Kultúra

Oscar-életműdíjat kap a Star Wars vizuáliseffektus-guruja

A szakterületén végzett úttörő munkájáért tünteti ki a filmakadémia Jonathan Erlandet.

A filmipar fejlődését előrelendítő tíz tudományos és technológiai eredményt díjaz az amerikai filmakadémia februárban, a kitüntetettek között szerepel az 1977-es Csillagok háborúja különleges effektusait jegyző Jonathan Erland, aki úttörő munkát végzett a vizuális effektek terén – írja az MTI.

A 79 éves brit Erland a Gordon E. Sawyer-díjat kapja a tudományos és technikai Oscarok február 10-i gáláján Los Angelesben. A vizuáliseffektus-mágust korábban több alkalommal díjazta a filmakadémia, ezúttal az Oscar-szobrot is átveheti életművéért.

Jonathan Erland a Csillagok háborúja (1977) mellett többek között a Csillagközi romboló (1978), a Star Trek: A mozifilm (1979) és az Űrgolyhók (1987) vizuális effektusain dolgozott.A díjátadón 34 személyt és egy szervezetet díjaznak tíz kiemelkedő, innovatív eredményért.

A tudományos és technológiai elismeréseket a filmakadémia szakmai bizottsága nem az előző évi teljesítményekért, hanem a filmiparban már bizonyított fejlesztésekért ítéli oda.

A díjazott személyek jelentős hozzájárulást nyújtottak a mozgófilm evolúciós fejlődéséhez, erőfeszítéseik tovább erősítik iparunk kreativitását

— hangsúlyozta Ray Feeney, a bizottság elnöke.

A filmakadémia technikai eredményekért járó oklevelét az Industrial Light and Magic effektusműhelyének, a DreamWorks animációs stúdiójának és a Pixar animációs stúdiójának szakemberi is megkapják.

A filmakadémia plakettjével ismerik el a Shotover K1 kamerarendszert kidolgozó John Coyle, Brad Hurndell, Vikas Sathaye és Shane Buckham munkáját, a Houdini látványeffektus- és animációs rendszert megvalósító csoportot, melyben Jeff Lait, Mark Tucker, Cristin Barghiel és John Lynchand dolgozott, továbbá a Nuke kompozíciós rendszer és a Hydrascope teleszkópos kamerarendszer fejlesztőit.

Tudományos és technikai Oscar-szobrot vehet majd át Mark Elendt és a Side Effects Software cég a Houdini vizuáliseffektus- és animációs rendszerért.

A 90. Oscar-díjátadó ceremóniát március 4-én rendezik a hollywoodi Dolby Színházban.

Star Wars: eldurvul Obi-Wan és Vader párbaja az új rajongói változatban
Rövid, de ütős videó gondolja újra a 40 éves Csillagok háborúja emlékezetes összecsapását. Videó.
Kiemelt kép: Lucasfilm

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik