Kultúra

Meghalt Tahi Tóth László

74 éves volt.

Elhunyt Tahi Tóth László, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, szinkronszínész, érdemes és kiváló művész. A színész halálhírét a Vígszínház közölte a nyilvánossággal a Facebookon.

Tahi Tóth még tavaly január végén lett rosszul egy színházi előadás közben. Végigjátszotta a darabot, utána azonnal kórházba szállították, ahol később agyműtéte volt. A műtét utáni rehabilitációja fél évig tartott, és csaknem kilenc hónapos kihagyás után, októberben tért vissza a színpadra.

A már meggyógyult énem más, mint a régi, egészséges énem. Ez a Tahi Tóth László félősebb, reszketegebb és gyengébb. Ezt folyamatosan érzem, ami valahol érthető, hiszen a színművészek rémálmát éltem át, amikor a színpadon állva, főszerepet játszva, a nagy monológ közepén veszítettem el az eszemet. Isten ments, hogy ez még egyszer megtörténjen! Új életet kellett kezdenem, új tempót kellett vennem, új rész következett az életemben

— mondta még októberben.

Tahi Tóth László 1944. január 23-án született Budapesten, 1966-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, azóta a Vígszínház társulatának tagja volt. A színház sikerdarabjainak állandó, kiemelkedő szereplője volt, különös tehetséggel bújt groteszk alakok bőrébe. Emlékezetes alakítást nyújtott Csurka István (Házmestersirató), Sarkadi Imre (Oszlopos Simeon), Csehov (Cseresznyéskert), Gogol (A revizor), Molnár Ferenc (Játék a kastélyban) darabjaiban. Játszott A kertész kutyájában, a Szilviában, a Harmóniában, a Luluban, a Szerelem, ó! című alkotásokban, A szabin nők elrablásában és Aldo Nicolai Hárman a padon című színdarabjában.

Pályafutásának emblematikus szerepe A képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalhez fűződik. A színészmesterségről azt tartotta, hogy örök megújulásra kötelez. Úgy vélte, a jó színésznek mindent tudnia kell: énekelni, táncolni, időnként új oldaláról is bemutatkozni.

Számtalan színpadi szerepe mellett több mint negyven filmben és tévéjátékban nyújtott kiemelkedő alakítást. Kamera elé először Bacsó Péter Szerelmes biciklisták című alkotásában állt, ezt követően olyan alkotásokban játszott, mint az Aranysárkány, az Egri csillagok, az Imposztorok, az Emberrablás magyar módra, a Kakuk Marci, az Ártatlan gyilkosok, A végzet asszonya, A fekete kolostor, a Kérők, a Dada, a Csicsóka és a Moszkítók, a Barbárok, a Halál sekély vízben, a Fej vagy írás és az Ötvenéves találkozó.

Színpadi és filmszerepei mellett számtalanszor kölcsönözte a hangját hazai és külföldi produkciók szereplőinek, így hallhattuk egyebek mellett a Kukori és Kotkodában, a Vízipók-csodapókban, a Krisztofóróban, az Esőemberben, az Idétlen időkigben, A gömbben, a Sherlock Holmesban és a Harry Potter-filmekben, melyekben a néhai Alan Rickman által megformált Perselus Pitont szinkronizálta.

Pályafutása során Hegedűs Gyula-emlékgyűrűvel, Jászai Mari-díjjal, Ajtay Andor-emlékdíjjal, Pro Comedia-díjjal, Érdemes és Kiváló művész címmel tüntették ki. Tavaly pedig megkapta a Kossuth-díjat is.

Kiemelt kép: MTVA/Zih Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik