emmyre jelölt The Killinget is tető alá hozta. A rendezést nem ő jegyzi, hanem egész sor változatos ismertségű, tévés és filmes előéletű szakember, több női rendező is lehetőséget kapott, a pool legnagyobb neve kétségkívül A bárányok hallgatnak Oscar-díjas direktora, Jonathan Demme, ám annak ellenére, hogy fél tucat filmes dolgozott az epizódokon – ami, teszem hozzá, sorozatföldjén teljesen természetes – nincs gond a konzisztenciával sem, ahogy mással sem. A Seven Seconds ezerarcú karakterei több évadnyi alapanyagot is bőven kínálnak, a sorozat remekül teremt hangulatot, fenntartja a feszültséget, és pontosan végigviszi a vízióját. Az már más kérdés, hogy ez a vízió nem fest túl biztató képet a világról. Nem kívánságműsor.

Seven Seconds – 10 rész, 55 perces epizódokkal, nézhető a Netflixen. Értékelés: 8/10

Kiemelt kép: Netflix

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May listen as Britain's opposition Labour Party Leader Jeremy Corbyn speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.