Kultúra

Megint itt van 10 könyv, amit el kell olvasni, mielőtt megfilmesítik

Visszatérő cikksorozatunk legújabb részével ismét itt a lehetőség megelőzni Hollywoodot, és jó eséllyel indulni „a könyv sokkal jobb volt” nevű szellemi játékban. A korábbi epizódokban említett adaptációk java már elkészült, így könyv- és filmajánlónak is beillenek: itt, itt és itt lehet őket elolvasni.

Ann Patchett: Életszonáta

A kissé szentimentálisra fordított magyar cím eredetijét Bel Canto címmel ismerte meg a világ – és ismerik meg hamarosan még többen, mivel gőzerővel készül a filmváltozat Julianne Moore és Christopher Lambert főszereplésével. A sztori pedig egészen kettős: a dél-afrikai elnök villájában épp óriási parti van, a sztárvendég egy ünnepelt operaénekesnő, a díszvendég egy nagyon fontos távol-keleti úriember, a vendégsereg ennek megfelelően tele van üzletemberekkel és politikusokkal, így aztán nem meglepő, hogy egy terrorista csoport éppen ezt az alkalmat ragadja meg a támadásra. Túszdráma kezdődik, ami nem ér véget a szokásos pár óra alatt, hanem több hónapon át húzódik, rabok és rabtartóik egészen összemelegednek, míg odakint készül a katonai bosszú.

James Dashner: Halálkúra

Azt Az éhezők viadala sikere bizonyossá tette mindenki számára, hogy a disztópia és a young adult irodalom jó pár évre menthetetlenül összefonódott. Nem is csoda: ki lenne alkalmasabb a tönkrement világok megmentésére, mint a lánglelkű kamaszok? Az Útvesztő-könyvek is ennek a műfajnak egy adrenalindús képviselői. A minden előjel nélkül egy fura tisztásra zárt, túlélőjátékra kényszerített, emlékeiktől megfosztott fiatalok már többször azt hihették, vége a bizarr játéknak, ám nagyon tévednek. A történetnek ez a hivatalos záródarabja, ugyan a szerző írt még két prequelt, de kicsi az esély rá, hogy azokat is filmre vinnék, így alighanem ez lesz az utolsó filmfeldolgozás a témában. Már trailer is van, a film januárban érkezik.

Sylvia Plath: Az üvegbura

Mindig esemény, amikor egy igazi klasszikusból készül film, nem lesz ez másként Sylvia Plath ikonikus regényével kapcsolatban sem, mely gyakorlatilag az egyetlen nagyobb lélegzetvételű prózai műve az alapvetően lírában alkotó Plathnak. A kötet önéletrajzi ihletésű: saját összeomlásának, bizarr pszichiátriai kezelésének és megkísérelt öngyilkosságának története. Pedig a főhősnek látszólag bejött az élet: jó iskola, tanulmányi sikerek, esély a csúcskarrierre, pénz és csillogás. Mégis, ebben a felszínes és kegyetlen világban annyira nem találja magát, hogy egyre mélyebbre vezető spirálba keveredik, a kiút pedig csak látszólagos, a szerző ugyanis a regény megjelenésének évében öngyilkos lett. A filmet Kirsten Dunst rendezi, a főszereplő pedig Dakota Fanning lesz, aki már a Megtorlás című, döbbenetes film főszerepében gyakorolhatta a nehéz sorsú nő szerepét.

Madeleine L’Engle: Időcsavar

Szintén egész sagáról beszélhetünk, már négy rész van magyarul. A film itthon március 8-án kerül mozikba, a szereplők között Oprah Winfrey, Reese Witherspoon és Chris Pine domborít majd, ráadásul a filmet a 13th című dokuért Oscarra, a Selmáért Golden Globe-ra jelölt Ava DuVernay rendezi. Bármilyen ígéretesen is hangzik mindez azonban, tudjuk, hogy a könyvből mindig nagyságrendekkel több kiderül, mint a szükségszerűen megmetszett filmadaptációból. Ez pedig különösen fontos egy olyan darabban, amiben a technikai részletek és a világ működésének pontos megértése kiemelt jelentőséggel bír – minthogy ez egy időutazós-görbítős történet ötödik dimenzióval, fura párhuzamos világokkal, galaxisokkal és a többi. Mindehhez kedves családi szál kapcsolódik egy eltűnt apával és az érte indult mentőakcióval. Amíg várjuk a filmet – és nagyon várjuk –, addig lehet olvasgatni.

Maria Semple: Hová tűntél, Bernadette?

Nagyon szeretjük a coming of age történeteket, mert hát lássuk be, nincs ennél fontosabb téma: honnan jövünk, és mit építünk össze abból, amit magunkkal hozunk. Ez a könyv is ilyen, még ha egy furcsa nyomozásnak is látszik elsőre. Történetünk főhősének anyja, az ellenállhatatlan energiákkal élő, sodró személyiségű Bernadette ugyanis egy szép napon felszívódik, senki nem tud semmit arról, hogy hova lett. Pedig életét nem nyomasztotta elnyomás, anyagi gondok, bántalmazó férj vagy szenvedélybetegség – sőt, sokak által irigyelt karrierje és családja várná vissza. És lánya, Bee, akinek eszében sincs belenyugodni anyja eltűnésébe. Ő mesél a könyvben saját szavain, illetve egy rakás dokumentumon keresztül, ami nyomozását segíti – vagy éppen hátráltatja. Hogy ebből a hektikus rohanásból és ebből a szerkezetből mi lesz érezhető a filmadaptációban, azt kíváncsian várjuk, és mivel a magyar premier időpontja egyelőre ismeretlen – az amerikai májusban lesz –, bőven van idő elolvasni a könyvet. A filmet egyébként nem féltjük: Richard Linklater, a Mielőtt-filmek és a Sráckor atyja rendezi, Cate Blanchett főszereplésével, nagy baj nem lehet.

Becky Albertalli: Simon ​és a Homo sapiens-lobbi

A történet nem indul túl erősen a figyelmünkért indított versenyben ezzel a rendkívül béna címmel – tudták ezt Hollywoodban is, ezért érthető módon a könyvből készült filmfeldolgozás már a jóval befogadhatóbb Szeretettel, Simon címet kapta. Ez lesz az a film, ami a Csillagainkban a hibát, a Mielőtt megismerteleket és a Minden, mindent követi a könnycsatornagyilkos ifjúsági románcok listáján – és a könyvvel sincsen ez másként. Főhősünk egy szívdöglesztően helyes, tizenhat éves fiú, akinek az életével látszólag semmi gond nincsen – eltekintve attól, hogy meleg, és ezt egyelőre nem akarja megosztani a világgal. Épp ezért okoz gondot, amikor egy nyitva hagyott levelezőfiók nyomán megzsarolják azzal, hogy kiteregetik a titkait ország-világ, de legalábbis a helyi gimi előtt. Ráadásul belezúgott egy levelezőpajtásába, akiről azt sem tudja, kicsoda. A történet, hangozzék bár kissé felszínes tinilimonádénak, szokatlanul tartalmas, már csak azért is érdemes lehet betenni a karácsonyi ajándékok közé, mert akkor alaposan felfokozott várakozással tud majd beülni a moziba az addigra már rajongóvá vált olvasó. A jövő márciusban érkező filmben az a Nick Robinson lesz a főhős, aki a Minden, minden ifjú trubadúrjaként már szétolvasztott néhány kamaszleányt.

Alexandra Bracken: Sötét elmék

Csak hogy legyen a listán még egy young adult disztópia: a Sötét elmék egy trilógia első kötete, a Sötét játszmák és a Sötét hajnal című folytatások is megjelentek már magyarul, és elég nagy eséllyel ezekből is készül majd film. Így aztán itt az ideje megnézi, ez lesz-e a következő Éhezők viadala, vagy sem. A kissé X-Men hangulatú sztori főhősei olyan tinik, akik nem csupán túlélték a világ tinijeinek javát elpusztító járványt, de menő – és veszélyes – szuperképességekre tettek szert a betegség nyomán, a kormány komoly erőkkel különleges központokban igyekszik meggyógyítani őket – legalábbis ez a hivatalos kommunikáció. Ám a hely nem olyan kedves és gondoskodó, olyannyira nem, hogy főhősünk megszökik, és megpróbál az egyetlen biztonságos hírű helyre eljutni az országban. Útján lassan társakat talál, ám a biztonság kitartóan rejtőzködik a gyerekek szeme elől. A filmfeldolgozás részletei egyelőre nem ismertek, csak annyit tudni biztosan, hogy a Rólunk szól Mandy Moore-ja és a Trónok harca Brienne-jeként ismert Gwendoline Christie biztosan benne lesznek.

H. G. Wells: A láthatatlan ember

A Világok harca – és úgy általában a sci-fi – atyjának történetében, ahogy szokott, a sci-fi téma mellé alapos társadalomkritikát, filozófiai fejtegetéseket, és úgy általában, komoly mélységet kapunk. És csak remélni tudjuk, hogy mindez megmarad a filmes adaptáció elkészítésekor is, mert anélkül annyira nem nagy eresztés a magát láthatatlanná tenni képes tudós sztorija, amint azt a méltán ZS-kategóriás Árnyék nélkül is bizonyította. A filmben mindenesetre a főszereplő Griffin professzort Hollywood aktuális szemétláda-karaktere, Johnny Depp alakítja majd. A könyv igazi klasszikus, olvasni meg bőséggel ráérünk, a filmről ugyanis egyelőre csak annyit tudni, hogy valamikor 2018-ban érkezik. Addig is Depp úr Legendás állatokkal múlatja az idejét.

A Legendás állatok és megfigyelésük 2. szereposztása. Johnny Depp Grindelwaldot alakítja. Fotó: Warner Bros

Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó

Hogy ne csak egy szívszaggató kamasz-szerelmi történet kerüljön a listánkra, itt van ez is, amelyben a romantika mellett a sírós tinifilmek összes kelléke felvonul, van itt betegség, előítéletek, gyász, meg amit csak akarunk. Naná, hiszen a főszereplő két olyan tini, akik úgy ismerkednek meg, hogy éppen mind a ketten meg akarják ölni magukat. Ehelyett inkább összebarátkoznak, sőt, lassanként egymásba is szeretnek, a kérdés pedig innentől kezdve az, hogy mennyit tud a szerelem meggyógyítani a traumákból. És ha nem sikerül, hogyan tovább? A film már úton, bár pontos premierdátum nélkül, annyit viszont már tudunk, hogy a főszerepben Elle Fanning lesz látható.

Van, amit maga a Sátán sem vehet el
Legfeljebb ideig-óráig, mert az igazi harcos lélek születésétől fogva haláláig küzd majd a szabadságáért. A Megtorlás döbbenetes bosszúfilm, gyomor is, szív is kell hozzá.

David Lagercrantz: Ami nem öl meg

Amikor Stieg Larsson Millenium-trilógiája a könyvesboltokba került, gyakorlatilag új műfaj született: a skandináv krimit ugyan nem ő találta fel, de ő volt az, aki a fifikás hackerlány és a kőkemény oknyomozó történetével feltette ezt a zsánert a nemzetközi térképre. A regénytrilógiából a svéd változatok mellé Hollywood is megcsinálta a maga filmváltozatát, Daniel Craig és Rooney Mara főszereplésével, ha nem is vitte végig a törekvést. Lisbeth története ugyanakkor félbemaradt a szerző halálával, aki számos jegyzetet hagyott hátra – ezek felhasználásával íratta meg a kiadó a történet folytatását David Lagercrantz-cal. A film címe eltér majd a könyvtől, A lány a pókhálóban címen kerül majd a mozikba, a korábbi stáb helyét új arcok vették át, így például Lisbeth szerepét a Netflix-féle The Crownból ismerős Claire Foy alakítja majd. Azért A tetovált lány amerikai változatát rendező David Fincher a produkció közelében maradt, itt produceri feladatokat lát majd el, így bízhatunk benne, hogy hozza majd az elvárt színvonalat.

Kihagytuk a legfontosabb könyvet, amiből hamarosan film készül? Lehet, hogy a korábbi részekben szerepelt. Ha mégsem, várjuk kommentben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik