Kultúra

A tűzvészre emlékeztet három óriásplakát Londonban

A Három óriásplakát Ebbing határában mintájára hívják fel a figyelmet arra, hogy még mindig nincsenek meg a tragédia felelősei.

Mint ismert, nyolc hónappal ezelőtt, június 14-én pusztított tűzvész a londoni Grenfell Toronyban (Grenfell Tower), a tűz 151 otthont pusztított el és 71 ember életét követelte.

Így néz ki belülről a tűzvész után a londoni toronyház
A rendőrség nyilvánosságra hozott néhány fotót.

A Justice 4 Grenfell (Igazságot Grenfellnek) nevű aktivista csoport a Három óriásplakát Ebbing határában című film ötletét hasznosítva most három óriásplakáttal kampányolva igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy nagyon lassan halad a tűzvész kivizsgálása és még mindig nem történt érdemi felelősségre vonás.

A hét Oscar-díjra esélyes filmben egy asszonynak megerőszakolják és megölik a lányát. A rendőrség tehetetlen, ezért az asszony a városka határában álló óriásplakátokon vonja felelősségre a helyi seriffet. Ennek mintájára fogalmaznak meg üzenetet a brit fővárosban teherautókon fuvarozott óriásplakátok is:

71 halott – És még mindig nincs senki letartóztatva? – Mégis hogyan?

A Justice 4 Grenfell szerint ahogyan a filmbeli nő a rendőrséget, ők a brit kormányt hibáztatják és azért (is) kampányolnak a plakátokkal, mert úgy érzik, lassan feledésbe merül a tűzvész ügye.

A BBC News beszámolója szerint az óriásplakátokat főleg London nagyobb csomópontjain állítják meg, eddig a St. Paul katedrálisnál és Parlamentnél voltak huzamosabb ideig láthatóak.

Nem csak a címe miatt ez az év egyik legjobb filmje
Az Erőszakik rendezője most nem szatírát csinált, hanem komolyan vette az amerikai kisembereket.
Kiemelt kép: Getty Images/Carl Court

Ajánlott videó

Olvasói sztorik