Nagyvilág

Gátlástalan álhír terjed a Facebookon a londoni tűzvészről

A Facebook tavaly jelentette be, hogy elkezdik megjelölni a kamu híreket, majd néhány hónappal később azt is közölték, hogy leszámolnak a kamu profilokkal. A projekt egyelőre nem tűnik túl effektívnek.

A legnagyobb közösségi oldalon az elmúlt órákban futótűzként kezdett elterjedni a hír, hogy 12 nappal a londoni tűzvész után élve mentettek ki egy csecsemőt a Grenfell Towerből.

A hamis hírekben Fiona McCormack nyomozófelügyelőt idézik, miszerint a gyermeket a 16. emeleten találták meg. A cikkekben több kamu tweet is szerepel a rendőrségre illetve Sadiq Khan londoni polgármesterre hivatkozva.

A hírt terjesztő metro-uk.com az elmúlt időszakban több álhírt is közölt, Facebook-oldalukon pedig hírhedt átverős weboldalakkal állnak kapcsolatban.

A legszemtelenebb, hogy a bejegyzéshez a BBC Breaking News (értsd: rendkívüli hír) feliratú fotóját használták.

Fotó: Facebook

Bár a cikk URL-je azonnal gyanút kelthet az olvasókban, sokakat ez sem állított meg, hogy tovább osszák a hülyeséget. Vasárnap óta az álhírt több mint 350 ezren osztották meg csak a Facebookon.

Mint ismert, a 24 emeletes Grenfell Tower szűk két hete, június 14-én hajnalra virradóan égett porig. Azóta már az is kiderült, mi okozta a katasztrófát. Becslések szerint 79 ember veszítette életét a tragédiában.

(Mashable)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik